RECENZIJA RESTORANA

GDJE POJESTI TUNU? Nikad ne biste rekli da većina godišnjeg ulova tune završi u ovom malom mjestu gdje se rijetko kad zaustavite!

Trpanj na Pelješcu uvijek sam doživljavala uglavnom kao dio tranzitnog puta prema Korčuli. Kad se iz Ploča nakon sat putovanja iskrcamo u Trpnju, nema stajanja jer treba uhvatiti sljedeći trajekt iz Orebića, a vozni red uvijek je namješten na knap.

Tuna Bar
Žalo 26
Trpanj
098 225 675

Na odlasku slična priča, tako da se u Trpnju nisam micala dalje od trajektnog pristaništa. Onda sam prošle godine s nekoliko strana čula o otkačenom mjestu na trpanjskoj rivi, odnosno plaži, prepoznatljivom po velikoj željeznoj ribi koja krasi ulaz. Riba je tuna, a mjesto se zove Tuna bar jer vlasnik i ribar Jakov Begović ima jednu od 12 dozvola za lov udicom plavorepe tune u Hrvatskoj, s godišnjom kvotom od šest tona, od čega većina završi u njegovu restoranu.

Slijedom toga, specijalitet simpatičnog beach bara i restorana je, logično, tuna na razne načine. Ima tu i drugih divota, ali ovaj smo se put zdušno bacili na shasimi, carpaccio od tune i špagete s tunom. Kao vrhunac ponude tu je tuna steak, ali nam se činilo da bi to bio svojevrsni overdose tunom. Atmosfera u beach baru je opuštena, no apsolutno su svi na usluzi i trude se da se osjećate ugodno. Nakon što smo se smjestili u hladovinu ispod bora, na stol su stigli sashimi i carpaccio te nekoliko feta preprženog kruha natrljanog češnjakom. Jednostavna prezentacija bez puno filozofije.

Sashimi u pratnji ukiseljenog đumbira s nekoliko kapi soja sosa, maslinova ulja i wasabi paste te carpaccio također poprskan dobrim maslinovim uljem i s nekoliko kapara. Jedina zamjerka koja to zapravo i ne može biti, jer je taj dan pržilo više od 35 stupnjeva, jest da je sashimi mogao biti malo hladniji. Dovršavajući zasitna predjela nastupila je bojazan da neće biti mjesta za porciju špageta koje je simpatični konobar malo “pojačao” jer nas je bilo dvoje. Špageti skuhani al dente došli su s komadićima tune, nakratko poprženima na maslinovu ulju, koji su otpustili vlastiti sok. Također jednostavno i fino.

Palo nam je na pamet da bi možda samo koja cherry rajčica, možda malo peperončina ili motar obogatili jelo i podigli ga na novu razinu. Rashlađeni rukatac iz Kune koji služe na čaše odlično je zaokružio ručak. Ako tuna iz nekog čudnog razloga nije vaš prvi izbor, ovdje nude i klasična jela, poput liganja na žaru, kozica, mariniranih inćuna, no i beach burger. Cijene su više nego prihvatljive, sashimi stoji 120 kuna, a tuna steak 140 kuna. Nakon svega, mogu samo reći da sljedeći put iz Trpnja neću žuriti na prvi trajekt.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:53