INSTITUCIJA GASTRONOMIJE

FERRAN ADRIÀ: ''Ovo su ključni trenuci koji su promijenili svjetsku gastronomiju!''

Elbulli Fundacion Restaurantes Facebook

Ferran Adrià je prava institucija u Španjolskoj. Ako mu se ikada budete imali priliku obratiti (javite nam, jer ćemo znati da ste pravi sretnici) vjerojatno će vas pitati ovo pitanje: ”Kako poimate rajčicu?”. Smatra da, ako ne razumijete rajčicu, ne biste se uopće trebali baviti kuhanjem.

Na pitanje ”Što smatrate ključnim trenucima koji su promijenili svjetsku gastronomiju?”, odgovorio je:

  1. Auguste Escoffier. Ferran se oduvijek divio Augusteu Escoffieru, ocu moderne francuske kuhinje. Zatvorio je El Bulli nakon što je izumio 1846 jela, a to je ujedno i godina koje se Escoffier rodio.
  2. Moderna kuhinja.
  3. Restoran Nobu. Obožavao ga je i izjavio da je hrana u Peruu i Mexicu uzbudljiva zato što imaju snažnu kulturu, Maje, Asteke, Inke… Isto će napraviti i sa El Bulliem 1846, uzbudljivo mjesto gdje ćete sami kuhati i jesti svoju hranu. Da, kuhati!

Pet sjajnih citata Ferrana Adrie:

  1. Koje informacije trebamo dobiti od raviola da njihova priprema postane umijeće?
  2. Ako chef otvori kamenicu, kuha li?
  3. Što je juha?
  4. Tko kaže da se srdelice i bijela čokolada ne smiju miješati?
  5. Ako ne razumijete rajčicu, nemojte uopće započinjati kuhati!

Iz drugih medija

Izdvajamo