DOMAĆA ILI GRČKA?

Napravite zeljanicu na grčki način! Pita sa sirom i špinatom koja sa stola uvijek nestaje prva

 Denis Karpenkov/
Danas palimo pećnicu i radimo slasnu pitu od kora za savijače, sira i špinata

Kada god pretražujemo recepte za pitu sa sirom i špinatom, uvijek se među prvim opcijama, uz klasičnu pitu zeljanicu, stvori i grčka spanakopita. Iako izgledom zbilja podsjeća na varijantu klasične pite sa svježim sirom i špinatom u kakvim već godinama uživamo kod kuće, priprema grčke spanakopite ipak je nešto drugačija.


DOBRO OCIJEDITE ŠPINAT

Za početak, za dobru spanakopitu trebat će vam svježi ili smrznuti špinat. Bez obzira na koju se opciju odlučili, špinat je najprije potrebno dobro ocijediti i osušiti. Koristite li svježi, operite ga, nasjeckajte i bacite na tavu s malo maslinova ulja, a ako želite da se okus špinata u piti osjeti jače, dovoljna će biti i kratka masaža listova špinata s malo soli. U slučaju da niste preveliki fan špinata, vrlo jednostavno ga možete zamijeniti koprivom, blitvom, potočarkom ili drugim biljem koje je trenutno u sezoni.


image
Deposit Photos/

KOJI SIR?

Kada ste obradili špinat, vrijeme je za sir. Za spanakopitu će vam trebati feta sir, a ako vam je dostupan, u smjesu možete dodati i ribani grčki kefalotiri sir. Osim toga, siru se dodaju i jaja, a kako bi smjesa bila što bogatija i kremoznija, dodaje se i svježi kravlji sir te ulje ili maslac. Ako pri ruci nemate svježi sir, koristiti možete i ricottu. Također, pripazite sa začinjavanjem, feta sir je sam po sebi već dovoljno slan.

KORE ZA SAVIJAČE

Iako se u grčkim restoranima i shopovima može pronaći spanakopita napravljena od tradicionalnog vučenog tijesta, klasične kore za savijaču koje možete pronaći u svakom supermarketu ovdje će funkcionirati sasvim dobro.

Tijesto je dobro poprskati maslinovim uljem prije nego što se na njega dodaje nadjev. Na taj će način ostati hrskavo i poprimiti lijepu boju.

image
Deposit Photos/

ZA JOŠ BOLJU PITU

Za razliku od klasične pite sa sirom i špinatom, u grčku verziju najčešće se dodaje luk, poriluk ili mladi luk. Također, u smjesu možete dodati i začinsko bilje po želji. Najbolji i najčešći odabir bit će šaka svježeg kopra, a dobra opcija su i origano, peršin i menta. Kada su u pitanju začini, uz sol i papar, često se dodaje i korica limuna, a ubaciti možete i prstohvat muškatnog oraščića.

KAKO JESTI SPANAKOPITU?

Spanakopita se poslužuje za doručak, ručak i večeru, odlična je i topla i hladna, a dobra je opcija i ako za stolom imate pokojeg vegetarijanca. Možete je poslužiti samu, a dobro se slaže i uz zdjelu salate od rajčice.

Dobro je navesti kako se spanakopita može napraviti u nekoliko različitih oblika pa je tako možete zarolati u pužiće, napraviti u jednoj posudi za pečenje pa rezati na kocke ili napraviti manje pite u obliku cigara te ih poslužiti kao svojevrsni finger food.

Recept za spanakopitu potražite u nastavku.


image
Deposit Photos/

Recept za spanakopitu

Trebat će vam:

1 kg špinata

2 žlice maslinova ulja

1 poriluk

3-5 komada mladog luka

300 g feta sira

1 šaka svježeg kopra

1 žlica sjeckane svježe mente

2 jaja

Korica jednog limuna

250 g kora za savijače

Prstohvat muškatnog oraščića

Sol i papar

Ulje

Priprema:

Špinat najprije operite i nasjeckajte na manje komade. Dobro ga ocijedite i pospite soli pa ga kratko masirajte. Umjesto masiranja, možete ga baciti na tavu s malo maslinova ulja i pustiti da povene. Poriluk i dva mlada luka nasjeckajte na sitno pa ih pirjajte na maslinovu ulju. Pustite da samo malo povenu i maknite ih s vatre. Umiješajte ostatak nasjeckanog mladog luka. Dodajte feta sir i začine i sve dobro pomiješajte. Dodajte i ocijeđeni špinat, dodajte jaja, limunovu koricu, malo maslinova ulja, muškatni oraščić i po potrebi malo svježeg sira ili ricotte. Kalup za pečenje premažite maslinovim uljem, na to složite kore za savijače (iskoristite pola kora) koje ste premazali maslinovim uljem. Sve ono što ispada iz kalupa, ostavite tako. Dodajte smjesu od sira i špinata, a zatim opet slažite slojeve kora koje ste premazali maslinovi uljem. Sve ono što visi van kalupa, presavinite u kalup, poprskajte s još malo maslinova ulja i pecite oko 30-40 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:49