DOBRA HRANA ZA STOLOM

NEMA DO DOBROG ČOBANCA: Ovaj recept isprobali smo na našem druženju i ostali bez svih zaliha!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Mateja je upregnula gotovo cijelu svoju obitelj. Mio, njezin tata, poslao nam je domaće rakije (kuhanje i filozofija oko pripreme čobanca i mora se započeti jednom ljutom).

Anno Domini 2012 piše na etiketama koje je Mijo sam oslikao, a koje krase domaću komovicu, rakiju od krušaka viljemovki i orahovicu. Divota, dobar početak imamo, idemo dalje. I dok su se Filip i Nevena dali u potragu za debelim svijećama, onima koje malo zadebljaju kad gore pa, kako kaže naš fotograf Marko, postanu jako fotogenične, Janko i Niko preuzeli su električni dio. “Nad glavama želimo velike svjetiljke, onakve kakve se viđaju u filmovima”, rekli su i zaputili se našoj dobroj prijateljici Ivani koja obožava dizajn pa je logično da joj se dućan zove Dizajnholik.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Jednostavno, a vrlo efektno (onemale lampice koje smo pripremili za božićnodrvce omotali smo po staroj kruškii prostrli po ružama Višnjine bake - mogureći da imaju opako trnje).

Ruku na srce, priprema čobanca vrloje jednostavna, ali cijelo zbivanje okonje uvijek je dobra prilika za grickanje“sa strane” pa smo se tako osladili pogačicama koje također morate probati.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za čobanac:

2 kg junetine
2 kg svinjetine
2 kg luka
2-3 mrkve
3 korijena peršina
pola korijena celera
6-8 češnjeva češnjaka
goveđi temeljac, oko 2 litre
bijelo vino, oko 2 dl
6 listova lovora
peršinov list
slatka mljevena crvena paprika
dimljena mljevena paprika
ljuta mljevena paprika ili suha papričica
sol, papar
mast

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Naložiti vatru i postaviti kotlić. Nasjeckati luk pa ga popržiti na masti i podlijevati s malo vode da ne zagori. Kada luk uvene i postane staklast dodati meso narezano na kockice, kratko ga popržiti pa ubaciti u kotlić nasjeckano korjenasto povrće, češnjak i lovorov. Podliti temeljcem pa kuhati dok meso ne bude mekano, oko dva sata.

Povremeno podliti temeljcem i dodati bijelo vino. Pred kraj kuhanja dodati peršinov list i sve začine. Ostaviti da se još kratko krčka na laganoj vatri, po potrebi doliti još temeljca ili vode. Čobanac ne smije biti gust kao gulaš, ali ni rijedak kao juha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:10