Iskoristimo ih dok ih ima – punjene paprike omiljeno su jelo kojima nekako najbezbolnije prelazimo iz ljeta u jesen. A kako nas vrijeme ove godine nije odlučilo počastiti nekom nježnom jeseni, barem si život možemo olakšati poštenim punjenim paprikama. Dobar tek!
- 3 veće mesnate paprike
- 100 g pancete
- pola šalice crnih maslina bez koštica
- 1 šalica prosa
- peršinov list
- bosiljak
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- 6 cherry rajčica
- 2 češanja češnjaka
- sol
- maslinovo ulje
Skuhajte proso prema uputama na pakiranju ili u dva i pol puta većoj količini vode. Neka se kuha oko osam do deset minuta pa ga onda ostavite u vodi da nabubri još desetak minuta. U tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte cherry rajčice uz dodatak sjeckanog češnjaka, bosiljaka i peršinova lista, a ubacite i suncokretove sjemenke. Ne treba im puno, tek koja minuta. Dodajte im i masline narezane na manje komade, a možete ih samo preprezati popola. Paprike prerežite i uklonite im koštice. U tavu s rajčicama i začinima dodajte proso, posolite i promiješajte. Pripremljenom smjesom napunite paprike, poslažite ih u posudu za pečenje i zapecite na 180-200 stupnjeva dok paprike ne omekšaju i zapeku se.
Savjet: paprike možete puniti i mljevenim junećim mesom kojeg prodinstajte na luku, češnjaku, korjenastom povrću uz dodatak rajčice, možete sve na kraju zapeći sa sirom.