ČITA SE U JEDNOM DAHU

''DALMACIJA VINSKE PRIČE'': Nova knjiga Željka Garmaza sa 73 priče o vinarima iz cijele Dalmacije!

Netom izašla knjiga “Dalmacija - vinske priče”, Željka Garmaza, autora portala Vinske priče i istoimene knjige iz 2014., zasigurno će ostaviti trag na vinskoj sceni Hrvatske.

Uostalom, kao što je ostavila i prva njegova knjiga na temu vina. Ova nova je zrelija, temeljitija, opsežnija i jednostavno bolja, ali rukopis je identičan. Željko Garmaz je u vinskim krugovima poznat kao autor kojeg prvenstveno zanimaju ljudske priče koje stoje iza vina i vinarija. Njegovi su intervjui bučni, nastup dobronamjeran, a bilješke briljantne. Kod svake osobe nepogrešivo prepoznaje karakternu crtu, događaj, okolnost ili hobi koji je definiraju i koji u konačnici definiraju izgled vina, jer, kao što Željko dobro zna, između karaktera osobe i karaktera njegova vina uvijek postoji uska veza.

Nakon čitanja Željkova štiva, vina koja volimo i kupujemo dobivaju novi smisao, bliža su nam i lakše se identificiramo s njima jer nam je autor približio svjetonazor kojeg su posljedica, ćud osobe koja ih je stvorila te brojne životne situacije kroz koje su vinari prošli ne bi li svoju ideju pretočili u bocu pred nama. U knjizi je prikupljeno 73 priča o vinarima iz cijele Dalmacije, od Konavala iz dubrovačkog zaleđa, pa sve do Novalje na Pagu. Protežu se na 404 stranice, a osim njih za svaku su intervjuiranu vinariju priloženi i kontakt podaci te osnovne informacije poput sortimenta i količine vinograda.

“Dalmacija - vinske priče” je više knjiga nego vodič, čita se u jednom dahu, ponekad nas nasmije, ponekad dirne, a najčešće nas iznenadi s nekom crticom iz života o kojoj nismo imali pojma. Puno je tu snova, ostvarenih i neostvarenih želja, velikih i malih ciljeva, misija spašavanja sorti ili obiteljskog naslijeđa te toplih priča koje otkrivaju ljudsku stranu jedne inače sasvim obične poljoprivredne djelatnosti, koja nakon ovakve knjige svakako prestaje biti obična i postaje uzvišena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23