Vinski sortiment Hercegovine dugo je bio prilično jednostavan. Slično kao što su u Istri glavnu riječ vodili malvazija i teran, u Hercegovini su glavninu vinskog posla nosile bijela žilavka i crna blatina. Moglo se tu naći ponešto i drugih sorti, poput uvijek popularnih merlota i caberneta, ali dobro se znalo tko vodi kolo. I danas je situacija vrlo slična, no neke nove sorte i novi trendovi pokazuju jako zanimljive rezultate i upućuju na promjene. Vinari pažljivo promatraju pokuse s novim sortimentom i novim tehnologijama ne bi li pravodobno reagirali kad tržište da svoju presudu. Čini se da bi prvi značajan rezultat mogla ostvariti još jednom domaća sorta - trnjak, inače, vjekovni stanovnik Dalmatinske zagore.
Trnjak nije potpuni novitet ni u Hercegovini jer se i tamo dugo uzgaja, ali je uglavnom završavao u kupaži s blatinom. Nije bio uzgajan zbog svojih performansi kao gotovo vino, nego mu je glavni zadatak bio igrati ulogu oprašivača inače funkcionalno ženskog cvijeta blatine, a kad je svoje odigrao, trebalo je nešto napraviti s grožđem, pa ga se obično umiješalo s onim blatine. Nije trnjak jedini imao takvu ulogu u vinogradima blatine. “Casanovu” su još igrali alicante bouchet, gamay i vranac, međutim, od svih četvorice zavodnika hercegovačkih vinograda, jedino se trnjak uspio nametnuti kao monosortno vino s potencijalom. Zapanjujuće dobre rezultate uz trnjak, blatinu i žilavku pokazuje još syrah, osobito onaj iz vinarije Nuić, a od bijelih pošip, koji mnogo vinara ima u pokusnoj fazi. Za merlot je Hercegovina pretopla, kao i za cabernet, međutim, ako volite džemasta i visokoalkoholna vina, i te dvije sorte bi vam mogle pružiti užitak.
Ne eksperimentira se u Hercegovini danas samo sa sortama. Vinari ispituju i nove pristupe vinogradarenja i vinificiranja, osobito sa žilavkom. Prvi je s pokusima počeo Brkić, sa svojim biodinamičkim Mjesečarom, da bi ga potom slijedio Škegro sa Žilavkom Orange, plodom duge maceracije pri vinifikaciji. Danas žilavku nalazimo u svim licima osim kao desertno vino. Od laganog i lepršavog vina nižeg alkohola i živih kiselina iz inoksa, preko selekcija i rezervi punog tijela odležanih u drvu, do ekstrema poput maceriranih i obojenih primjerka kao što je Krš Orange. Možemo reći da je vinska slika Hercegovine živopisnija nego ikad. Po pitanju kvalitete vina, trendovi su također pozitivni. Vinarija Crnjac-Zadro ove je godine osvojila dva platinasta odličja na DWWA natjecanju u Londonu i time upisala Hercegovinu na mapu ozbiljnih vinskih regija, a nagrađene žilavku i blatinu uvrstila među najbolja vina svijeta.
Ipak, uza sve pluseve, hercegovačka vina bilježe i dva ozbiljna minusa. Prvi je slaba zastupljenost na tržištu Hrvatske. Tu ozbiljan posao rade jedino Crnjac-Zadro, Andrija, Nuić, Škegro i vinarija Čitluk dok ostalih gotovo da nema, a među onima koji nedostaju su neka vrlo ozbiljna imena poput Brkića, Vukoje i Hercegovina produkta. Osim toga, vinari koji su tu često kaskaju s berbama i po nekoliko godina, pa im vina na policama trgovina klonu i izgube svježinu. Primjerice, nagrađena vina Crnjac-Zadre još se ne mogu kupiti u Hrvatskoj, nego samo ona starijih berbi. Drugi minus je nekonzistentnost kvalitete. Na posljednjem velikom kušanju svjedočili smo golemim razlikama u kvaliteti ovisno o berbi, proizvođaču i liniji vina. Bilo bi dobro ponuditi kupcima nekakav zaštitni znak kvalitete jer za isti novac možete dobiti neka od najfinijih hercegovačkih vina i neka od najgorih. Mi smo s tržišta izdvojili tri iz one prve skupine kako bismo vam olakšali izbor, a njihove recenzije možete vidjeti u nastavku.
NUIĆ TRNJAK 2015. Cijena: 215 kn (Vintesa)
Ocjena: 90/100
Već je prvim svojim trnjakom oduševio, a nova berba nastavlja istim putem. Jako bogata mirisa, začinskih aroma od bačve, pa zrelije šumsko voće, nešto džemastosti i šljive, zadimljeni toast. U ustima je blago pikantno, na crni papar, ugodno naglašenih kiselina, vrlo bogato i široko, a nakon ispijanja dugačko. Voćnost i čokolada na finišu. Čista slast. Pomalo grije, ali odlične ravnoteže. Podsjeća na jako dobar babić ili, još bolje, na blend babića i dingača.
KRŠ ŽILAVKA ORANGE 2015. Cijena 110 kn (Miva)
Ocjena: 91/100
Novitet iz Škegrina podruma. Krasan miris, krajnje neobičan i krajnje lijep. Svježi citrusi, pa arancini i druge kandirane korice, nešto cidera, tragovi cvijeća. Vrlo slojevito. U ustima je jednako lijepo, s dosta tanina, finom dozom slankastosti, odlično doziranih kiselina koje čuvaju svježinu, s puno aroma bijelog čaja, pa nekim začinima tipa klinčić i vanilija te sa sušenom koricom naranče na finišu. Na retrookusu se ponovno vraća okus cidera s početka priče. Veliko vino za visoku gastronomiju.
CARSUS BLATINA 2015. Cijena 100 kn (Miva)
Ocjena: 90/100
Možda i najbolja blatina na tržištu trenutno. Duboke i neprozirne crvene boje. Jako bogata mirisa koji obiluje slatkim začinima, zrelim i prezrelim voćem poput šljive, viš- njom maraskom i borovnicama. Okus je snažan i blago pikantan, obiluje zrelom voćnošću, živih je kiselina koje mu daju ravnotežu te zadimljenih začina na finišu koji sve to zaslađuju. Vino visoke koncentracije i jako visoke kvalitete. Ima potencijal za čuvanje od još pet do osam godina.