ETNO FAST FOOD

BENKOVAČKI PRISNAC: Pučko jelo dalmatinskog zaleđa ponovno postaje popularno!

 Jadran Babić
Nakon soparnika budi se i prisnac!

Prije desetak godina od zaborava je spašen soparnik. Pučko, da ne kažemo sirotinjsko jelo dalmatinskog zaleđa proširilo se ugostiteljstvom i pojavilo čak i na tržnicama poput splitskog Pazara. Soparnik je u modernom izdanju brza hrana, etno fast food. Blitva, brašno, češnjak, jednostavan je, ukusan i jeftin. Ako nema izvornog ognjišta, pripravit će se i u pećnici. Stopama soparnika sada kreće prisnac, otprilike istoga porijekla. Iako će mnogi sporiti rodoslovlje i svojatati ga, soparnik možemo izvorno smjestiti u Poljica, prisnac u Benkovac. Brašno, sir, jaja i punomasno vrhnje najčešći su sastojci ovog tradicijskog recepta. Sve se češće pojavljuje u Zagrebu, nedavno u bistru Otto & Frank na tematskoj večeri posvećenoj autohtonoj vinskoj sorti tribidragu. Kako je tribidrag tema velikog međunarodnog skupa krajem travnja u hotelu Park u Splitu, priča o preporodu prisnaca dobit će izvrsne prilike za promociju.

Benkovački prisnac

40 dkg brašna
2 dcl ulja
0,7 dcl vode
2 žličice soli
3 jaja
50 dkg kravljeg ili ovčjeg sira
žumanjak za premaz

Split, 080514.
U Sopotu kod Benkovca Biserka i Ivan Vuksan otvorili kantinu OPG Vuksan u koju zalaze mnogi turisti i odlaze prezadovoljni zbog izvrsne hrane. 
Na fotografiji:  benkovacki prisnac.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić

Priprema:

Brašno stavite u posudu te u sredini napravite udubinu. U nju ulijte ulje, vodu i jednu žličicu soli. Polako kružnim pokretima u mokre sastojke dodajite brašno. Zamijesite podatno tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. U drugoj posudi napravite nadjev. Jaja, sir i drugu žličicu soli zajedno umiješajte. Tijesto razvaljajte prilično tanko, oko 2 mm debljine, stavite ga u protvan pazeći da ostavite oko 5 cm tijesta da ''visi'' preko ruba protvana. Tijesto nadjenite sirom te višak tijesta presavinite prema unutrašnjosti. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:48