NOVI PROJEKTI

PROJEKTI BRAĆE CHIAVALON: Chefovi hvale nove blendove ulja, a oni uz to revitaliziraju dobar dio doline Raše!

Na tržište su plasirali dva dijametralno suprotna blenda ulja koje su nazvali po svojim nonićima Atiliju i Romanu, a upravo su u velikim radovima u dolini Raše gdje su pokrenuli ekološku proizvodnju žitarica i povrća. Uspjeli smo uhvatiti malo njihovog vremena i popričati s njima o novim projektima.

Braća Chiavalon najnagrađivaniji su proizvođači maslinovog ulja u Istri, a prepoznati su i na svjetskoj razini. Prošle godine su uvršteni u 25 maslinovih ulja svijeta iz ekološkog uzgoja, prepoznati su od strane vodiča Flos Olei koji se smatra biblijom za maslinova ulja, a ove godine slavili su zlatna odličja na brojnim međunarodnim natjecanjima.

Vodnjan, 190417.
Sandi Chiavalon proizvodjac maslonova ulja iz Vodnjana objesniko je koliko je potrebno rada i ulaganja da bi se moglo zivjeti sam od uzgoja i proizvodnje maslinova ulja. Na fotografiji poredana maslnova ulja u kusaonici Chiavalon.
Foto: Srecko Niketic/ CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

Nedavno su na tržište plasirali dva nova blenda koja su dijametralno suprotna. Romano, vrlo blago i nenametljivo, ali u isto vrijeme voćno i aromatično za riblja jela i Atilio, vrlo intenzivno, pikantno, gorko i vrlo aromatično maslinovo ulje za meso. Novi blendovi nastali su iz želje da približe i pojednostave upotrebu ekstra djevičanskog maslinovog ulja kod šire publike.

Vodnjan 240312.
Mladi vodnjaski maslinar Sandi Chiavalon snimljen u svojoj kusaoni u skopu maslinika i kuce u kojoj zivi sa obitelji. Rasvjetu u kusaoni je radio poznati majstor rasvjete iz Pule Skira. Boce maslinova ulje sluze i kao rasvjetna tijela.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Puno smo razgovarali s našim prijateljima chefovima što hrvatskim što stranim koji u uvelike doprinijeli razvitku Atilija i Romana. Kada smo došli do finalnih blendova spontano se je nametnulo da dobiju imena upravo po naša dva nonića.

Vodnjan, 061014.
Berba maslina u obiteljskom gospodarstvu Chiavalon. Braca Tedi i Sandro organiziraju berbu svojih i koperantskih stabala maslina. Dok radnici beru, u kusaonicu su im stigli americki turisti koji su dosli na testiranje maslinovog ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Atilio je rođen u malom zaseoku Kinkeli kod Cera i od malena je obožavao meso i sve varijante mesnih jela. Sjećam se kako nam je, kad smo bili mali, prepričavao da su kao djeca bili jako siromašni i više puta u tjednu bili više gladni nego siti, a jelo koje mu je još od najranijeg djetinjstva bilo apsolutno najdraže je „kapuz z ovcon“ - otkrio nam je Tedi Chiavalon.

Vodnjan, 121015.
U Istri je ovih dana zapocela berba maslina. Obiteljsko gospodarstvo Sandija Chiavalona danas je pobralo prvih pedesetak od ukupno 7 500 stabala koje imaju u posjedu. Ovogodisnja berba nije rekordna po kolicini, ali ce ulje biti izvrsne kvalitete zbog izuzetno toplog ljeta.  Na fotografioji: Sandi Chiavalon.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Vodnjan, 061014.
Berba maslina u obiteljskom gospodarstvu Chiavalon. Braca Tedi i Sandro organiziraju berbu svojih i koperantskih stabala maslina. Dok radnici beru, u kusaonicu su im stigli americki turisti koji su dosli na testiranje maslinovog ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Romano s druge strane rođen u Vodnjanu u vrlo siromašnoj obitelji od malena je koristio svaku priliku da uživa u morskim jelima. Sjećam se tako priče kako bi obitelj jela palentu koju su toćali u ulju na kojem su frigali samo par sardela jer za više nisu imali novaca. - rekao nam je Sandi Chiavalon pa nastavio - još za vrijeme Italije znali su kupiti cijelu vreću rakova (grancevola na vodnjanskom dijalektu) za samo 50 centi. Rakovi su tada bili hrana za siromašne. Posebno mi je važna uspomena kako me samo par sati prije njegove smrti zamolio me da idem na more i izronim mu par kila mušula (kunjke). Zaista je bio strastveni ljubitelj ribe, školjaka i mekušaca.

