Gastro preporuka za dobru marendu po prihvatljivoj cijeni!

Rijeka, 081015. Buffet Fiume, na adresi V. Lisinski 12 na rijeckoj trznici. Na fotografiji: interijer. Foto: Davor Zunic / CROPIX
 / CROPIX
Radovan Marčić bio je u Rijeci gdje ga se dojmila Konoba Fiume

Gdje god da se obreli na svijetu, uz samu tržnicu uvijek se može naći neko mjesto gdje se dobro može pojesti, a da to platite razmjerno malo. K tome svježina namirnica nikad nije upitna, što je dosta logično – one su sve nadohvat ruke. Isto je tako i u Rijeci. Uz sam obod tržnice ili na stotinjak koraka dalje ovdje se sve do kasno poslijepodne može dobro pojesti na više mjesta.

Nisu sva cjenovno ista. Ima tu i hranilišta gdje ćete po glavi platiti i do dvjesta kuna, no ovaj put smo odabrali jedno gdje se jede vrlo dobro, a da vam to može biti, ako ne baš svakodnevni izdatak, a ono sigurno nekoliko puta tjedno. Za novac za koji se u konobi Fiume možete nasititi gotovo da je jednak onom koji bi potrošili za iste namirnice, a da ih pripremate sami kod kuće. Fiume je po svemu konoba. Po izgledu najviše. Dvije omanje prostorije oblih ciglenih svodova ukrašene klasičnim ribarsko-morskim insignijama – stare mreže, ferali, fotografije s rive… Pred restoranom uska terasa samo s nekoliko stolova pod tendom. Ukupno malo više od trideset mjesta. Kuhinja se nazire iz šanka, odmah preko puta izlaza.

/ CROPIX
Rijeka, 081015. Buffet Fiume, na adresi V. Lisinski 12 na rijeckoj trznici. Na fotografiji: lignje frigane s pomfritom. Foto: Davor Zunic / CROPIX

Dobra atmosfera

Sve skupa i pomalo memljivo, no nije ovdje adut ambijent već gazde – usklađen par koji se očito jako dobro nadopunjuje. I gazda Roni i gazdarica Neva (svi je zovu Nena!) riječki su ugostiteljski veterani, koji su radili na puno mjesta, pa se tu dolazi i zbog njih. Oni su pak očito majstori za napraviti opuštenu i prisnu atmosferu koja razgaljuje sve goste. Ovdje su svi dobre volje.

A tko su gosti?

Najrazličitiji svat – posada iz lučke kapetanije, zaposlenici okolnih tvrtki, pripadnici talijanske manjine iz obližnje centrale Unione Italiana, uvijek poneki glumac ili operna pjevačica iz kazališta preko puta, ali i penzioneri i oni koji se uvijek nađu na tržnicama, razni nosači, žicari, škovacini… (Jedan nonić iz kvarta ovdje svakodnevno objeduje. Naručuje pola porcije. Naplate mu pola, a serviraju mu cijelu!) Vlasnik svako malo ulazi s vrećicama jer je došla nova riba na ribarnici, pa kupi koju kilu jer će se uvijek naći tko će je pojesti. Naravno nisu to oni bokuni za koje valja platiti i više od dvjesta kuna za kilu, već manja i jeftinija ribe – srdele, gavuni, pišmolji, landovina, hobotnice ili folpe.

Tko je željan prestižnijih komada – lubina, zubaca, orada ili velikih škampi želja će mu biti udovoljena. Taj će s gazdom ili sam do peškarije izabrati što će, to i platiti, a onda će mu to u konobi spraviti. Evo, to je tih nekoliko stvari koje čine puno da bi ovo mjesto koje je sasvim nalik drugim oštarijama bilo unikatno.

/ CROPIX
Rijeka, 081015. Buffet Fiume, na adresi V. Lisinski 12 na rijeckoj trznici. Na fotografiji: raza na zaru s blitva-krumpirom. Foto: Davor Zunic / CROPIX

Što sam ovdje u tri navrata jeo?

Salatu od hobotnice koja je koštala 40 kuna, lignje s pomfritom 38, ražu s blitvom 70, a frigane inćune (ili srdele) s blitvom koje naplaćaju 30 kuna. Šurlice s kozicama u toću od pomidora za koje treba izdvojiti 45 kuna

Kako sam ovdje jeo?

Vrlo dobro. Ali na takvim mjestima nikad ne valja tražiti besprijekornu egzekuciju. Jednostavno, to je deplasirano. Ovdje se mora prijeći preko nekih nesavršenosti, ali ono što je sigurno – sve, baš sve što spravljaju je od tog jutra. Osim toga tu ima i jedan kuharski raritet s kojim jedva da ćete se susresti u kuhinjama domaćih hotela s pet zvjezdica. Ovdje blitvu kuhaju a la carte.

Jedna od mnogih boljki hrvatskog ugostiteljstva je blitva skuhana u osam ujutro i onda podgrijavana cijeli dan, tako da kad je naručite na kraju radnog vremena jedete nezdravu zelenosmeđu masu. Blitvi da se skuha treba uvrh glave pet minuta. Da li je to veliki organizacijski problem kuhati je a la carte? Nije, ali evo za veliku pohvalu je da se ona ovdje kuha upravo kad je naručite, a servira pomiješana s krumpirom (kako je i uobičajeno na uzmorju). K tome, sami rade njoke i šurlice. Evo ti već tri respektabilna elementa. Za konobu, uz sve svježe, što ćeš više i bolje.

/ CROPIX
Rijeka, 081015. Buffet Fiume, na adresi V. Lisinski 12 na rijeckoj trznici. Na fotografiji: hobotnica salata s krumpirom. Foto: Davor Zunic / CROPIX

Odabir vina

Vina kuće po 50 kuna (kupaža borgonje i terana, te malvazija) i malvazija Pilato 70 kuna. Buteljirana vina (Zlatna vrbnička žlahtina i plavac PZ Blato) 85 kuna.

Manje dobro

Kraće kuhanje svih namirnica bilo bi dobrodošlo.

Info

  • V. Lisinski 12, 51000 Rijeka
  • Vlasnik: Ronald Koman
  • Tel. 051/312108, Mob. 091/9436931
  • Otvoreno od 6 do 16, sub. od 6 do 15
  • Zatvoreno nedjeljom i od 1. 8. do 16. 8.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:50