UVIJEK SVJEŽE I DOMAĆE

KUHAROV GABLEC: Restoran Dva goluba jela priprema onako kako su ih kuhali naši stari!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Uvijek svježe, domaće i tradicionalno - moto je restorana koji posjećuju nostalgičari, šmekeri i oni željni domaće hrane.

Kak taubeka dva, mi sretni smo bili...”, pjevušili smo kad smo ulazili u kultni zagrebački restoran u Maksimirskoj ulici, “Dva goluba”, i to baš u vrijeme kad su se kuhali gableci za goste. Naravno, gablala ih je i ekipa restorana na čelu s gospodinom Bezjakom, voditeljem restorana. - Restoran postoji još od 1927. godine. S ponosom uvijek pričamo da su na ovo mjesto zalazili predsjednici, političari, poznati ljudi tadašnjeg i današnjeg doba.

Zagreb, 110118. 
Zajednicki gablec osoblja restorana Dva goluba na Kvaternikovom trgu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Dapače, i danas su nam redoviti gosti - rekao je Bezjak pokazujući nam jelovnik gableca koji ima tjedni ritam: ponedjeljkom se između ostalog priprema grah, utorkom su glavni na meniju grah ričet ili grah s kiselim zeljem, srijedom sve miriši po raštiki s teletinom ili janjetinom ili pečenim krvavicama, četvrtkom se sprema sekeli gulaš i varivo od leće, a petkom je obavezan bakalar.

Zagreb, 110118. 
Zajednicki gablec osoblja restorana Dva goluba na Kvaternikovom trgu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Naravno, uz sve se služi domaći kruh, a sve pripremaju Blanka Coce, Jelena Ljubić pod budnim okom chefice Nevenke Jagodić. Restoran je svakako za preporučiti volite li tradicionalna jela, omastiti brk baš onako kako su ga mastili stari Zagrepčani, a ako oni pravi šmekeri još tragaju za domaćom hladetinom: vidjeli smo je u kuhinji, i u ovo se godišnje doba služi svakodnevno!

Sekeli gulaš

600 g svinjetine od vrata
100 g slanine
glavica luka
žličica soli
malo papra
žličica mljevene crvene paprike
600 g rezanog kiselog zelja
lovorov list

Zagreb, 110118. 
Zajednicki gablec osoblja restorana Dva goluba na Kvaternikovom trgu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Na sjeckanom luku prodinstati slaninu, dodati meso narezano na komade, začiniti solju, paprom i dodati malo crvene paprike. Kad je na pola gotovo dodati kiselog zelja. Podliti povrtnim temeljcem i kuhati, odnosno dinstati. Po potrebi dodatno začiniti i dinstati dok meso i zelje ne omekšaju. Poslužiti uz palentu ili restani krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:54