FRIŠKO S PLACA

LJILJANA MLINARIĆ: Žena koju zovete upomoć za sve ono što ne znate gdje i kod koga kupiti!

 Neja Markičević / Hanza Media
Ljiljana Mlinarić na čelu je tima Friško s placa, koji na kućni prag dostavlja svježe namirnice nabavljene na zagrebačkim tržnicama.

Ukratko, ona je poziv u pomoć za sve ono što ne znate gdje i kod koga kupiti ili jednostavno za to nemate vremena. A Ljiljana svakodnevno pročešlja Dolac uzduž i poprijeko u potrazi za najboljom domaćom hranom te ispunjava želje i apetite najvećih gurmana, pa čak i vrhunskih chefova.

Kako je imati ured na najživljem mjestu u Zagrebu?

- Svaki dan je drugačiji pa u mom uredu prvenstveno nije monotono. Na sreću, Dolac je pun interesantnih ljudi s kojima komuniciram i radim tako da svoj odlazak na posao ne doživljavam kao 'odlazak na posao'. To je moj drugi dom, imam omiljeni kafić, pekarnicu, ljude s kojima pijem kavu...

Za sve one koji ne znaju ili nemaju vremena, nabavljate svježe namirnice i dostavljate ih na kućna vrata. Koliko dugo vam je trebalo da upoznate sve uzgajivače i da prepoznate što valja, a što ne?

- Kada sam krenula s ovim poslom, moja temeljna namirnica bila je riba o kojoj sam imala veliko predznanje. Ostale namirnice poput voća, povrća, mliječnih proizvoda i mesa upoznavala sam obilazeći tržnicu non-stop. U razgovoru s prodavačima, uzgajivačima i ljudima koji kupuju od njih, došla sam do, sada mogu reći, vrlo kvalitetnih i provjerenih namirnica. Puno mi je pomogao i feedback koji sam dobivala od svojih klijenata koje uvijek slušam i prilagođavam se njihovim željama.

Zagreb, 270917. 
Ljiljana Mlinaric, vlasnica obrta Frisko s placa, snimljena na trznici Dolac gdje svakodnevno obavlja nabavke za svoje klijente.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Što se najčešće krčka u vašem loncu?

- Jedna od namirnica koja je najčešće na mom meniju je riba, a preferiram tunu i sitnu plavu ribu. Kada bih kuhala samo za sebe, a ne za svoju obitelj, trlja od kamena bila bi na jelovniku skoro svaki dan. I raznoliko sezonsko povrće je nešto što ćete uvijek pronaći na mom tanjuru, a sve češće i na tanjurima moje djece.

Ima li nešto od čega bježite glavom bez obzira?

- Ono što nikada ne konzumiram su fileki i hladetina. Kada ih kupujem, vrećica je uvijek dobro zavezana.

Jeste li imali priliku posjetiti neke tržnice u nekim drugim gradovima i zemljama i koje su vas se posebno dojmile?

- Dio ovog ljeta provela sam u Toskani i tamo sam imala priliku obići tržnice u nekoliko gradova. Izuzetno su raznolike i ponuda im je dosta opširnija, pogotovo što se tiče ribe i morskih plodova. Međutim, smatram da naša glavna zagrebačka tržnica Dolac ne zaostaje puno za velikim tržnicama europskih gradova. O tome svjedoči velik broj turista koji već od ranojutarnjih sati hodaju po placu, kupuju i uživaju u svem tom obilju. Još kada bi se na Dolcu otvorilo nekoliko restorančića s našim autohtonim jelima, mislim da mu ne bi bilo ravna.

Zagreb, 270917. 
Ljiljana Mlinaric, vlasnica obrta Frisko s placa, snimljena na trznici Dolac gdje svakodnevno obavlja nabavke za svoje klijente.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Što vam je dosad bilo najteže nabaviti?

- Neke namirnice poput puževa, meso nekih neobičnih životinja kao što su noj, muflon, golubovi, prepelice i morke te jestivo cvijeće kupci ne traže na svakodnevnoj bazi. Ponekad je neke vrste riba teško pronaći jer su nedostupne zbog vremenskih neprilika, a sve drugo može se gotovo uvijek pronaći.

Na što ste sve spremni kako biste došli do željene namirnice?

- Dok ne pronađem ono što trebam, a ponekad su želje prilično zahtjevne, zovem sve i svakoga.

Koja mjesta biste željeli posjetiti i upoznati se s uzgojem neke nama strane hrane? - Budući da sam nekoć imala vlastitu ribarnicu, riba je moja omiljena namirnica i mislim da o njoj uistinu jako puno znam i ona me kao takva najviše interesira. Zato bih voljela posjetiti Tsukiji Fish Market u Tokiju i prisustvovati licitaciji tuna.

Omiljeni restoran ili bistro?

- Moram priznati da nisam fan restorana ili bistroa te da ih vrlo rijetko posjećujem, ali sam gotovo svakodnevno u kuhinji Catering teama Majetić s kojima surađujem i sve što tamo probam, meni je izuzetno fino.

Zagreb, 270917. 
Ljiljana Mlinaric, vlasnica obrta Frisko s placa, snimljena na trznici Dolac gdje svakodnevno obavlja nabavke za svoje klijente.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Kojeg kuhara osobito cijenite?

- Radeći već dugo s hranom, imala sam priliku upoznati zaista velik broj kuhara. One koje izuzetno cijenim, ne cijenim samo zbog vrhunskog kulinarskog umijeća i golema znanja koje imaju o hrani, nego i zbog njihove osobnosti. Jedan od njih je Tomislav Škunca Škuf, odličan kuhar i najbolji food stilist kojeg poznajem. Tu je i Raul Lajtman s kojim svakodnevno surađujem u emisiji 'Tri, dva, jedan, kuhaj'. Žena koju bih posebno izdvojila u moru muških kuhara je Lidija Kralj, vlasnica i šefica kuhinje u restoranu Kapetanova kuća. Način na koji ona kuha i vodi svoj restoran već dugi niz godina na mene je ostavio velik dojam.

Za što ste uvijek spremni dati posljednju kunu?

- Za dobrog pohanog piceka.

Što vam uvijek može izmamiti osmijeh na lice?

- Bez razmišljanja, moja djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:33