TRADICIONALAN RECEPT

Kako ispeći soparnik?

Anka Mekinić jedna je od tridesetak žena u Hrvatskoj koje peku soparnik, detaljno nam je objasnila postupak pripreme:

– Blitva se ubere dan prije pečenja, opere se i očisti. Skine se korijen, ostave se samo listovi, koji se iskrižaju na rezance. Kad se blitva iskriža, prostre se po stolnjaku ili kakvoj čistoj krpi i ostavi preko noći da se ocijedi i osuši. Važno je da u blitvi ne bude puno vode, vodenasta blitva uzrokuje pucanje soparnika.

Sutradan se blitva začini, dodaju se isjeckana kapula, peršin, ulje i sol, pa se dobro sve izmiješa rukama da se sastojci prožmu. Tijesto se zamijesi od brašna i vode pa se pusti da malo odmori. U međuvremenu valja naložiti komin, mora biti jako dobro ugrijan i spreman za soparnik. Grije se između 45 minuta i sat vremena. Dok se komin dobro užari, pripremi se soparnik.

Podijeli se tijesto na dva jednaka dijela. Sinije malo zabrašnite i lazanjurom razvaljajte prvu polovicu tijesta. Drugi dio tijesta razvaljajte na drugu siniju. Kad je tijesto razvaljano na jednu siniju, iskrenemo začinjenu blitvu i ravnomjerno je rasporedimo sve do rubova. Zatim drugi dijelom tijesta prekrijemo blitvu. Krajevi se rolaju i učvrste prstima da blitva ne ispadne, a nakon toga cijeli se soparnik pospe šakom pure, da lakše klizne na komin.

Kada je spreman za pečenje, treba ga pažljivo prenijeti na komin. Nakon što ste ga posuli purom, poklopimo ga drugom sinijom i prenesemo na komin. Zatim dignemo gornju siniju i pažljivo istresemo na komin.

Soparnik se onda lopaticom prekrije lugom i žarom te se tako peče oko 15 minuta. Žar i lug treba kontrolirati da soparnik ne bi izgorio. Nakon desetak minuta soparnik se očisti i okrene za 180 stupnjeva. Ponovno se vrati žeravica na poluispečeni soparnik. Kada je gotov, ispušemo ga od luga, koji mu zapravo daje poseban čar. Gotovi soparnik namažemo maslinovim uljem da omekša i pospemo na sitno isjeckanim češnjakom. Soparnik se obvezno reže na rombove, a jede se iz sredine prema kraju.

Cijelu priču o soparniku pročitajte ovdje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:11