Bili smo u Bevandi!

Opatija, 160615. Kuhinju modernog restorana i hotela Bevanda vodi kuhar Andrej Barbieri. Prezentirao je svoja autorska jela inspirirana morem s vrhunskim namirnicama. Foto: Berislava Picek / CROPIX
 / CROPIX
i nekako nam se čini da slovi za najljepši restoran na Jadranu

piše: Mateja Domitrović

snima: Berislava Picek

Bevanda je vjerojatno najljepši restoran na cijelom Jadranu. Po našem sudu zasigurno jest. No, ono o čemu ne treba nagađati jest to da je ove godine po izboru Dobrih restorana 2015. proglašen najboljim restoranom Istre i Kvarnera, četvrtim najboljim restoranom Hrvatske i restoranom prijateljem vina. Nalazi se u Opatiji i iako se radi o modernom zdanju, ono se tako lijepo stopilo s prirodom, odnosno morem od kojega ga dijeli tek korak, dva.

Tradicija preko 30 godina

Bevanda nije novi restoran, riblji restoran istoga imena ovdje je otvoren još 1971. godine, no prije nešto manje od tri godine dobio je novo ruho i posve novi koncept. Naime, osim restorana i bara, prostor je upotpunjen luksuznim boutique hotelom s pet zvjezdica koji ima deset soba opremljenih i za najizbirljivije goste. No, već sam pogled s terase koji ostavlja bez daha dovoljan je da udovolji svačijim prohtjevima i osjetilima.

Zaštitni znak chef Andrej Barbieri

Iako Bevanda slovi već godinama za riblji restoran, što prvenstveno i jest, ovdje se može pojesti i sjajan steak i općenito odlično meso. Za svako jelo na karti pobrinuo se chef Andrej Barbieri, sve je dakle prošlo kroz njegovu glavu i ruke. Rade po svom, ali slušaju goste i prilagođavaju se onoliko koliko treba bez odustajanja od svojih ideja i skretanja sa svog puta.

– Gosti ovdje dolaze jesti ribu i uglavnom je žele jesti onako klasično, po domaći, na što su navikli. Prvoklasnu ribu i jednako kvalitetne morske plodove i dobiju, no svakom tanjuru mi ipak dajemo svoj pečat. Za vrhunske namirnice iz mora brine se naš kolega Mario Negrion bez kojega kuhinja takoreći ne bi imala što raditi. Osim ribljih klasika, poznati smo po hladnim ribljim jelima, odnosno sirovoj i mariniranoj ribi kao što je tartar od palamide ili tune, a služimo čak i skušu s teriyaki umakom, pireom od slanutka i patlidžana – kaže chef Barbieri.

Berislava Picek
/ CROPIX
Opatija, 160615. Kuhinju modernog restorana i hotela Bevanda vodi kuhar Andrej Barbieri. Prezentirao je svoja autorska jela inspirirana morem s vrhunskim namirnicama. Foto: Berislava Picek / CROPIX

U ponudi imaju degustacijske menije pa se može probati nešto od Andrejevih zanimljivih autorskih kreacija koje su sve samo ne nešto uobičajeno. To su jela koja se ne pripremaju kod kuće niti se mogu iskopirati pa se upravo zbog takvih novih doživljaja i ide u takav restoran. Uza sve to mogu se pohvaliti i podrumom sa 800 hrvatskih i stranih vina i šampanjaca, a kad se još nešto od toga može kušati u predivno uređenom prostoru u zaljevu koji je plavičast čak i za ružnog vremena, zadovoljstvo mora biti potpuno.

Berislava Picek

Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:59