HRVATSKA SRIRACHA

Najpopularniji ljuti umak na svijetu prodavao se uz cestu, a danas se proizvodi i u Hrvatskoj

 Ivana Nobilo/Cropix
Američka verzija slatko-ljutog umaka od 1980-ih do danas je osvojila svijet, ali i nadahnula domaće proizvođače

Svako malo na društvenim mrežama iskoči nam obavijest da je netko od domaćih proizvođača ljutih umaka svojoj ponudi odlučio dodati srirachu, specifičnu vrstu tekuće ljutine koja se odlično slaže s brojnim azijskim jelima na žlicu, klasičnim pečenim jajima, ali i mesom s roštilja. Nedavno smo u potrazi za njihovim proizvodima obišli nekoliko popularnijih zagrebačkih dućana s ponudom domaćih OPG-ova, no većinom smo naišli na blijede poglede i izjave da "ne postoje hrvatske srirache". Srećom, to je doista daleko od istine - postoji čak pet proizvođača iz različitih dijelova Hrvatske čije srirache možete pronaći na njihovim webshopovima i profilima na društvenim mrežama, kao i u kojem pomno odabranom dućanu.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Iako su inspiracija za srirachu zapravo bili tajlandski slatko-ljuti umaci, svjetsku popularnost stekla je njihova američka verzija. Kao što to često biva, manjak izbora ljutih umaka na policama američkih dućana potaknuo je Davida Trana, imigranta iz Vijetnama, da pokuša rekreirati umak koji mu je nedostajao u kuhinji. Tako je u Los Angelesu 1980. godine nastala sriracha, nazvana prema mjestu Sri Racha na Tajlandu. Ako je do sada niste imali prilike probati, srirachu obilježava specifična kombinacija čili papričica, soli, šećera, octa i češnjaka pa ovaj umak nije samo ljut, nego je i aromatičan te blago slatkast. Isprva je Tran svoj ljuti umak prodavao na cesti, ravno iz prtljažnika svoga kombija, a danas se njegove srirache nalaze na stolovima brojnih restorana posvećenih tajlandskoj, vijetnamskoj i kineskoj kuhinji, ne samo u Americi, nego i diljem svijeta.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Gušći umak intenzivno crvene boje, koji u inozemstvu nazivaju još i "rooster sauce" odnosno umak pijetla, lako možete prepoznati upravo po crtežu te domaće životinje na prednjoj stani ambalaže. Prozirne bočice brenda Huy Fong Foods obilježava upravo pijetao jer je vlasnik tvrtke David Tran rođen u kineskoj godini pijetla. Prepoznatljivog oblika, bočica sa zelenim čepom postala je simbol za srirachu pa ne čudi da se od 1980-ih do danas na svjetskom tržištu pojavilo bezbroj iteracija u gotovo istom pakiranju.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Nekoliko ih je dostupno i u našim specijaliziranim dućanima, kao uostalom i izvorni brend Huy Fong Foods pa ako vam je važno, pripazite kada kupujete. Domaći predstavnici se, srećom, toga ne drže pa je tako raspon ambalaže ipak različit, dok su popularni naziv "rooster sauce" pojedini proizvođači odlično iskoristili u dizajnu etiketa, kao i samim nazivima svojih sriracha umaka. Što se samog okusa tiče, nekoliko ih se odmaknulo od izvornika, što po boji, što po gustoći, što po ljutini, no na kraju je sve stvar ukusa. Ljepota ljutih umaka jest da svaki proizvođač donosi nešto novo i drugačije na stol.

Ljutoteka, Vinkovci - umak Habanero Sriracha

Cijena: 35 kn

Količina: 100 ml

Ljutina: 4/5

Sastav: čili paprika habanero, češnjak, sol, šećer, bijeli vinski ocat

Gdje kupiti: www.ljutoteka.com

Najljuća sriracha u domaćoj ponudi, za ozbiljne ljubitelje začinjenog. Gusta, intenzivne narančasto-crvene boje, s naznakom gorčine od papričica. Dugo ostaje okus u ustima. Pripremite jogurt (nikako vodu, ona pogoršava stvar). Dobra uz roštilj.

image
Ivana Nobilo/Cropix

OPG Kristoš, Nedelišće - umaci Zelena kokoš, Žuti picek i Črleni kokot,

Cijena: 20 kn

Količina: 100 ml

Ljutina: 0,5/7

Sastav: jalapeno papričice, slatka paprika, vinski ocat, smeđi šećer, sol, češnjak, ksantan guma

Gdje kupiti: Facebook profil Kristoš, www.angrymoose.hr

Kristoš srirache dolaze u tri boje, kao što im nazivi daju naslutiti, a idealne su početnike koji se tek upoznaju sa svijetom ljutih umaka. Ugodnog su okusa, slatkaste i aromatične, ali jako niske razine ljutine, dobre gustoće. Odlično će se složiti uz većinu hrane, ali preblage za prave obožavatelje ljutog.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Samo ljuto (OPG Barišec), Topolje - umak Crleni pevec

Cijena: 25 kn

Količina: 100 ml

Ljutina: 2/5

Sastav: serrano papričice, začini

Gdje kupiti: www.opgbarisec.hr, dućan Smoothiekaša - Smoothie Rice & Juice Bar u Zagrebu (Kačićeva 21)

Umak OPG Barišec je narančasto-crvene boje, ugodna mirisa na papričice. U umaku srednje gustoće vidljivi su komadići papričica. Razvija se u ustima blaga gorčina od papričica, ali i ljutina koja potiče slinu. Okus dugo traje u ustima.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Slavonsko Zlo, Belišće - Zliracha

Cijena: 33 kn

Količina: 200 ml

Ljutina: 2/5

Sastav: čili papričice, češnjak, smeđi šećer, ocat, sol, voda, začini

Gdje kupiti: www.slavonskozlo.com

Bočica širokog grla zahtjeva oprezno doziranje, a sama sriracha je tekuća - obavezno protresite prije uporabe. Pogodna za marinade i žešći Bloody Mary koktel.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Volim ljuto, Igrišće, Sriracha

Cijena: 39 kn

Količina: 300 ml

Ljutina: 2/5

Sastav: jalapeno chili papričice, ocat, šećer, češnjak, sol, antioksidans askorbinska kiselina, zgušnjivač ksantan guma

Gdje kupiti: volimljuto.com ili spicydays.com, dućan Spicy Days u Zagrebu (Zagorska 52)

Najbliži izvornoj srirachi po boji i gustoći. Ugodne ljutine. Dolazi u bočici širokog grla pa pripazite kod doziranja, iako gustoća umaka sprječava pretjerano izlijevanje sadržaja.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Kako koristiti srirachu

Sriracha je odlična pomiješana s majonezom, kiselim vrhnjem ili rastopljenim sirom, ali i samostalna kao ljuti umak. Može se dodati juhama, varivima i drugim azijskim jelima na žlicu kao što je ramen ili pak vijetnamska juha pho. Radite li BBQ umak, sriracha će mu dati dodatnu oštrinu bez rizika da bude preljut. Sriracha je dobar partner raznim vrstama mesa, a za ljuta krilca je osobito dobar izbor. Nerijetko se poslužuje i uz jaja, a dobro se slaže i sa sirom.

RECEPT ZA LJUTA KRILCA S UMAKOM OD MEDA I SRIRACHE

image
Deposit photos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 10:55