IZNIMNO POPULARNA U NAS

GRAŠEVINA BEZ GRANICA: Što sve može najpopularnija sorta u Hrvata?

 Vlado Kos / Hanza Media
Prva međunarodna konferencija o sorti graševina održana je 1. srpnja u Zagrebu u hotelu International.

Graševina je iznimno popularna u nas o čamu najbolje svjedoči podatak da je svaka četvrta boca vina prodana na policama supermarketa napravljena upravo od nje. Međutim, kakva je njena međunarodna perspektiva, na kojem području uzgoja ostvaruje najbolje rezultate, koje je sve zemlje proizvode osim Hrvatske i kakav sve tip vina graševina može proizvesti?

Knezevi Vinogradi, 200913.
Berba grozdja sorte grasevina na beljskim vinogradima na Banovom brdu.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Na navedena i mnoga druga pitanja mogli su se čuti odgovori od međunarodnih eksperata pozvanih da održe predavanja na ovoj konferenciji. Predavači su pristigli iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske te predstavili cijeli niz vina isključivo od sorte graševina.

Knezevi Vinogradi, 200913.
Berba grozdja sorte grasevina na beljskim vinogradima na Banovom brdu.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Austrijske i slovenske inačice graševine predstavio je inženjer i vinski novinar Bruno Gaberšek iz Ljubljane, mađarske graševine koje se tamo zovu olaszrizling predstavio je Daniel Ercsey, vinski publicist i vlasnik nagrađivanog vinskog portala Wine Sofa iz Budimpešte, grašce iz Srbije predstavio je Igor Luković, urednik magazina Vino i Fino, hrvatske graševine približio je Saša Špiranec, naš suradnik, a cjelokupni pregled sorte i njenog internacionalnog potencijala ponudila je Jo Ahearne, enologinja i Master of Wine iz Londona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:46