Pogađate li?

Lista deset najskupljih namirnica na svijetu!

 Getty Images/iStockphoto
Ako vam se kosa na glavi diže kada na policama u vašoj obližnjoj trgovini ugledate visoke cijene, pročitajte listu najskupljih namirnica na svijetu i odmah će vam biti lakše!

Sir od mlijeka losa

Ovaj sir se smatra najluksuznijim na svijetu budući da se radi od tri losa koja se nalaze u Švedskoj. Priprema se u samo četiri mjeseca u cijeloj godini. Nije dostupan u trgovinama, a jedan njegov kolut stoji 3 500 kuna.

Matsutake gljive

Matsutake mushroom #mushroom #matsutake #fungus #food #bhutanfood #japanesedelicacy #japanesefood

A photo posted by Bhutan Tourism (@bhutan.tourism) on

Ove gljive možete pronaći u samo par zemalja na svijetu, Kanadi, Japanu, Finskoj, Švedskoj, Koreji i Kini. Nalaze se sakrivene ispod lišća drveća te ih je iznimno teško pronaći. Kilogram ovih gljiva stoji oko 11 000 kuna.

Šafran

Vrlo česti za ovaj začin kažu da je skuplji od zlata. Ono što je kod njega posebno je to da cvjeta samo jednom u godini, a jedan cvijet proizvede tri ''niti'' šafrana. Za jedan kilogram šafrana biste trebali izdvojiti oko 20 000 kuna.

Bijeli tartuf

Bijeli tartuf je iznimno skup jer je njegova kultivacija iznimno problematična. Može ga se pronaći kod nas u Istri i u sjevernim dijelovima Italije. Pola kilograma bijelog tartufa stoji od 20 000 do 32 500 kuna.

Vanilija

Vanilla beans on canvas

A photo posted by VANILLALA (@vanillala_au) on

Cvijet vanilije cvjeta samo nekoliko sati u godini, pa zato nije niti neobično da se radi o jednom od najskupljih začina na svijetu. Za kilogram vanilije trebate izdvojiti oko 1500 kuna.

Kopi Luwak kava

Biji kopi luwak, dikenal sebagai biji kopi paling mahal di dunia, biji kopi ini didapatkan dari kotoran luwak yang sebelumnya memakan buah kopi yang masih segar, selanjutnya terfermentasi alami oleh pencernaan luwak, walaupun demikian, kandungan asam pada biji kopi ini sangat rendah sehingga siapapun dapat menikmatinya, cita rasa asam dan pahit yang menyatu membuat pecinta kopi kecanduan olehnya,oleh karena untuk mendapatkan bubuk kopi luwak mengalami proses yang panjang dan sulit, maka biji kopi luwak ini bernilai mahal, namun saya mendapatkan biji kopi luwak ini oleh pengrajin kopi di daerah parakan, temanggung, jawa tengah dengan cara penangkaran luwak, jadi citarasa yang dihasilkan mungkin akan sedikit berbeda dengan biji kopi luwak liar yang didapatkan secara alami !!!];)' ------------------------------------------------------ The civet coffee beans, the most expensive coffee beans in the world, it is derived from civet droppings previously eat the coffee fruit which is still fresh, then fermented naturally by the digestive civet, however, the acid content in coffee beans is so low so anyone can enjoy it, sour and bitter taste blend makes coffee lovers addicted to it, therefore, to obtain powder civet coffee experienced need long process and hard, then the beans are worth considering, but I get the beans this by craftsmen coffee in the area parakan , Temanggung, central Java by means of captive civet, so the flavors generated may be slightly different from wild civet coffee beans which obtained naturally !!!];) ' #coffee #coffeebeans #civetcoffee #coffeelover #love #live #vibe #kopiluwak #luwak #kulinerindonesia #arabica #arabika #pecintakopi #kopinusantara #minumkopi #kopipagi #kopi #nusantara #exploreindonesia #localproduct #localdrink #foodhunter #drinkhunter #natural #kopimania #kopiku #themost #expensive

A photo posted by angooop (@nglirik) on

Najskuplja kava na svijetu naziva se Kopi Luwak, a dobiva se iz izmeta azijskog cibeta, životinjice slične mački te pola kilograma stoji 4000 kuna.

Crni tartuf

My little piece of heaven. Smells amazing #truffle #blacktruffle #cheflife

A photo posted by Nichole Horvath (@melonqueen) on

Crni tartuf je iznimno skup jer ima jedinstvenu aromatičnost, nije rasprostranjen i teško se pronalazi. Cijena mu dostiže cifru od 20 000 kuna.

Tradicionalni Aceto Balsamico

@granapadanodop #acetobalsamico #tradizionale #amoreterno #cucinaitaliana @cucinaparadisoba

A photo posted by Donato De Santis (@donatodesantis) on

Ovaj Aceto Balsamico je drugačiji od Aceta koji inače koristimo. Tradicionalni Aceto se dobiva kuhanjem Trebbiano grožđa koje raste u brdima Modene u Italiji. Ocat zatim dozrijeva 12 godina. Cijena 100 ml ovog Aceta iznosi oko 700 kuna.

Kobe govedina

Kobe govedina dolazi od Wagyu goveđe pasmine koja se uzgaja u Japanu. Goveda se redovno masiraju kako bi meso bilo savršeno prošarano. Cijena se kreće od 800 do 900 kuna po odresku.

Jamón Ibérico de Bellota

#vscocam #vsco #vscofood #vscogram #vscoonly #vscomania #vscospain #vscostyle #vscolovers

A photo posted by Yulia Amelikova (@yulya.amelya) on

Radi se o crnoj Iberijskoj svinji koja obitava u šumama uz španjolsko/portugalsku granicu i hrani se žirovima. Meso je tamno crveno, prošarano sa slaninom te se topi u ustima uz slatkasto orašasti okus. Cijena se kreće oko 850 kn za kilogram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:15