GASTRONOMIJA I DIZAJNERSKI NOŽEVI

PELEGRINI I KARLO BAN: Personalizirani noževi koji imaju dušu!

 Pelegrini
Chef Rudi Štefan i Karlo Ban Bladesmith zajedno su u kovačnici na komadu papira polagano razvijali dizajna noževa koji se danas nalaze u Pelegriniju.

Restoranska industrija se bazira na gladi, ali danas to više nije fizička glad, već ona za novim iskustvima. Upravo iz tog razloga restorani pokušavaju maksimalno personalizirati svoju uslugu: jela su autorska, vinske liste pažljivo su kreirane kako bi pratile hranu, a fina umjetnost servisa kod svakog bi gosta trebala pobuditi osjećaj posebnosti i, konačno, lojalnosti određenom restoranu.

Pelegrini

Pelegrini

Pelegrini

U moru istih i sličnih restorana, restorateri su prepoznali da će iskočiti iz mase jedino ako diferenciraju svoju uslugu. Neki, poput chefa Rudija Štefana iz Pelegrinija, idu toliko daleko da dizajniraju i brandiraju svoje posuđe. U suradnji s hrvatskom tvrtkom Croker, Rudi Štefan je razvio Pelegrini liniju posuđa koja se svake godine dopunjuje novim elementima. Taj se potez pokazao korakom u pravom smjeru, jer se već u prvoj sezoni korištenja pokazalo da je svaki tanjur kod gosta pobudio dodatno zanimanje. Rudijevi kolege restorateri i chefovi također su prepoznali ovaj trend pa danas već nekoliko restorana razvija sličnu priču.

Pelegrini

Pelegrini

Rudijeva dugogodišnja želja su bili personalizirani noževi. Ideja je rasla i razvijala se u njemu godinama, dok konačno nije našao vremena da se i tome posveti. Život ga je spojio s Karlom Banom, koji se sretnom igrom slučaja odlučio posvetiti kovanju noževa.

Pelegrini

Chef Rudi Štefan i Karlo Ban Bladesmith zajedno su u kovačnici na komadu papira polagano razvijali dizajna noževa koji se danas nalaze u Pelegriniju. Glavna nit vodilja je bila da noževi budu rustikalni, ručno napravljeni te da imaju dušu.

Pelegrini

"Dizajniranje personaliziranih noževa podrazumijeva kombinaciju majstorstva, umjetnosti i psihologije. Da bi se napravio nož po želji klijenta treba zajedno provesti puno vremena kako bi se točno definirao dizajn i uporaba noža, rekao nam je Karlo Ban pa nastavio, na kraju procesa, teško je reći tko kod izrade noža više nauči o zanatu – klijent ili ja, jer je svaki nož individualna priča i svijet za sebe koji ima svoj život.“

Oštrice na trenutnim noževima su od čelika 15N20, a drške od parene bukve i oraha u raznim kombinacijama. U planu su i noževi od egzotičnih materijala, ali o tom po tom.

Svidio vam se članak? Pročitajte još:

Čovjek koji je zaljubljen u čelik i kovanje

Pelegrini: Priča o vrhu hrvatske gastronomije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:08