Međunarodni dan macarona - 20. ožujka

Osim što je 20. ožujka dan prije službenog početka proljeća, u krugovima ljubitelja slatkog to je jedan vrlo poseban datum – dan macarona. Sve je počelo u Parizu sa slavnim slastičarem Pierreom Hermeom kojije u suradnji s kućom Relais Desserts počeo manifestaciju Jour du Macaron. I Njujorčani su prihvatili modu pa tako mnoge slastičarne u New Yorku danas svojim kupcima dijele po jedan besplatan macaron.

Recept za tu slasticu imali smo u našem magazinu iz veljače, a ako ste željni još iskustava iz prve ruke, kliknite na fotogaleriju u kojoj vam donosimo četiri recepta koja su pripremile naše blogerice.

Macarons (malina & čokolada)

Za klobuke:

• 115 g bademova brašna • 230 g šećera u prahu

• 144 g bjelanjaka (preko noći neka odstoje u frižideru i barem 1 h prije pripreme neka odstoje na sobnoj temperaturi) • 72 g kristal šećera • 3 g malina u prahu (alternativa: crvena boja u prahu za kolače)

Krema (čokoladni ganache):

• 200 g čokolade s visokim udjelom kakaa • 100 ml slatkog vrhnja za kuhanje • zrna kakaa (istučena u mužaru)

  1. Bademovo brašno: Ako koristite bademe u ljusci, potrebno ih je blanširati i dobro osušiti te samljeti u što sitniji prah (pritom pazite da bademi ne počnu puštati ulje jer ih nećete moći prosijati). Nakon toga prosijati ih dva puta. Sve što ne uspije proći kroz sito potrebno je dodatno samljeti da prođe. Koristite li kupljene mljevene bademe, prosijte ih dva puta kroz sito. U bademovo brašno dodajte šećer u prahu te pomiješajte sastojke.
  2. Bjelanjke i šećer istucite u čvrst snijeg. Otprilike 2 minute miksajte manjom brzinom, pa prebacite 2 minute na srednju i posljednje 2 minute miksajte najvećon brzinom. Smjesa mora biti vrlo čvrsta i kompaktna. Dodati malinu u prahu (ili boju za kolače) te miksati još jednu minutu najvećom brzinom.
  3. U dobivenu smjesu bjelanjaka dodajte mješavinu bademova brašna i šećera. Silikonskom špatulom miješajte smjesu na način da špatulom prolazite rubom zdjele te “poklapate” smjesu prema sredini. Smjesa treba biti glatka i sjajna, ni prečvrsta ni pretekuća, te da sa špatule curi poput lave natrag u zdjelu i 10-ak sekundi nakon pada se potpuno stopi s ostatkom smjese. Za ovo je potrebno oko 45 energičnih pokreta špatulom. Ovo je ujedno i najvažniji korak jer ako smjesa nije dovoljno razrađena ili je prerađena, macaronsi neće uspjeti (pucat će prilikom pečenja, neće im se napraviti stopalo, bit će šuplji iznutra i sl..)
  4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu. Plehove za pečenje obložite papirom za pečenje. Zalijepite krajeve papira za pleh s malo smjese pa će vam biti lakše jer se papir neće micati.
  5. Potrebno je istisnuti male količine smjese (veličine oraha) u obliku kruga te ostaviti oko 3 cm razmaka među njima jer će se proširiti prilikom sušenja i pečenja. Nakon što ste pleh završili, dobro lupite njime po kuhinjskoj ravnoj površini jednom sa svake strane.
  6. Ostavite ih da se suše pola sata do sat vremena. Znat ćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lijepili za prste. Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva i pecite ih oko 15 minuta.
  7. Za ganache zagrijte vrhnje do vrenja te prelijte njime čokoladu isjeckanu na komadiće te zrna kakaa. Miješajte dok smjesa ne postane homogena. Povežite dva klobuka smjesom te ih ostavite preko noći u frižideru da se okusi spoje, a macaronsi smekšaju.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:01