POVEZANIJI NEGO IKAD

KAKO SKLADIŠTITI BEZGLUTENSKI KRUH I KOLAČE? Ekipa Katinog kruha bez glutena je s nama podijelila par trikova!

 Anja Kukor
Nezahvalna situacija u kojoj smo trenutačno najviše pogađa najugroženije skupine, a jedna od njih svakako su osobe koje boluju od celijakije, autoimune bolesti koju karakterizira trajna nepodnošljivost glutena...

Domaći proizvođači bezglutenskih proizvoda sada više nego ikad moraju voditi računa o propisima i higijenskim mjerama, a osobe kojima je dijagnosticirana ta kronična bolest do jedine hrane koju mogu konzumirati dolaze sve teže.

Iva Zovko, vlasnica Katinog kruha bez glutena, najpoznatijeg domaćeg brenda bezglutenskih pekarskih proizvoda i kolača, morala je reorganizirati proizvodnju i prilagoditi se novonastaloj situaciji.

- Uveli smo stroge mjere zaštite u sve proizvodne procese. U smjeni radi samo jedna osoba. Sasvim smo reducirali međusobne kontakte. To je bio veliki izazov za nas jer je naša proizvodnja, u normalnim uvjetima, bila vrlo dobro ustrojena. Zasad sve funkcionira, imamo zaposlenike koje bi svatko mogao poželjeti – iskrena je Iva.

Budući da je mnogim poduzetnicima ključni životni element postala dostava, i Katin kruh bez glutena morao se prilagoditi.

Anja Kukor

Anja Kukor

- Morali smo organizirati ambulantnu beskontaktnu dostavu za sve one koji nisu u mogućnosti izlaziti iz kuće u dućan. Povezali smo se i s dućanima koji su pokrenuli Internet trgovine, online shopom bazzar.hr te s ugovornom kurirskom službom. Svi smo povezaniji nego ikad i koordinacija funkcionira odlično - govori Iva.

Anja Kukor

Iva smatra da se kruh bez glutena zasigurno traži najviše. S obzirom na to da je kruh namirnica koja se može zamrzavati, kupcima je dala upute na koji je način to najbolje učiniti. Savjetuje im da kruh narežu na šnite, po nekoliko porcija spremaju u vrećice i zamrznu. Kruh se zatim vadi po potrebi iz zamrzivača, tostira, ugrije u mikrovalnoj ili običnoj pećnici. Naravno, može se samo odlediti i zagrijati na sobnoj temperaturu prije konzumiranja.

Također, svjesna je da će sve više ljudi kruh peći kod kuće, napominje da je pri pripremi kruha bez glutena potrebno posebnu pozornost posvetiti izbjegavanju križnog onečišćenja. U kućanstvu u kojem se pripremaju i uobičajena i bezglutenska jela, kuhinja treba biti organizirana prema bezglutenskim pravilima. Jedino se tako može jamčiti potpuna sigurnost.

Anja Kukor

Anja Kukor

- Dio radne površine mora biti osiguran za pripremu bezglutenskih jela, a bezglutenski proizvodi uvijek moraju biti na najvišim policama, prema potrebi ih možete zatvoriti u plastične posude s poklopcem. Za pripremu bezglutenskih jela i kruha nabavite nove posude, pribor za kuhanje, daske za rezanje, toster, kuhinjske ručnike, spužvice za pranje suđa i slično. Prije pripreme bezglutenskog kruha u mješovitoj kuhinji, dobro operite sve radne površine - to treba učiniti prije svake pripreme jela. Imajte na umu da je gluten oku nevidljiv, baš kao i ovaj virus - savjetuje Iva.

Anja Kukor

Anja Kukor

Katin kruh bez glutena i dalje ima velike planove, zasad su ih samo spremili u datoteke na računalima, a sigurni su da će ih brzo ponovno otvoriti i krenuti dalje puni novog elana i životne energije.

- Sve će ovo proći, uvijek sve prođe. Svima je jasno da će posljedice biti velike i dugotrajne. U ovim trenucima svima mora biti na prvom mjestu očuvanje zdravlja i odgovornost svakog pojedinca. Već smo sada svi bolji ljudi, a vjerujem da će, kad sve ovo završi, svijet biti bolje mjesto - optimistična je Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:33