CHEFOVSKA POSLA

MLADA NADA NA SVJETSKOJ SCENI: Matija Bogdan odlazi iz londonskog Ledburyja u nove izazove!

 Matija Bogdan Facebook Page
Chef Matija Bogdan od stažiranja u restoranu sa dvije michelinove zvjezdice dogurao je do pozicije senior chefa The Leburyja.

Matiju Bogdana upoznali smo još kao stažista u zagrebačkom Baltazaru i Dubravkinom putu da bi danas četiri godine nakon toga izašao s iskustvom senior chefa iz londonskog Ledburyja koji je ove godine 27. restoran svijeta po izboru The World´s 50 Best Restaurants.

"Istina je, odlazim iz Ledburyja. U tom restoranu postigao sam više no što sam očekivao, prošao sam sve stanice kuhinje, priučio sam i nove ljude kako me zamijeniti i to je to. Zapravo neka vrsta prekretnice u karijeri kad si postaviš pitanje gdje dalje ići ili postati "dinosaurom" Ledburyja. odlučio sam se za prvu opciju"

Matija Bogdan Facebook Page

Podsjetimo da je Matija otišao na stažiranje u The Ledbury prije nešto malo više od dvije godine, a nakon samo četiri dana ponuđeno mu je da ostane i tako je dogurao do pozicije senior chefa. Na pitanje o novim planovima i ponudama odgovorio nam je kako se jako veseli slobodnom ljetu nakon gotovo dvije godine.

"Što se tiče novih ponuda, moja sreća je što je Brett iza mene tako da su mi sva vrata otvorena. Isto tako još nisam na čistu želim li raditi u nečijem restoranu ili je došlo vrijeme da započnem nešto svoje. Najveći problem mi predstavlja okupljanje dobrog tima s kojim bih mogao raditi pravi fine dining. "

Inače, Matija je osim uz Bretta Graha peglao svoje znanje i uz velikog Daniela Pattersona te naučio što znači raditi u kuhinjama restorana najvišeg ranga.

"Takva vrsta kuhinje zahtjeva iznimnu razinu profesionalizma, koji je u Hrvatskoj još uvijek prisutan samo u tragovima." komentirao je Matija.

U pregovorima je s Goranom Kočišem, chefom zagrebačkog Noela i Markom Palfijem, chefom međimurske Mundoake o realiziranju zajedničke večere, a u povojima su još neki projekti koji nisu do kraja dogovoreni. Pustit ću vrijeme da odradi svoje. Prije tri godine nisam ni sanjao o Londonu pa sam završio u Ledburyju." zaključio je Matija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:32