VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

KUŠANJE CHATEAUA VINARIJE ROTHSCHILD: Najprestižnije vinsko događanje u Hrvatskoj!

Gastronomsku i enološku ponudu tvrtke Lošinj Hotels & Villas iz Malog Lošinja vodi jedan od očito najambicioznijih gastro-timova na ovim prostorima. Unatoč udaljenosti i svojevrsnoj izoliranosti koje uvjetuje smještaj u Malom Lošinju, u samo godinu do dvije proizveli su sadržaje kakve niti jedan drugi hotel ili hotelski lanac dosad nije proizveo.

Iako nekoliko hotela, poput rovinjskog Monte Mulinija ili zagrebačke Esplanade, kuha izvrsno, pa ima i jako dobru vinsku kartu, sve gastronomske ili vinske manifestacije najčešće su im posljedica promotivnih aktivnosti koje su osmislili i ponudili druge osobe i poduzeća, a ne neki suvisli, ili još bolje ambiciozni plan koji je osmislio matični tim djelatnika. Zahvaljujući tvrtki Lošinj Hotel & Villas, budi se nada da će jednog dana i hotelski restorani konačno postati mjesto za izlazak ili posjet s autentičnom i autorskom ponudom, a ne samo za servis gostiju koji borave ondje.

Širom svijeta to je normalna praksa, a hoteli su i dalje potpuno odsječeni od inače trenutačno vrlo žive društvene vinske i gastro-scene. Alhambra nam je tako u svojoj režiji do danas organizirala niz izvrsnih vinskih degustacija, popraćenih prigodnim večerama, na kojima smo mogli upoznati talent njihovih kuhara i profesionalizam osoblja. Dosad se moglo prisustvovati vertikalnom kušanju nagrađivanih Benvenutijevih Terana, zatim vertikali kultne kalifornijske vinarije Opus One, degustacijskoj večeri tria iz Goriških Brda - Edi Simčič, Marijan Simčič i Movia, zatim vertikali najpoznatijeg supertoskanca Sassicaije, pa degustacijskoj večeri našeg čuvenog plešivičkog tria - Korak, Tomac i Šember, uskoro gostuje i Antinorijeva Tenuta di Biserno, a povod današnjem tekstu je netom održano, i zasigurno najprestižnije vinsko događanje ikada održano u Hrvatskoj, usporedno kušanje najvažnijih Chateaua iz portfelja vinarije Mouton Rothschild.

Vina su to koja zbog visokih cijena mi smrtnici nemamo priliku kušati svaki dan. Kao i kod luksuznih automobila, znamo sve o njima, o performansama i kvaliteti, ali iskustveno uglavnom ostaju plod mašte. Rezervirana su za odlikaše. Baš ta vina i jedinstvenu priliku iskusiti ih je svojim gostima i nama neodlikašima omogućila lošinjska Alhambra u vidu vođenog kušanja, a potom i večere. Kušanje je vodio ambasador i glavni manager vinarije Mouton Rothschild, Hervé Gouin, a večeru je sa chefom restorana Alfred Keller, Melkiorom Bašićem pripremio i gostujući kuhar iz Francuske, Thomas Brasleret, ujedno vlasnik restorana La Cape iz Bordeauxa. Izbor vina bio je izdvojen iz ponude četiri najprestižnije francuske vinarije u njihovu vlasništvu, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Clerc Milon, Chateau d’Armailhac te Domaine de Baron’Arques.

Iz svake se vinarije na kušanje dalo jedno vino iz neke od aktualnijih berbi i jedno od starijih berbi. Upravo to omogućuje spoznaju zašto je Bordeaux iz najprestižnijih apelacija, poput ovih, toliko cijenjen. Vina stara desetljeće ili dva su još toliko svježa, živa, elegantna i profinjena, sa svilenkastim taninima i dugačkim trajanjem da je teško ne ostati pod dojmom. Od osam vina koja su sva redom impresionirala kvalitetom, izdvojili smo ponajbolja tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:16