Iako nekoliko hotela, poput rovinjskog Monte Mulinija ili zagrebačke Esplanade, kuha izvrsno, pa ima i jako dobru vinsku kartu, sve gastronomske ili vinske manifestacije najčešće su im posljedica promotivnih aktivnosti koje su osmislili i ponudili druge osobe i poduzeća, a ne neki suvisli, ili još bolje ambiciozni plan koji je osmislio matični tim djelatnika. Zahvaljujući tvrtki Lošinj Hotel & Villas, budi se nada da će jednog dana i hotelski restorani konačno postati mjesto za izlazak ili posjet s autentičnom i autorskom ponudom, a ne samo za servis gostiju koji borave ondje.
Širom svijeta to je normalna praksa, a hoteli su i dalje potpuno odsječeni od inače trenutačno vrlo žive društvene vinske i gastro-scene. Alhambra nam je tako u svojoj režiji do danas organizirala niz izvrsnih vinskih degustacija, popraćenih prigodnim večerama, na kojima smo mogli upoznati talent njihovih kuhara i profesionalizam osoblja. Dosad se moglo prisustvovati vertikalnom kušanju nagrađivanih Benvenutijevih Terana, zatim vertikali kultne kalifornijske vinarije Opus One, degustacijskoj večeri tria iz Goriških Brda - Edi Simčič, Marijan Simčič i Movia, zatim vertikali najpoznatijeg supertoskanca Sassicaije, pa degustacijskoj večeri našeg čuvenog plešivičkog tria - Korak, Tomac i Šember, uskoro gostuje i Antinorijeva Tenuta di Biserno, a povod današnjem tekstu je netom održano, i zasigurno najprestižnije vinsko događanje ikada održano u Hrvatskoj, usporedno kušanje najvažnijih Chateaua iz portfelja vinarije Mouton Rothschild.
Vina su to koja zbog visokih cijena mi smrtnici nemamo priliku kušati svaki dan. Kao i kod luksuznih automobila, znamo sve o njima, o performansama i kvaliteti, ali iskustveno uglavnom ostaju plod mašte. Rezervirana su za odlikaše. Baš ta vina i jedinstvenu priliku iskusiti ih je svojim gostima i nama neodlikašima omogućila lošinjska Alhambra u vidu vođenog kušanja, a potom i večere. Kušanje je vodio ambasador i glavni manager vinarije Mouton Rothschild, Hervé Gouin, a večeru je sa chefom restorana Alfred Keller, Melkiorom Bašićem pripremio i gostujući kuhar iz Francuske, Thomas Brasleret, ujedno vlasnik restorana La Cape iz Bordeauxa. Izbor vina bio je izdvojen iz ponude četiri najprestižnije francuske vinarije u njihovu vlasništvu, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Clerc Milon, Chateau d’Armailhac te Domaine de Baron’Arques.
Iz svake se vinarije na kušanje dalo jedno vino iz neke od aktualnijih berbi i jedno od starijih berbi. Upravo to omogućuje spoznaju zašto je Bordeaux iz najprestižnijih apelacija, poput ovih, toliko cijenjen. Vina stara desetljeće ili dva su još toliko svježa, živa, elegantna i profinjena, sa svilenkastim taninima i dugačkim trajanjem da je teško ne ostati pod dojmom. Od osam vina koja su sva redom impresionirala kvalitetom, izdvojili smo ponajbolja tri.