MOSTOVI, ZAGREB

KUHAROV GABLEC: U zagrebačkom restoranu Mostovi se jednu domaća jela koja će vam popraviti dan!

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Sakrijte se od vrućine u Radničkoj i nahranite dušu i tijelo jelima koja su za vas pripremale vaše mame i bake

U poslovnoj zoni između nove Branimirove i uvijek prometne Vukovarske, u blizini zagrebačkog Autobusnog kolodvora smješten je mnogima dobro poznat Bistro Mostovi u kojem se možete počastiti tradicionalnim bosansko-hercegovačkim i hrvatskim jelima. Zbog jedinstvene lokacije među brojnim poslovnim zgradama na Radničkoj cesti u Mostovima se najveća gužva stvara upravo u vrijeme ručka, kad se poslovnjaci spuštaju po zasluženi gablec.

Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Najpopularnija jela su im teletina ispod peke, teleća koljenica i nezaobilazni roštilj, no posebno mjesto u srcu njihovih gostiju zauzimaju variva i druga jela na žlicu koja do 15 sati jednostavno nestanu. Dnevni gableci svaki su tjedan drukčiji, a dobro raspoložena kuharica Kata Mićanović uvijek se pobrine za to da su u ponudi jela od sezonskih namirnica. - Svaki dan imamo i nešto kuhano u ponudi, unatoč popularnosti brojnih pečenja - objasnila nam je Kata. Nisu ni pečenja loša, pogotovo kad se petkom na tanjuru nađe hobotnica ispod peke, ali tanjur ukusnog graha ili nekog drugog bogatog variva najbolje će nahraniti dušu i dati vam energiju da preživite ostatak radnog dana.

Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Kad je u punom sastavu, marljiva ekipa u ovom restoranu broji 15 ljudi, a njihov se dnevni obrok najčešće sastoji od usputnog tanjura dnevnog gableca. Kad smo ih posjetili na meniju je bila raskošna begova čorba, bosansko jelo koje je najbolje jesti uz domaći crni kruh sa žitaricama koji sami peku. Sva jela pripremaju od lokalnih namirnica iz brojnih OPG-ova, a posebnu pozornost posvećuju tradicijskim receptima koje žele očuvati od zaborava. Nakon užurbanog ručka, večeri u Mostovima najčešće obilježavaju proslave i veće grupe, a sam restoran prebacuje se na ponudu s jelovnika u kojima ćete sigurno uživati.

Begova čorba

250 g kokošjeg mesa
100 g mrkve
50 g peršinova korijena i lista
50 g korijena celera
50 g brašna
50 g maslaca
15 g bamije
1 žumanjak
50 g slatkog vrhnja
sol, papar
limunov sok

Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Operite meso i kuhajte s korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano, procijedite i odvojite od kostiju pa istrgajte na male komadiće duž niti mišića. Usitnite mrkvu, celer i peršin. U lonac stavite maslac, polako ga otopite i napravite svijetlu zapršku s brašnom, zatim zalijte juhom u kojoj se kuhalo kokošje meso i povrće. Kuhajte oko 15-ak minuta da se juha malo zgusne, ali da ostane bistra. Zatim procijedite i dodajte meso i povrće, sve zajedno prokuhajte pa maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Bamiju skuhajte s limunovim sokom i dodajte potom u lonac. Žumanjak i slatko vrhnje pomiješajte i polako ulijte u juhu. Na kraju dodajte još malo limunova soka i mljevenog papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:32