RECENZIJA RESTORANA

Konoba Magić, Vis: Savršeno pečena janjetina s gradela

 Alan Vajdić
U konobi Magić na otoku Visu možete uživati i u prijesnim inćunima s peštom od rige i badema te sipama na brudet s bobom i orzom te savurom od srdela

Otok Vis jedno je od gastronomski najprimamljivijih jadranskih odredišta. Od sredine devedesetih na njemu se događa mala restoranska renesansa. Postoje tri lica otoka, ono grada Visa, ribarske Komiže i ono poljarsko, kako Višani nazivaju unutrašnjost otoka koja se prelijeva i na naseljene uvale njegove istočne obale. Ova se raznolikost može očitati i na tri različite kuhinje, pa je to još jedna od gurmanskih atrakcija.

No, ono što je najvrednije i zbog čega mnogi kao i ja često svraćaju na ovaj otok je što je na trpeze svojih restorana iznio najviše od svog kulinarskog nasljeđa. Nigdje se nije to dogodilo u tolikoj mjeri kao upravo na ovom otoku. Doplovivši ovaj put do Visa, iako sam kao i uvijek blagovao i u ostalim svojim otočkim favoritima, prije svega Pojodi, odlučio sam vam predstaviti jednu šesnu, nepretencioznu konobu duhovita imena, a toliko nekad povezana s trpećom životinjom i svim radovima u polju, a posebno u vinogradima - Magić.

Na sedam kilometara od viške luke, uz cestu za istočne otočke uvale, a poviše uvale Stončica konoba je koja je paralelno rasla s obiteljskom vinskom pričom i njihovim vinogradima i njegovanjem jako dobra vina. Ovdje su prije devet godina odlučili spravljati prvenstveno meso i to poglavito otočku janjetinu što je odlični naum za predahnuti od dominantno ribljih menija na ostalim mjestima ovog ribarskog otoka.

S prijateljima koji su do otoka doplovili kao i ja u Magića smo naručili podosta toga, što je odlična prilika za probati puno više jela nego da sam za stol sjeo sam. Krenuli smo s prijesnim inćunima koje sami spravljaju “pod limun”. Serviraju ih s peštom od rige i badema. Odlična i jako fina ideja.

Alan Vajdić

Nastavili su s njihovim savurom od srdela i pršutom od tune obilato začinjenim kaparima i maslinovim uljem. Posebno su fini bili cvjetovi tikvica punjeni kozjim sirom i slanim inćunima prženim u tempuri, nešto što baš i ne možeš često sresti u našim restoranima. Sipa na brudet s bobom i orzoto, odnosno ječam kuhan sa sipom bila su dva sljedeća, takozvana predjela. Oba ova citata iz viške tradicije oduševila su me okusima i jednostavnošću.

Alan Vajdić

Dobro je da smo ovdje bili umjereni u naručivanju, pa iako je pobrojano puno toga od svega smo naručili samo po dvije porcije. Ipak smo ovdje prvenstveno došli zbog janjetine. Sve vrijeme kusajući pobrojano, pozorno sam pratio što se događa uz gradele. Prijašnje iskustvo mi je govorilo da tek sada dolazi ono najbolje od ove konobe.

Alan Vajdić

Ovdje su najme anektirali jednog čudesno dobrog pekača koji mi se dosad potvrdio kao neprikosnoveni znalac umijeća pečenja. I ovaj put se potvrdio kao veliki znalac svog zanata. Janjeći kotleti koje je spekao bili su toliko sočni i toliko slasni da je za stolom zavladao muk oduševljenja. Meso izvana reš, pogdjegdje na granici karbonizacije, a iznutra zamamno blijedo crvenkasto. U njegovoj pratnji bilo je malo povrća pečenog uz njega. Peka s janjetinom i krumpirom koju smo naručili za kraj bila je jednako tako dobro spravljena, ali pomalo i nepotrebna prokšenost nakon prošle slasti. Još jednom Magić mi se potvrdio kao biser jednostavnih slasti, a jako mi je drago da je oduševio i moje gurmansko društvo

Konoba Magić
Stončica 19, 21480 Vis
Vlasnica: Biserka Jerković
Chef: Zdenka Matkovac
Meštar od gradele: Jure Kinkušić Zmaj
Mob.: 091/8984859
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoreno od 17 do 01, od 1. svibnja do 31. listopada
Organiziran prijevoz iz luke Vis


ODABIR VINA
Isključivo vlastita vina u buteljama: Magić bijelo i Magić plavac po 90 kn, Rukatac 140 i Plovac (2013. g.) 180 kn

CIJENE
Prijesni inćuni 60 kn; srdele na savur 55; cvjetovi tikvice punjeni inćunima i kozjim sirom 40, pr- šut od tune 60, sipa s bobom i orzoto od sipe 90, janjetina s gradela 240 (1 kg), peka od janjećeg mesa s krumpirom 270 kn (1 kg)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21