MAJSTORICA ZA KRUH

Anita Šumer ponovno u Hrvatskoj: "Priprema kruha od kiselog tijesta je kao nježno vođenje ljubavi"

Jedno od najpoznatijih imena u svijetu pekarstva, Slovenka Anita Šumer, ponovno stiže u Zagreb i Split kako bi održala radionice

Anita Šumer, danas svjetski poznato ime u svijetu pekarstva, s kiselim tijestom upoznala se prije 12 godina. Sve je krenulo iz velike ljubavi koja je, rekla nam je Anita, bila i ostala glavni pokretač u cijeloj njezinoj priči. Od kućne pekarice i hobija, kruh je postao njezin posao, kvasac Rudl nalazi se u knjižnici kvasaca u Belgiji, a do sada je izdala i tri nagrađivane kuharice.

Slovenka Anita danas je jedno od prvih imena koja nam padaju napamet kada pomislimo na kruh od kiselog tijesta. I ne samo nama, već i velikom broju kućnih pekara i entuzijasta u cijelom svijetu.

"Nikada nisam mislila da ću postati toliko popularna, ali kad kreneš nešto raditi s ljubavlju, strašću i predanošću, tada se dogode lijepe stvari. U početku nisam znala baš ništa, bilo nas je tada zbilja malo koji su se bavili kiselim tijestom, nisam imala od koga učiti osim iz knjiga. Trebale su mi dvije godine da počnem raditi kruh kakav radim danas, ali učila sam na svojim pogreškama i ti moji počeci su zapravo priča o neodustajanju i upornosti", rekla nam je Anita u kratkom razgovoru.

image
Nik Jarh/

Najljepšim dijelom cijele svoje priče, kaže, smatra to što je sudjelovala u pokretu koji je ljudima otkrio da postoji zdraviji i finiji kruh. Sve što je došlo nakon, za nju je samo dodatan plus.

"Nakon što su me zvali da svoj kvasac upišem u svjetsku knjižnicu kvasaca, sve se nekako počelo otvarati. Počeli su mi se javljati veliki strani mediji poput Daily Maila i BuzzFeeda, pisali su o meni i crtežima koje sam radila na svom kruhu, onda sam krenula održavati i radionice i prošla velik dio Azije, bila na Jamajci, u Parizu, Nizozemskoj, Portugalu, Rusiji, pa i u Hrvatskoj, gdje i danas održavam svoje radionice.

image
Nik Jarh/

Napisala sam i tri kuharice koje su osvajale velike nagrade i uvrštene među najbolje na svijetu. Kruh mi je stvarno donio puno ljubavi i sreće i sretna sam što je upravo to posao kojim se danas bavim. Polaznicima na jednoj radionici to volim objasnila ovako: ‘Priprema kruha s običnim kvascem je kao brzi seks, a kruha s kiselim tijestom je kao dugo, nježno tantričko vođenje ljubavi‘, i to zbilja je tako."

Otkrila je i kako se posljednje dvije godine bavi pojednostavljenim tehnikama pripreme sourdough kruha, što znači da zahtjeva manje vremena i truda, a dobiju se, kako kaže, više nego odlični rezultati. O svemu voli pisati i na svojoj službenoj stranici, ali i društvenim mrežama, gdje je prati 90 tisuća korisnika.

"Obožavam svaki kruh koji napravim, ulažem u to puno ljubavi i truda. Raženko mi je samo jedan od favorita, jako je fin, predivan i brzo gotov", rekla nam je uvijek nasmijana Anita Šumer.

image
Anita šumer/

Budući da je Anita jedno od najvećih imena u svijetu pekarstva uopće, dobrom idejom čini nam se iskoristiti priliku dok je u Hrvatskoj i upisati neku od njezinih radionica. Uskoro stiže ponovno i, iako su radionice u Splitu već rasprodane, Anita nam je otkrila da na zagrebačkim ima još nekoliko mjesta.

"Radionice se stvarno brzo napune, ali malo me iznenadilo da je ovog puta Split popunjen prije Zagreba. Jako me veseli da i u Hrvatskoj postoji veliki interes za pripremu kruha od kiselog tijesta, vidim to i po radionicama s kojima sam krenula prošlog ožujka i još uvijek postoji interes. Ovo je već peti put da dolazim u Zagreb i Split. Jako sam zahvalna za dobar odaziv, a posebno me veseli kada mi bivši polaznici šalju fotografije svog kruha još mjesecima poslije. Zapravo i oni sami ostaju iznenađeni koliko priprema kruha s kiselim tijestom može biti jednostavna. Posljednjih godina radim na tome da ljudima pokažem da sve može biti gotovo u samo osam minuta aktivnog rada", rekla nam je Anita ususret dolasku u Hrvatsku.

image
Nik Jarh/

Radionice uvijek održava u Miele Experience centru, a tri termina u kojima će se radionice održavati u Zagrebu su 7., 8. i 9. svibanj od 17 i 30 do 19 sati. Cijena radionice je 99 eura, a svi polaznici dobivaju i poklon u vrijednosti od 22 eura, napominje Anita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:49