NEŠTO SE DOBRO KUHA

KUHAROV GABLEC: Kod Pere se uvijek dobro jede, a što li kuhaju za sebe?

 Sandra Šimunović / Hanza Media
Kultni restoran Kod Pere na samom vrhu zagrebačkih Šloserovih stuba...

Njegova terasa prikriva činjenicu da ste u središtu grada, pa se i osjećate kao da ste negdje u prirodi, izvan metropole. Navratili smo oko 11 ujutro, baš kad se okupljala ekipa i obitelj jer zanimalo nas je što se gabla prije radnog dana.

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media

Pa, naravno, domaće, jer tako se uvijek i kuhalo Kod Pere, tako kuha i danas gospođa Marica, supruga pokojnog Pere Miladina. Dočekao nas je Ivica Miladin koji sada vodi restoran i odmah nam ponudio mjesto za stolom jer Kod Pere se uvijek osjećate kao da ste kod kuće i jede se onako kako se blaguje u familijama, onako kako su kuhale bake. Tog dana s velikim se tekom gablal čušpajz od buče s faširancima.

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media

Faširanci

1 kg faširanog mesa (500 g svinjetine, 500 g junetine)
300 g bijelog kruha
papar, sol
2 češnja češnjaka
nasjeckanih listića peršina
2 jaja
300 ml mlijeka
oštro brašno
mrvice
ulje za prženje

Kruh narežite na kockice i namočite u mlijeko. Kad se kruh razmočio, pomiješajte sve sastojke (meso, jaja, kruh, sjeckani češnjak, peršin, papar sol i malo ulja). Oblikujte pljeskavice. Lagano ih stavite u brašno, a još laganije u mrvice. Pržite s obje strane u ulju.

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media

Čušpajz od buče

1 kg ribane buče
1 vezica kopra
malo oštrog brašna
sol, papar
1 žlica ulja, 1 žlica masti
1 žlica koncetrata rajčice
malo vrhnja za kuhanje

Zapržiti brašno na ulju i masti. Dodati vodu i koncentrat rajčice te na kraju posoljenu i ožmikanu buču. Začiniti solju, paprom i koprom pa kuhati dok buča ne omekša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:30