Juha od špinata s gorgonzolom

Mornar Popaj iz svoje je slavne limenke uvijek rado gutao špinat, ali da je znao za ovu juhu od špinata i gorgonzole, sigurno bi sami špinat zamijenio baš njom.

Ovo bismo mogli nazvati špinatom u verziji za odrasle (kojima ipak nije mrsko tu i tamo pogledati crtani film). Odvojite vrlo malo vremena i pripremite si zdrav obrok. Vaše će vam tijelo (i željezo u krvi) biti zahvalni.

  • 500 g špinata
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • 100 g gorgonzole
  • svježi bosiljak



Špinat operite. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Na maslinovu ulju zažutite luk, a kada postane staklast, dodajte češnjak i krumpir. Podlijte vodom ili temeljcem i kuhajte dok krumpir ne omekša. Posolite i popaprite. Dodajte zatim špinat te kuhajte vrlo kratko, minutu do dvije. Izradite juhu štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje i, ako je potrebno, još malo vode ili temeljca, ovisno o željenoj gustoći. Provjerite okus i začinite ako je potrebno. Poslužite juhu s narezanim komadićima gorgonzole i svježim listićima bosiljka. Ako želite, dio gorgonzole možete dodati u juhu kad i vrhnje za kuhanje da se sir rastopi.

Ova se juha može jesti topla ili hladna, a servirati se može i s feta sirom ili kockicama kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:15