VELIKA ČAST

JRE CHEFOVI U HRVATSKOJ: Pelegrinijeve delicije i skradinski rižoto raspametili ponajbolje europske chefove!

 JRE Hrvatska
Chefovi prestižne udruge JRE početkom svibnja održali godišnji sastanak i to po prvi put u Hrvatskoj, točnije u Šibeniku. Kušali su skradinski rižoto Ante Pižića, obišli grad i posjetili tvrđavu sv. Mihovila i Barone.

“Hrana je najuniverzalniji jezik. Ona ujedinjuje pojedince tamo gdje ih ideologije, kulture i nacionalna pripadnost razdvajaju”, kazao je Marino Niola, priznati antropolog napuljskog sveučilista, a prestižna internacionalna udruga vrhunskih chefova Jeunes Restaurateurs (JRE) čiji je član i Hrvatska, pokazala je to na internacionalnom sastanku u Šibeniku.

Naime, početkom svibnja, ponajbolji europski chefovi okupili su se na jednom od godišnjih sastanaka udruge na kojoj dogovaraju strategiju razvoja, ciljeve i smjer poslovanja ove prestižne udruge. Većini chefova ovo je bio prvi posjet našoj zemlji komentirajući kako je Hrvatska kao turistička destinacija još uvijek u popriličnoj sjeni Italije.

JRE Hrvatska

JRE Hrvatska

"Prvi put sam u Hrvatskoj. Posjetili smo Skradin i kušali skradinski rižoto. Nisam znao što očekivati od Hrvatske, ali sam jako ugodno iznenađen gradom i gastronomskom pričom Pelegrinija. Čuo sam kako imate prelijepu obalu i zasigurno ću se ponovno vratiti" rekao nam je Michael Kammermeier, chef njemačkog ENTE restaurant Nassauer Hof.

JRE Hrvatska

Važnost samog sastanka komentirao nam je i predsjednik JRE Hrvatska, Teo Fernetich, chef istarskog San Rocco Boutique Hotela: "Mislim da je ovaj sastanak važan ne samo za udrugu JRE Hrvatska već i popularizaciju zemlje kao turističke destinacije."

JRE Hrvatska

JRE Hrvatska

Naime, Rudolf Štefan, i sam dio europske udruge i jedan od 14 hrvatskih članova JRE-a, priredio je večeru koja je goste provela kroz cijelu povijest šibenskoga kraja. Što serviranjem na različim dijelovima tvrđave i povijesnim kontekstom za koji valja zahvaliti vodičima Tvrđave Kulture Šibenik, a što izborom jela, chef Štefan chefovima je pokazao spoj gastronomija koje obilježavaju hrvatsku kuhinju.

JRE Hrvatska

Tako se na meniju našao mini ćevap kao poveznica s osmanskim bobom (budući da su Šibenčani odloljeli turskom napadu baš zahvaljujući izgradnji tvrđave Barone), plavi rak kao homage Veneciji koju je pratio Bibichev Bas de Fain iz 2015., zatim bečki tartar kojim se naznačuje doba Austrougarskog carstva pratila je Benvenutijeva Malvazija Anno Domini iz 2010, a potom dolazi Tingul šuta (pileći batak i zabatak, tjestenina u crnilu od sipe i čips od parmezana) s maceriranim Pinotom sivim iz berbe 2015 koju chef Štefan radi s vinarijom Bibich. Na red je zatim došla dobra tečica dagnji pod naslovom Dagnje 3M (maraština, mineralna i maraška sok) s mladom kapulicom i pancetom, a pratilo ga je vino kuće Terra Alta 2014. Zadnji slani slijed bio je Jurjev bokun (teleći ramstek, sifon od krumpira, krema od hrena i coulis cikle) kojeg je pratila Terra Nera, crveno vino kuće, berba 2015. Slatki trio činila su 3 slijeda: kao prvi desert poslužen je crumble od ružmarina, spuma šparoge i kandirana šparoga, potom slijedi kolač naziva Maslinovo ulje i karamela, a kraj su začinila 3 minjona naziva Cocolino. Deserte je pratila izuzetna Opera Luke Krajaničića iz berbe 2011.

JRE Hrvatska

Inače, JRE je obitelj koja obuhvaća više od 350 restorana iz 16 zemalja, a broje više od 4.000 bodova vodiča Gault Millau i 180 Michelinovih zvjezdica. Udruga je osnovana davne 1974. godine da bi danas slovila za jednu od najelitnijih asocijacija za visoku gastronomiju. Restorani članovi JRE Hrvatska su San Rocco – Brtonigla, Marina – Novigrad, Pergola – Savudrija, Badi - Umag, Zigante - Livade, Monte – Rovinj, Draga di Lovrana - Lovran, Plavi podrum - Volosko, Boškinac - Pag, Foša - Zadar, Pelegrini – Šibenik, Dubravkin put – Zagreb, Restaurant 360 – Dubrovnik i Bevanda - Opatija.

Popis JRE chefova koji su prisustvovali sastanku u Šibeniku:

1. Alexander Dressel, Njemačka, Relais Chateau, Michelin*,

Potpredsjednik JRE

2. Daniel Lehman, Moosegg, Švicarska, Gault Millau 16/20, član Odbora

JRE

3. Thorsten Probost, Austrija , Gault Millau chef of the year 2008 , član

odbora JRE

4. Hans Van Manen, CEO JRE

5. Hans-Jorg Unterrainer, Austrija, Trophee Gourmet 2015 A la Carte

6. Steven Dehaeze, Belgija, Restaurant Culinair, predsjednik JRE Belgija

7. Filip Dewijnants, Belgija, Fidalgo, member of Mastercooks of Belgium

8. Michael Kammermeier, Njemačka, ENTE restaurant Nassauer Hof,

Wiesbaden, coveted Michelin star

9. Filippo Saporito, Italija, La Legenda dei Fratti, Michelin *

10. Rik Jansma, Nizozemska, Basiliek, Gault Millau 16/20, Michelin*,

Predsjednik JRE Nizozemska

11. Jan Marrees, Nizozemska, Bretelli, Gault Millau 16/20

12. Jure Tomič, Slovenija, Debeluh, Potpredsjednik JRE SLovenija

13. Ana Acin, Španjolska, Venta Soton, Predsjednik JRE Španjolska

14. Arno Abecherli, Švicarska, La Croix Blance, Michelin *

15. Bjorn Inniger, Švicarska, Alpenblik, Gault Millau 14/20

16. Teo Fernetich, Predsjednik JRE Hrvatska, San Rocco, Gault Millau

15/20

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:53