ŠTORIJE O‘SPIZE

Na splitsku Peškariju svratite na poljički soparnik, solinske tripice, trogirske rafiole i kaštelanska vina

 Sasa Buric/Cropix
U sklopu manifestacije Štorije O‘Spize ovog petka, 19. listopada, na splitskoj Peškariji nudit će se omiljeni dalmatinski specijaliteti

Trogirani, Kaštelani, Solinjani i Omišani u petak, 19. listopada, ispunit će Peškariju dalmatinskim specijalitetima, kako bi Splićanima i njihovim gostima prezentirali najbolje od svoje kuhinje i pozdravili jesen nakon još jedne uspješne turističke sezone. Kaštelansku eno-gastronomsku ponudu predstavit će Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj, s različitim slanim i slatkim zalogajima, pučki kuhar Željko Buotić Leše te lokalni vinari.

"Kada se uvjerite u kvalitetu tradicijski pripremljene hrane i vrhunskih vina, pozivamo vas da posjetite restorane i konobe u Kaštelima. Jedno je sigurno, nećete ostati gladni i uživat ćete uz kvalitetne namirnice i domaću spizu", poručila je direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić.

image
Ustupljena Fotografija/

Udruga Solinjani Splićane će počastiti tripicama s krumpirom i tradicionalnim prženim bajamima, a građani će moći kušati i nezaobilazni soparnik, domaći med te vina lokalnih OPG-ova uz nastup ženske klape Tamarin.

"Jako nam je važno prezentirati našu gastronomiju, što radimo uz pomoć naše udruge Solinjani, kroz gastronomsku manifestaciju ‘Iz Solinskog lonca-što su jeli naši stari?‘ pa nam se bilo zanimljivo uključiti i u splitske Štorije o‘ spize", poručila je direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo.

image
Ustupljena Fotografija/

Trogir će na Peškariji predstavljati autohtoni proizvođači maslinovih ulja i vina, uz tradicionalne rafiole.

"Srednja strukovna škola ‘Blaž Jurjev Trogiranin‘ će pokazati umijeće u pripremi jela, dok će prezentaciju izvornih nošnji imati naš KUD Kvadrilja", poručio je direktor Turističke zajednice grada Trogira Marin Piveta.

image
Josko Supic/Cropix

Omišani su na manifestaciji Štorije o‘spize sudjelovali i prošle godine te poručuju kako su bili zadovoljni realizacijom:

"Omiš će se predstaviti uz pjesmu ženske klape Mirabela, koja je jedan od zaštitnih znakova grada. Također, posjetitelji će moći kušati poljički soparnik, tradicionalno jelo uvršteno u popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine", poručila je direktorica TZ Omiš Petra Bartulović.

image
Ante Cizmic/Cropix

Program Štorija o‘ spize počinje u petak, 19. listopada u 18 sati na Peškariji, a subotnji dio manifestacije, na kojem će se predstaviti Turističke zajednice i proizvođači iz Dubrovačko – neretvanske županije, odgođen je zbog najavljenog lošeg vremena. Oni kojima kiša ne smeta, u sklopu Mjeseca gastronomije imaju priliku po promotivnim cijenama ručati ili večerati u odabranim splitskim restoranima, a kompletan popis restorana i ponuđenih menija možete pronaći na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:48