NOVO MJESTO

Ambasadori s pjenom na brkovima otvorili dućan i kušaonicu gdje nude više od 100 etiketa piva

 Darko Tomas/Cropix
Braća Tomislav i Željko Špoljarić otvorili su Ambasadu, a sva piva osim hrvatskih ne mogu se naći nigdje drugdje u Zagrebu

Popularnost craft piva ne jenjava, poznavanje scene danas je već gotovo dio opće kulture, i sve nas je više koji se udubljujemo u arome, živo raspravljamo o donjem i gornjem vrenju, o ječmenom sladu i vrstama hmelja, razumijemo IBU broj te smo neprestano u potrazi za novim pivima malih pivara. Upravo zato ovih nas je dana posebno razveselila vijest da su iskusni pivoljupci i dugogodišnji degustatori, braća Tomislav i Željko Špoljarić, Zagrepčanima odlučili omogućiti kušanje još većeg izbora piva iz ponajboljih europskih craft pivovara. Oni su, naime, već nešto više od tjedan dana ponosni vlasnici Ambasade, malog craft dućana i kušaonice u zagrebačkoj Ulici Crvenog križa.

image
Darko Tomas/Cropix


"Dugo smo razmišljali o zajedničkom poslu i htjeli smo da to bude nešto oko čega smo obojica strastveni. Ideja o Ambasadi tako se nametnula sama od sebe. Znamo i sami da u Zagrebu postoji tek nekoliko mjesta na kojima se mogu popiti dobra craft piva pa smo zato odlučili olakšati i publici i samima sebi i otvorili mjesto na kojem se mogu testirati noviteti na tržištu i koje će ljubiteljima piva ponuditi nešto drugačije, kako s lokalne, tako i s inozemne scene. Ovo je plod puno putovanja, testiranja, istraživanja, života u inozemstvu i promatranja. Sve ono što smo doživjeli tijekom posljednjih nekoliko godina kroz Ambasadu želimo dovesti u Hrvatsku", objasnio nam je Tomislav sam koncept, a Željko je dodao i kako se sva piva koja trenutno imaju u ponudi, osim hrvatskih, ne mogu pronaći niti na jednoj drugoj adresi u Zagrebu.

image
Darko Tomas/Cropix

"Od domaćeg crafta biramo samo premium stvari kojih nema u dućanima, cilj nam je ljudima približiti ono što se trenutno događa na sceni i želimo gurati ono što smatramo stvarno kvalitetnim", pojasnio je Željko. Rekao je i kako u ponudi trenutno imaju različite stilove malih nizozemskih, engleskih, belgijskih, škotskih, pa čak i norveških pivovara.

image
Darko Tomas/Cropix


Dok je mlađi brat Tomislav živio i radio u Belgiji, gdje je neko vrijeme i predstavljao naše poznate domaće craft pivare, stariji brat Željko pivskoj javnosti poznatiji je po svom Beer Trucku koji bi, otkrio nam je, uskoro ponovno mogao zaživjeti. Upravo kao iskusni kušači, pivo koje trenutno nude u Ambasadi, kako su nam rekli, birali su po iskustvu i pomnim čitanjem recenzija pa tako danas u ponudi imaju više od 100 etiketa kako bi pokrili što veći raspon ukusa ljudi koji im dolaze.

Na prvu su, kažu, privukli najveće entuzijaste, no cilj im je educirati i zainteresirati što veći broj ljudi. Osim boca, nude i pivo na točioniku na kojem će se, kako nam je pojasnio Željko, izmjenjivati noviteti, a jednu su pipu rezervirali samo za kisela piva, koja i sami obožavaju.

"Ljudi tek otkrivaju svijet kiselih piva i uglavnom se oduševe što nam je, naravno, jako drago. Entuzijasti takva piva često naručuju izvana, a mi smo sada za neke čak dobili i ekskluzivu i samo ih mi možemo uvoziti. Ona se inače rade od malo sastojaka, ne treba puno hmelja, praktički ništa, već pivo odležava u bačvama, fermentira s divljim kvascima i tako se dobiva kompleksnost okusa. Pivari najčešće rade male količine i eksperimentiraju s različitim aromama i periodima odležavanja. Za usporedbu, IPA i pale ale su najbolji kad su friški, kisela piva mogu odležavati po nekoliko godina, a rok trajanja im je po 20 godina. Upravo te kiseliše, kako ih mi nazivamo, preporučili bismo za ove ljetne vrućine", objasnili su nam, pa nas uputili i prema dijelu trgovine u kojem se nalazi nekoliko etiketa naturalnih vina. Kažu kako su im kisela piva pomogla da cijeli proces proizvodnje takvih vina dožive na sasvim drugačiji način i zato su ih odlučili uvrstiti u ponudu, a nadaju se i skorim suradnjama s domaćim vinarima.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix


Dotakli su se i cijena u Ambasadi. Otkrili su tako kako najskuplje pivo ovdje košta čak 250 kuna, riječ je o Cuvée du 10ème Anniversaire - Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne, a skepticima koji nevoljko za pivo izdvajaju više od 20 kuna, preporučili su jednostavnije i lakše primjerke koji opet nude daleko više od klasičnih piva na kakva smo navikli.

image
Darko Tomas/Cropix


"Imamo piva po 18-20 kuna koja mogu biti odličan početak za one koji tek ulaze u svijet craft piva. Bitno je opustiti se i uživati, osjetiti arome koje svako pojedino pivo nudi. Kada se pogleda cijela slika, cijene su stvarno prihvatljive s obzirom na to da to nisu piva od kojih se napiješ već se u njima uživa dulje, po sat ili dva", pojasnio je Željko, pa dodao i kako jedva čekaju dozvole za terasu kako bi uživanje bilo potpuno.

Osim terase, braća već stvaraju nove planove poput različitih događaja na kojima će posjetitelji moći kušati pivo i vino, web shopa, druženja uz glazbu kada to mjere napokon dopuste, a u dalekoj budućnosti, kako kažu, voljeli bi imati i svoju pivovaru. Za sada, dodaje Tomislav, ipak ih najviše veseli kada u njihov mali, ali živopisan dućan svrate poznati i nepoznati, pohvale koncept i usporede ga s nečime što ih je jednako osvojilo i u inozemstvu.

"Kad smo razmišljali o imenu, zaključili smo da smo mi ambasadori dobrog piva, kod nas možete zatražiti azil, a uz pivo dobit ćete i osmijeh. Zato, kad ste u prolazu, obavezno stanite na degustaciji ili uzmite pivo za doma", poručila su simpatična braća na kraju.

Preporuka piva za ljetne dane braće Špoljarić

Juice Punch V12

29 kuna za 330 ml


Ovo lagano pivo proizvodi nizozemska pivovara Frontaal, ima mali postotak alkohola, punog je okusa i odličan odabir za vruće dane.

image
Darko Tomas/Cropix


Oude Mirabelle Tilquin à l’Ancienne

99 kuna za 375 ml i 169 kuna za 375 ml


U pitanju je vrlo kompleksno pivo, odležano zajedno s mirabelle šljivama i idealno za one koji u pivu traže nešto više.

image
Darko Tomas/Cropix


Cuvée Sofie

37,50 kn za 330 ml


Belgijski klasik napravljen s divljim kvascima, odležan je u bačvama i ima dosta kiseline, taman za ljeto.

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:44