Savršen posao!

ČOKSA NA ENTU: Priča o životu profesionalnog kušača čokolade!

Bernardini pojede u prosjeku 30 kilograma čokolade godišnje (4 200 čokoladica iz više od 70 zemalja). Procjenjuje sve od okusa, arome, izgleda, topljivosti, korištenih sastojaka u pripremi i kvalitete te na temelju tih faktora odlučuje koje su zaista najbolje čokolade na svijetu.

Ako Georgu Bernardiniju, profesionalnom kušaču čokolade, ponudite mliječnu čokoladu (posebice Hershey’s mliječnu čokoladu), on će ju prvo odmotati, zatim pomirisati, ispitati njenu površinu i teksturu te je približiti uhu i prelomiti ju kako bi čuo ''puca'' li upravo onako kako treba. Naposljetku, uzeti će griz, puštajući čokoladu da se topi u njegovim ustima prije nego ju počne žvakati, namjerno.

Closeup of Cocoa Powder on spoon
Getty Images/iStockphoto

Bernardini pojede u prosjeku 30 kilograma čokolade godišnje (4 200 čokoladica iz više od 70 zemalja). Procjenjuje sve od okusa, arome, izgleda, topljivosti, korištenih sastojaka u pripremi i kvalitete te na temelju tih faktora odlučuje koje su zaista najbolje čokolade na svijetu.

Kako je biti Bernardini?

Ponekad je to totalna noćna mora, a ponekad super slatko! Bernardini je radio kao profesionalni slastičar u Michelinovim restoranima par godina, te je osnovao kompaniju koja se bavi proizvodnjom čokolade Confiserie Coppeneur et Compagnon. Ali sve dok nije prodao svoje dionice u toj kompaniji nije shvatio da nitko nikada nije izdao ultimativni vodič kroz svijet čokolade u kojemu navodi najbolje od najboljih i one koje morate izbjegavati u širokom luku. Zato je odlučio napisati upravo takvu knjigu, ali postojala je jedna sitnica, morao je isprobati oko 6 000 čokoladnih proizvoda iz više od 550 različitih kompanija i 70 različitih zemalja.

Savršena čokolada

Ono što je najvažnije jest da su svi sastojci u čokoladi prirodni- Sustav po kojemu on ocjenjuje čokolade se sastoji od ljestvice koja broji 100 bodova, od kojih 30 otpada upravo na sastojke. Ako čokolada, na primjer, u sebi ima umjetnih bojima odmah dobiva 0 bodova u dijelu sastojaka. Nakon sastojaka, važna je harmonija okusa. Čokolada kojoj se sastojci ne sljubljuju pravilno je kisela i zrnasta, ponekad zna imati dimljeni okus po šunki, što mu se dogodila s čokoladom s Islanda koju je probao. Jedna od najvećih borbi koja se vodi u svijetu čokolade je upravo bitka između Hershey’s i Cadbury čokolada. Bernardini odbacuje oba proizvođača: ''Samo par njihovih proizvoda je uopće jestivo!''

Kako održava liniju?

Obično, ugovara jedno testiranje ujutro i jedno popodne. Ponekad uzima pauze dugačke čak po par dana, budući da je zbog velike količine šećera koju jede, uvijek gladan što naravno utječe na njegovu liniju.

Gdje je čokolada najbolja?

Bernardini smatra kako su Sjedinjene Američke Države najuzbudljivije mjesto na svijetu kada je u pitanju čokolada. Zemlje poput Francuske se mogu pohvaliti s dugom tradicijom izrade čokolade koja se nije promijenila u posljednjih 50 godina. Amerikanci, s druge strane, imaju prilično lude ideje i uvijek su spremni inovirati i eksperimentirati! Od 25 najboljih čokolada na svijetu čak 6 su američki brendovi, premda je Europljanima to teško povjerovati.

Ana Marija Bujić

Bilo kako bilo, je li čokolada bolja na ovome kontinentu ili ''preko bare'', Bernardini zaista ima jedan od najboljih poslova na svijetu. Što kažete, zainteresirani?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:20