Izvor fotografija: iStock
Vrlo često nismo ni svjesni pogrešaka koje radimo dok kuhamo! Donosimo vam njih 15 za koje se nadamo da ćete izbjegavati u širokom luku.
Ne čitamo cijeli recept prije nego krenemo kuhati
Razumijemo da ste jako željni što prije početi kuhati, ali činjenica je da neki recepti nisu pisani po točnom poretku, a nema ništa gore nego doći do pola puta i shvatiti da vam neki od sastojaka nedostaje.
Koristimo dasku za rezanje pogrešne veličine
Iako su malene daske preslatke, ne služe nam gotovo za ništa. Na velikim daskama za rezanje ćete moći raditi puno urednije, efikasnije i sigurnije.
Koristimo pogrešne noževe
Prije nego uzmete nož u ruke, razmislite za što ćete ga koristiti. Režete li nešto sitno, poput češnjaka? Ili možda trančirate piceka? Možda volite raditi sa jednim točno određenim nožem, ali zapamtite da on nije pogodan za sve.
Radimo na neurednoj radnoj ploči
Svi znamo da će nam neuredna radna ploča oduzeti puno više vremena nego što bi to bio slučaj da, kako kuhamo, stvari s nje bacamo u smeće ili stavljamo na svoje mjesto.
Sastojke dodajemo u hladnu tavu
Najbolje je prvo zagrijati tavu, a zatim dodati ulje i ostale sastojke. U protivnom će svi sastojci upiti ulje i postoji veća vjerojatnost da će se zalijepiti za tavu.
Pečemo meso ravno iz hladnjaka
Nije bitno pripremate li svinjetinu, piletinu, govedinu ili ribu…Meso nikada ne bi trebalo ići na tavu hladno. To će rezultirati komadom mesa koje je prekuhano izvana, a nedovoljno kuhano iznutra.
Pretrpavamo tavu
Kada stavite previše sastojaka u tavu, ona gubi na temperaturi i stvara se previše vlage pa tako jela koja želite peći zapravo lagano kuhate. Također, to rezultira nedovoljno kuhanom hranom.
Ne kušamo hranu dok se kuha
Posljedica ovoga mogu biti neizbalansirani okusi i nedostatak začina, a to svakako ne želimo.
Ne puštamo meso da se odmori nakon pečenja
Ako se odlučite pripremati steak, ovo je greška koju nikako ne smijete napraviti. Pustite meso da se odmori i da svi sokovi lagano izađu na dasku te ga onda možete jesti.
Ne šokiramo povrće hladnom vodom nakon kuhanja
Povrće koje ćemo jesti lešo uvijek treba šokirati jer tako zadržava boju i hrskavost.
Ne začinjavamo hranu dok kuhamo
Ne začinjavanje će rezultirati bezukusnim i neizbalansiranim jelom. Što bi bila šteta!
Previše mijesimo prhko tijesto
Ovo je jedno od vrsta tijesta koje nikako ne želite previše mijesiti. Dovoljno je da samo povežete maslac, šećer i brašno jer ćete u protivnom morati konstantno dodavati brašno i završiti ćete s tijestom tvrdim poput kamena.
Čokoladu topimo na direktnoj vatri
Ovo rezultira zgrušanom i izgorenom čokoladom. Čokoladu za glazure, kreme, ma bilo što trebamo topiti na pranoj kupelji kako bi bila sjajna i svilenkasta.
Dok radimo kolače ne držimo se točnih mjera
Ovo je krucijalno kod izrade kolača. Kolači i slastice su jedna od onih stvari koja zahtjeva potpunu koncentraciju. Ovdje malene pogreške mogu značiti puno!
Prečesto okrećemo hranu
Recimo, pohano meso. Nekako nikada nemamo strpljenja čekati da se jedna strana piletine dobro zapeče već ju prerano okrenemo. Wrong!
Za više recepata i savjeta bacite oko i na www.brzoifino.hr!
%CODE1%
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....