Djeca su vam izbirljiva? Evo kako im proširiti prehrambene vidike

Hranjenje djece vrlo je emotivna stvar: želja da vam djeca budu zdrava i sita vrlo je snažna pa vrlo lako natezanja za stolom prerastu u pravi rat. Osim toga, i djeca često preko noći odluče de im se nešto sviđa ili ne sviđa pa time iznenađuju one koji ih više ili manje uspješno žele zdravo nahraniti. No ono što je svoj djeci zajedničko činjenica je da su prije ili kasnije bila izbirljiva kad je neka namirnica (ili više njih) u pitanju.

I što se u toj situaciji može poduzeti? Čitajte dalje jer donosimo nekoliko ideja.

Uključite ih u proces pripreme

Prolistajte zajedno neku kuharicu s lijepim fotografijama hrane ili potražite recepte za djecu na internetu. Neka vaše dijete s vremena na vrijeme samo odabere što će obitelj jesti za ručak. Neka kuhaju s vama.

Možete ih povesti i u kupnju i ako vam to mogućnosti dopuštaju, s njima zajedno posaditi mali povrtnjak. Ono što posade i uberu sami sigurno će radije i pojesti.

Kamuflaža je vaš najbolji prijatelj

Ako za stolom imate ozbiljan slučaj averzije prema povrću, postoji mnoštvo recepata u kojima se povrće koristi na neprimijetan način. Možete ga čak ubaciti i u desert.

Korak po korak

Krenite sa zaista malim porcijama tako da se dijete ne prestraši količine hrane na tanjuru. Ova taktika gotovo uvijek uspijeva, naročito kad su djeca uistinu gladna u vrijeme obroka. Slatikiše i grickalice pospremite tako da im nisu u vidnom polju sve do nakon obroka.

Strpljenje i upornost

Ne očekujte rezultate odmah – mijenjanje dječjih prehrambenih navika i preferencija može biti vrlo dugotrajan proces i vjerojatno ćete im neke namirnice morati nuditi više puta u različitim oblicima sve dok ih napokon ne pridobijete na svoju stranu. Djeca vole poznatu hranu i trebaju nešto kušati desetak puta dok budu sigurni da to uistinu i vole.

Bez nervoze

E, znamo da ovaj savjet nije jednostavno poslušati, ali nervozu bi svakako trebalo izostaviti iz obiteljskog obroka. Uključite glazbu i pokušajte s malo humora – kao da ste na romantičnoj večeri. Možda konačno uspijete i ‘zavesti’ dijete tim špinatom.

Oprezno s nagradama

Slatkiši kao nagrada za to što je dijete pojelo obrok dvosjekli su mač – u jednu ruku mogu vam pomoći da ostvarite cilj i da vaše dijete pojede nešto zdravo, no u drugu ruku mogu odaslati krivu poruku: zdrava hrana nešto je što moraš izdržati kako bi za nagradu dobio grickalice. Pokušajte radije s nekim nagradama koje nemaju veze s hranom – pohvale, pa čak i naljepnice sa smajlićima ili veselim porukama mogle bi poslužiti jednako dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 20:49