Da, svaki sir ima svoj nož!

SVAKI SIR VOLI SVOJ NOŽ: Ovo su noževi za pravilno rezanje svih vrsta sireva!

 Getty Images/iStockphoto
Postoji beskrajno puno vrsta sireva diljem svijeta i iako ih možda niste baš sve probali, postoji par stvari koje smijete i ne smijete raditi dok režete sir. Ovisno o vrsti, veličini, teksturi i obliku sira, on se reže na određeni način. Također, za svaku od vrsta sireva razlikujemo posebne vrste ''noževa'' kojima ih režemo.

U nastavku pročitajte koji su to:

''Gulilica'' za sir

Parmesan cheese slices on a rustic fabric.
Getty Images/iStockphoto

Na nju ste vjerojatno nabasali vrlo često u dućanima. Glavna svrha joj je rezanje delikatno tankih ploškica tvrdih sireva kao što je, na primjer, ementaler i švicarski sir. Vrlo često se koristi i za rezanje ne pretvrdog parmezana kako bi se dobili tanki listići.

Lopatica za rezanje sira

Dor Blue cheese with honey and nuts on plate
Getty Images/iStockphoto

Lopatica za rezanje sira je namijenjena za rezanje odlučnih komada kod polutvrdih sireva koji se lako mrve i raspadaju kada ih pokušamo izrezati. Savršena je za rezanje sireva s plemenitom plijesni.

Nož za ''kopanje'' sireva

Hard, ripened parmesan or grana padano cheese on wooden board
Getty Images/iStockphoto

Talijanski naziv za ovaj nož je ''cuore'' što znači srce. Koristi se za rezanje jako tvrdih sireva kao što su parmezan, pecorino, Grana Padano. Oštar vrh koristi se kako bi se doslovno prokopali, odvojili dijelovi sira na dasku.

Mali mesarski nož za sir

Getty Images/iStockphoto

Dizajniran je za rezanje tvrdih sireva kao što su tvrdi cheddar i švicarski sir. Pomoću njega možete odrezati odlučne listiće ili kockice sira. Također, on je dizajniran na način da ga možete primiti i izrezati sir bez da vam zglobovi dodiruju dasku.

Nož za meke sireve

Preparing Tasty Snack With Blue Cheese, Goat Cheese And Olives
Getty Images/iStockphoto

Ovo je vjerojatno najpopularniji nož za rezanje sira. Savršen je za mekane i polumekane sireve poput havardija. Rupice u sredini noža omogućuju da se meki sirevi na lijepe za nož i da ih nakon rezanja možete lako odvojiti. Također, on vrlo često ima vrh sa dva zupca pomoću kojega lako možete ubosti sir.

''Mazalica'' za jako meke sireve

Soft brie cheese with sweet grapes and nuts
Getty Images/iStockphoto

Mazalice su savršene za izrazito mekane sireve popur briea, camamberta. Njime odrežemo komad sira i namažemo ga na komad kruha! Božanstveno!

Još par savjeta koje biste trebali znati ukoliko se nađete na zabavi sa sirom:

  1. Ako u javnosti jedete izrazito mekane sireve poput briea i camamberta, vrlo je nepristojno posegnuti samo za sredinom sira, a koru ostaviti. Pristojnim se smatra nožem odrezati komad sira, staviti ga na svoj tanjur i tamo se riješiti kore ako ju ne planirate pojesti.

  2. Nikada nemojte koristiti isti nož za rezanje dva različita sira!

  3. Nikako nemojte odrezati ''nos'' trokuta sira, dakle vrh! Smatra se pristojnim rezati velike komade sira uzduž trokuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:40