NOVO LJETNO PIVO

GERWEISS: Novi član obitelji pivovare Peti element inspiriran vatrom i zemljom!

Brend liniji 5th Element, predstavljenoj kroz četiri vrthunska craft piva  ABA, LELA, BART i IIPA,  pridružilo se i peto GERWEISS. Inspirirana VATROM i ZEMLJOM, elementima odgovornim za ljetne vrućine, Pivovara Daruvar pripremila je osvježavajuće i aromatično ljetno, pšenično pivo njemačkog stila. Tako da iz Pivovare Daruvar „just in time“ stiže ljetno osvježenje!

Iz Pivovare Daruvar u petak, 21. srpnja, stiže i peto pivo linije 5th Element – Gerweiss. Brend 5thELEMENT rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati posebnim pivima proizvedenim u malim količinama s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i mirisa craft piva. Osnovna četiri sastojka piva, slad, voda, hmelj i kvasac u liniji 5thELEMENT predstavljeni su kroz četiri elementa: vatra, zemlja, voda i zrak. Receptura svakog piva dobiva svoju istinsku moć tek u trenutku kada joj se dodaje peti element, a to je ljubav. Tek dodatkom LJUBAVI, poručuju iz Pivovare Daruvar, nastaje prava čarolija, koju donosi ispijanje piva BART, LELA, ABA i IIPA, kojima se ovog ljeta „just in time“ pridružuje i najnovije pivo iz linije 5thELEMENT – GERWEISS.

Inspiriran VATROM i ZEMLJOM, elementima odgovornim za ljetne vrućine, daruvarski majstor pivar Krešo Marić stvorio je osvježavajuće i aromatično ljetno, pšenično pivo njemačkog stila. Kombinacija četiriju vrsta slada među kojima dominira pšenični, u najboljoj maniri predstavlja ZEMLJU dok specijalni soj kvasca gornjeg vrenja poput VATRE iz pšeničnog slada pred Vas stavlja uzbudljivu aromu pravog, njemačkog pšeničnog piva. Sladne, gotovo krušne arome s prepoznatljivom notom banane koja potječe od kvasca, Gerweiss je pivo punog tijela, smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano i osvježavajuće. Sljubljeno s plodovima mora, laganim desertom ili aromatičnim tvrdim sirevima oduševit će i najistančanije okuse.

„Poznato je da se pivo sastoji od četiri sastojka: vode, slada, kvasca i hmelja, a peti element je ono nešto - ljubav, tradicija i pivar koji to radi. Zbog toga smo i nazvali ovaj brend 5th Element u kojem prevladava gorčina i aroma. Prvo je to pivo skuhano u jednoj industrijskoj pivovari u Hrvatskoj što je posve neobično, ali želja nam je da prosječnom potrošaču svijetlog lager piva približimo craft pivo, što zbog naše tehnologije i distribucije možemo po razumnoj cijeni ", kaže majstor pivar Krešo Marić.

Dodaje da je titula "majstor pivar" vezana isključivo uz male pivovare jer je teško očekivati da tehnolozi u velikoj pivovari mogu dati svoj osobni obol industrijskoj standardiziranoj proizvodnji. Osim toga, craft piva nastala su na ferementaciji, a upravo sva piva Pivovare Daruvar nastaju procesom fermentacije i odležavanja.

Pivovara Daruvar primjer je kako tvrtka s tradicijom od čak 177 godina odgovara na moderne tržišne trendove. Iskustvo svojih stručnjaka pretočila je u proizvod koji je moderan i odlično prihvaćen, iza kojeg stoji ideja, koncept i znanje majstora pivara Kreše Marića, a iznad svega strast za stvaranjem vrhusnkog iskustva ispijanja piva. Nove generacije ljubitelja piva zahtjevnije su nego ikada i vrlo dobro znaju što žele. Pivo naručuju jer ga poznaju i cijene. Zbog svega navedenog 5thELEMENT sa svojih pet pivskih priča jedinstvena je pojava na tržištu i kao takva vrijedna svake pažnje.

Pivska karta: GERWEISS – ZEMLJA/VATRA

Kada VATRA dodirne ZEMLJU, naizgled uništava sve što je na njoj, ali sjeme, oslobođeno toplinom, nezaustavljivo se usmjerava prema nebu. Ova smo dva elementa, karakteristična za ljetne vrućine, spojili u osvježavajuće i aromatično ljetno, pšenično pivo njemačkog stila. Kombinacija četiriju vrsta slada među kojima dominira pšenični, u najboljoj maniri predstavlja ZEMLIU dok specijalni soj kvasca gornjeg vrenja poput VATRE iz pšeničnog slada pred Vas stavlja prepoznatljivu aromu pravog, njemačkog pšeničnog piva.

Alkohol: 4,5 %vol
Gorčina: 15 IBU
Aroma: Sladna, gotovo krušna, sa prepoznatljivom aromom banane koja potječe od kvasca.
Izgled: Boje bijele kave sa postojanom bijelom pjenom.
Okus: Prepoznatljivo krušnog okusa nadopunjenog blagom gorčinom hmelja i intenzivnim okusom banane.
Punoća: Punog tijela smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano, osvježavajuće.
Uparivanje sa hranom: plodovi mora, lagani deserti i aromatični tvrdi sirevi
Serviranje: 8 – 10°C

O Pivovari Daruvar

Osnovana davne 1840. godine na imanju grofa Jankovića u središtu Daruvara, Pivovara Daruvar od svojeg osnutka pa do danas djeluje na istom mjestu, i time slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj, jedinstvenu po načinu proizvodnje piva prema tradicionalnoj češkoj recepturi. Šesta po veličini u Hrvatskoj, Pivovara Daruvar ponosi se tradicijom dugom 177 godina neprekdine proizvodnje piva čiji su kapaciteti '90-ih godina dosezali i do 250.000 hektolitara. Danas s proizvodnjom od 40 tisuća hektolitara, Daruvarska pivovara zauzima izazovnu poziciju manufakturne proizvodnje piva. Osim lager piva, najpoznatijeg brenda Staročeško, od 2008. godine Pivovara Daruvar okrenula se i proizvodnji vrhunskog craft piva.

Majstor pivar Krešo Marić

Pripada trećoj generaciji majstora pivara, čija je obitelj od početka pivarstva u Daruvaru vezana uz Pivovaru. Karijeru je započeo kao biotehnolog početkom '90-ih u Plivi, ali se ubrzo vraća u rodni Daruvar i zapošljava u Pivovari. Ove godine slavi 25 godina pivarskog majstorstva u Pivovari Daruvar, i 50 godina života, od kojeg je polovicu posvetio uzbudljivoj avanturi spravljanja vrhunskog piva. Titulu „majstora pivara“ opravdava svakim novim pivom, oduševljavajući iznova istinske pivoljupce. Lansiranje petog elementa – Gerweissa – nipošto ne znači da je time brend linija 5th Element definirana. Daruvarski majstor pivar sigurno će ponovno skuhati novi element sa začinom ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:36