Izvor naslovne fotografije: iStock
Od Abellana da Zuccotta, donosimo vam 10 činjenica o lješnjacima, njegove prednosti, zašto je dobar za vaše zdravlje i savršen sastojak za slastice.
Abellana
Nux abellana je latinski naziv za lješnjake. Potiče iz talijanskog sela Avellino u samo provinciji.
Campania
Regija u Italiji u kojoj je prodaja i uzgoj lješnjaka glavna djelatnost. Najpoznatiji tamošnji lješnjak naziva se Tonda di Giffoni, a radi se o jako okruglom lješnjaku s bijelom unutrašnjosti.
14.prosinac
Službeni Dan lješnjaka u Italiji kada stanovnici slave kulturnu važnost i zdravstvene predosti lješnjaka.
E (Vitamin)
Uz bademe, ovo je orašasti plod koji sadrži najviše vitamina E, vitamina koji nam pomaže ostati mladima.
Filberti
Lješnjaci se još nazivaju i Filbertima. Legenda kaže da se u kolovozu slavio dan Svetog Filberta te su stanovnici lješnjacima dali naziv Filberti budući da su u to vrijeme bili u sezoni.
Gianduia
Savršeni spoj čokolade i lješnjaka! Ovaj recept je smišljen 1806. godine u talijanskom gradiću Turinu. Zapravo se iz gianduie razvila Nutella. Također, gianduiotto je malena čokolada s lješnjacima koja je nedavno navršila 150 godina!
Sreća
U antičkom Rimu, lješnjaci su se dijelili kako bi se nekome zaželjelo sreću, a u Francuskoj simboliziraju plodnost.
Kijevska torta
Poznata ukrajinska torta s lješnjacima, kremom, čokoladom i punjenjem od maslaca.
Linzer
Moramo li išta reći! Njemačka torta s lješnjacima i punjenjem od džema od ribizli.
Zuccotto
Naziv za desert punjen s polu zamrznutim sladoledom, lješnjacima i gianduiom.