Chiavalon Official Facebook Page

Što se tiče samog vizualnog identiteta, sama etiketa pa i izbor boja rezultat je dugogodišnje suradnje s ekipom iz Brukete i Žinića koji su i s ovom linijom etiketa odradili vrhunski posao.

Što se tiče prodaje, ulje je dostupno kod njih u shopu na gospodarstvu, u duty free shopovima u Zagrebu i Dubrovniku, a dobro su ga prihvatili i chefovi.

Vodnjan, 190417.
Sandi Chiavalon proizvodjac maslonova ulja iz Vodnjana objesniko je koliko je potrebno rada i ulaganja da bi se moglo zivjeti sam od uzgoja i proizvodnje maslinova ulja. Na fotografiji poredana maslnova ulja u kusaonici Chiavalon.
Foto: Srecko Niketic/ CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

Melkior Bašić iz Jadranka Hotels&Villas i David Skoko prvi su koji su nam poslali povratne informacije i uvrstili ga u svoje karte ulja za ovu sezonu. Ove godine su oba ulja u limitiranoj seriji od svega nekoliko tisuća boca, ali već za novu berbu planiramo povećati količine ako nam priroda dopusti.

Vodnjan, 190417.
Sandi Chiavalon proizvodjac maslonova ulja iz Vodnjana objesniko je koliko je potrebno rada i ulaganja da bi se moglo zivjeti sam od uzgoja i proizvodnje maslinova ulja. Na fotografiji stablo masline.
Foto: Srecko Niketic/ CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

Ambiciozan projekt u dolini Raše

Osim divnih maslinovih ulja, vrijedno je za spomenuti ambiciozni projekt koji su pokrenuli prije dvije godine, a radi se o poljoprivrednom zemljištu u dolini rijeke Raše gdje su krenuli s ekološkim uzgojem žitarica, a od ove godine i s uzgojem povrća.

Prije dvije godine uzeli smo u dugoročni najam državno poljoprivredno zemljište u dolini rijeke Raše. Radi se o ukupno 185 ha zemlje koja je bila zapuštena nekoliko desetljeća. Još lani smo zemlju stavili u funkciju, a pritom smo iskrčili i očistili 72 km odvodnih kanala. Cijelo je zemljište 2m ispod razine mora tako da sustavom odvodnih kanala u suradnji s Hrvatskim vodama konstantno motrimo razinu vode i time štitimo polja od poplava, ali i koristimo iste za navodnjavanje - objasnio nam je Sandi pa nastavio - lani smo krenuli sa uzgojem ekoloških žitarica prvenstveno za sjemensku proizvodnju, a od ove godine osim žitarica zasadili smo na 7ha eksperimentalno polje povrća.

Sandi Chiavalon Official Facebook Page

Cijela proizvodnja je ekološka i u sustavu ekološke certifikacije, a dugoročni cilj je uspostaviti kvalitetnu proizvodnju ekološki ugojenih proizvoda koje ćemo plasirati na tržište pod vlastitim brandom svježe ili prerađene primjerice razne tipove brašna, umaka i slično.

Radi se o vrlo kompleksnom i velikom projektu koji će se razvijati u nekoliko faza i koji će dugoročno zapošljavati više desetak ljudi. Problema kao i svakom poslu koji se pokreće u Hrvatskoj je bilo, a zasigurno će i biti jer kod nas općenito nedostaje zdravog poslovnog okruženja u svim segmentima gospodarstva, pa tako i u poljoprivredi.

Birokratski sustav je trom, čast izuzecima, no on je prvenstveno orijentiran na to da zadovoljava samo svoje potrebe. Administrativne barijere i problemi koji koče realizaciju poslovnih ideja su toliko veliki da bi o tome mogli knjigu napisati. Mi smo odlučili da se nećemo predavati, već kreativnim rješenjima, tvrdoglavošću i upornošću preskačemo svaku prepreku na našem putu. Do kada ćemo imati volje to činiti ne znam, ali za sada smo orijentirani na svoje ciljeva i želimo pokazati vlastitim primjerom, prvenstveno našoj djeci da se mukotrpni rad na kraju uvijek isplati - zaključila su braća Chiavalon, a mi im na tom putu želimo svu sreću!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:44