Što se novo kuha?

GASTRO PIKANTERIJE: Što je novo na najukusnijoj sceni na svijetu?

 Getty Images
Donosimo zanimljivosti i novosti s hrvatske i svjetske gastronomske scene te korisne savjete za početne i napredne ljubitelje kuhanja i inovatore u vlastitim kuhinjama, željne malih eksperimenata.

Zeleni mesar

Najveći svjetski prehrambeni festival je onaj u Parizu, upravo održan krajem rujna. Iz Pariza kreće na interkontinentalnu turneju i ponovno se u tom gradu upriličuje u listopadu 2018. Naziv ove manifestacije je SIAL, posvećena je prehrambenim inovacijama.

Svake godine dodjeljuju se i medalje za nova važna unapređenja na polju prehrane. ovogodišnja zlatna medalja dodijeljena je "zamjenskom mesnom odresku", dakle vegetarijanskom odresku proizvedenom od povrća, pretežito grahorica. Proizvođač je francuska tvrtka zanimljiva imena Le Boucher Vert, zeleni mesar. Srebrnu su medalju dobili talijanski gljivari, a poklonici mesa podijelili su tek brončano odličje s peruanskim proizvođačima kvinoje.

Manifest punjenih paprika

U ovo doba godine kuharice se izdaju češće nego inače kako bi se o njima što više pričalo na vrhuncu blagdanskog razdoblja. U toj poplavi do medijske površine uspijevaju isplivati samo najzanimljiviji naslovi, kao što su “The Gefilte Manifesto” Jeffreyja Yoskowitza i Lize Alpern.

Gefilte je jidiš izraz od njemačkoga gefüllte, punjen, pa smo tako i mi došli do filanih paprika. Upravo filane paprike i sva slična punjena jela dio su tradicije židovske kuhinje koju su pronosili istočnom Europom, pa tako i našim krajevima, a potom i novim svijetom. Ova kuharica ima svoju povijesnu i literarnu vrijednost. Sumnjam da će je prevesti, original na engleskom u prodaji je od kraja rujna.

Sezona pernatih divota

U natjecanju za glavnu sezonsku namirnicu u listopadu velika je konkurencija. U posljednje su vrijeme vještice prevladale medijima i uzdigle tikve za glavnu kulinarsku atrakciju mjeseca. Na koncu dobivamo više scenografije nego ozbiljnih jela. Znalci se pak u listopadu vesele punoj sezoni lova na pernatu divljač, osobito fazanu, divljoj patki i šljuki. Iako smo bogati tom divljači, kulinarska ponuda nam je na tu temu siromašna. Iznimke su tim značajnije. Kuhar Matija Balent, chef u Sheratonu, proslavio se bistrom juhom, consomeom od fazana. U Istri, u mjestu Valbandon, odličan restoran dobio je ime po šljuki, nosi talijansko ime Beccaccia. Ime se na najbolji način odražava u jelovniku.

Kada je uopće Svjetski dan čokolade

Međunarodni dan čokolade koji se obično slavi u rujnu prošao je u Hrvatskoj gotovo nezamijećeno. Možda i stoga što se nekoliko različitih dana u godini proglašava Svjetskim danom čokolade na raznim stranama globusa pa je tako kod nas zavladala pomutnja.

Zagreb, 191016.
Ilica.
U prolazu Lovacki rog, otvoren je novi ducan cokoladnih, rucno radjenih slastica Artisan crafted chocolates.
Na fotografiji: praline.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Znalci su ga ipak proslavljali. Spektakularan kolač na temu čokolade pripremio je Robert Bašić, slastičar i chocolatier zagrebačkoga restorana Dubravkin put. Tortu od zapečene čokolade Robert služi sa sladoledom od tartufa. Cijela serija čokoladnih novosti priprema se u chocolateriji Rougemarin, o čemu ćemo uskoro podrobno izvijestiti.

Amazon i Uber gutaju sve pred sobom

Dvije velike globalne kompanije šire se prema pomalo neočekivanom tržištu: prehrani. Od internetskih početaka Amazon se vraća klasičnoj prodaji, otvara trgovine hranom. Poslovni plan je već predvidio dvije tisuće trgovina, najprije u SAD-u, potom po svijetu. Kontroverzna globalna taksi služba Uber već je krenula s dostavom hrane. Ta se grana poslovanja zove UberEATS, u slobodnom prijevodu Uber jede. Sada pomno razrađuju koncept dostava alkoholnih pića i posebno cocktaila.

Leća svih boja i namjena

Novi nutricionistički hit je leća. Relativno velik koncentrat kemijskog elementa selenija (selena) u leći ima izvanredne preventivne, pa čak i terapijske učinke u karcinomskom tretmanu. Srećom, leća se ne mora konzumirati samo iz zdravstvenih poriva, u njoj se može uživati.

Za početak savjet je da iskušate sve osnovne vrste leće koja je u ponudi: zelena, narančasta i smeđa. U specijaliziranim trgovinama nudi se crna koju lećoljupci nazivaju kavijarom među lećama, odnosno beluga lećom. Ona je doduše nešto skuplja, ali je zato posebno delikatna. Brzo se kuha, osobito ako u vodu dodate ulje. Kada je ulje maslinovo, preljev od jogurta, a začin svježa menta, dobili ste fantastično jelo.

Ugostiteljski spektakl u Splitu

Najmanje pet stotina, a možda čak i tisuću ugostitelja i hotelijera okupit će se od 27. do 29. studenoga u hotelu Le Meridien u Stobreču kod Splita i na raznim popratnim manifestacijama u Splitu. Najveći ovakav skup ikada posljedica je odluke Hrvatske obrtničke komore da ovogodišnji strukovni kongres bude prekretnica. Umjesto rutinskog programa i prigodnog druženja, kongres 2016. želi odgovoriti na izazov koji je pred strukom. Niti u jednoj zemlji na svijetu turizam i ugostiteljstvo nemaju toliki udjel u nacionalnom dohotku.

Umjesto tercijalne i kvartalne djelatnosti, turizam i ugostiteljstvo su sada gospodarski pokretači Hrvatske. Zato ovogodišnji kongres želi predstaviti sliku budućnosti turizma i ugostiteljstva, a najavljeno je i nekoliko premijernih poduzetničkih koncepata koji se još drže u tajnosti, od kojih su neki senzacionalni, tvrde upućeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:10