VINSKE MUŠICE

Pelješac je sinonim za plavac mali, ali tu su i druge sorte vrijedne pažnje, ovo su naši favoriti

 Nikola Vilic/Cropix
Osim plavca malog, neke druge vrste i sorte vina s Pelješca itekako su vrijedne su pažnje. Donosimo četiri takva primjera

1. Bijele sorte Pelješca

Najzastupljenija bijela sorta na Pelješcu je rukatac (maraština) i ona tamo daje laganija vina, tanjeg tijela, nižih alkohola i izraženije svježine, a još se mogu naći i pošip, kojeg je u novije vrijeme sve više, zatim sporadično pokoji grk i malvasija dubrovačka, a zatim i neke internacionalne sorte, osobito chardonnay. Činjenica je da, kad su bijela vina u pitanju, obližnja Korčula ima puno više toga pokazati od Pelješca, a jednako je u obrnutom slučaju kad su crna vina tema. Međutim, potražnjom uvjetovano, zastupljenost bijelih vina s Pelješca raste. Većina vinarija jednostavno kupuje grožđe na Korčuli i prerađuje na Pelješcu, ali ih i sve veći broj sadi u vlastitim vinogradima u unutrašnjosti poluotoka. Puno potencijala pelješke bijele sorte pokazuju kad ih se radi "na crno", to jest vinifikacijom s maceracijom koja se inače primjenjuje u proizvodnji crnih vina. Tada se od bijelih sorti dobiju vina jantarne boje koje se popularno nazivaju orange ili narančasta vina. Takva vina nemaju samo drugačiju boju nego i arome, teksturu te znatno dulji potencijal za čuvanje. Jantarna vina s Pelješca zasad se pokazuju kao sjajan eksperiment, jer su nekadašnji nedostatak, povremenu blijedost i ravnoću bijelih peljeških vina potpuno anulirala. Dodatnom ekstrakcijom kroz maceraciju, takva su vina sada življa, intenzivnija i mirisnija te predstavljaju dobru opciju za budućnost. Jedno od najboljih jantarnih vina Pelješca je Madirazzin Traditional Orange.

Madirazza, Traditional Orange 2019.

Cijena: 130,00
Kvaliteta: 92/100


Od sorti grk i pošip. Prekrasno orange vino. Dublje jantarne boje s narančastim odsjajem. Intenzivnog mirisa na sušene agrume, osobito mandarinu i kumkvat, iza čega slijedi nešto kandirane limete. Okus je intenzivan, obiluje svježom voćnom slasti, izrazito je dugačkog trajanja, s puno svježine naranče i mandarine na finišu. Savršenog balansa, s dodirom tanina, s dosta svježine, obilne punoće, krepkog finiša. Vino za meditaciju koje sa svakim novim prinošenjem usnama nudi nove senzacije i okuse. 14,0% alk.

2. Plavac mali sivi

Radi se o sorti koja je nastala mutacijom plavca malog i zapravo je njezin slabije obojeni klon. Na sličan su način nastali pinot sivi i pinot bijeli koji su proizišli iz mutacije pinota crnog. O plavcu malom sivom već se dulje vrijeme govori i polažu se nade da bi barem u našim, lokalnim okvirima mogao ostvariti scenarij pinota sivog koji je postigao svjetsku rasprostranjenost i veliku popularnost. Međutim, prva monosortna vina od plavca malog sivog nisu davala puno nade. Bila su prilično ravna, bez osobitog ukusa, kao da je crni plavac mali ispran u izbjeljivaču i lišen boja i aroma, osuđen samo na sortno tipično niske kiseline, dakle ravan. Pioniri plavca malog sivog, vinarije Grgurević i Bura, ipak nisu odustali od prvih razočaravajućih rezultata i pokušali su duljim maceracijama dosegnuti više arome, intenziteta i balansa. I uspjeli su. Oba su vina recentnih izdanja lijepa i intrigantna, nešto sasvim novo, autentično i uravnoteženo. Osobito primjerak iz vinarije Bura, koja je zapravo napravila impresivno vino od te sorte te pobudila nadu da ona možda ipak ima budućnost.

Bura, Plavac mali sivi 2019.

Cijena: 70,00
Kvaliteta: 90/100

Prekrasno vino iz zone jantarnih, maceriranih vina. Ružičasto je crvenkaste boje s nijansom bakrene. Intenzivno i na nosu i u ustima. Miris obilježavaju sušeni agrumi poput korice mandarine i korice naranče, a okus odiše svježinom i sočnošću, sjajnog je balansa, srednje punog tijela, živog finiša s dodirom tanina i puno svježe slasti. 13,5% alk.

3. Marselan

Marselan je sorta koja se na Pelješcu nalazi gotovo inkognito, nevoljko je spominjan s iznimkom Kiridžije, Bure i još ponekog vinara koji nikad nisu imali problema isticati da je koriste u svojim temeljnim blendovima, a radi se o sorti koja je sjajno nadopunjuje s plavcem malim. Marselan je francuska sorta, nastala križanjem cabernet sauvignona i grenacha, koje u predjelu Languedoca i drugih južnijih regija ima zasađeno više od 1300 hektara. Druga po zastupljenosti je kina, gdje u ukupnom sortimentu igra jednu od najvažnijih uloga jer pokazuje iznimnu izdržljivost na suhe i hladne uvjete vodećih kineskih vinskih regija i daje neka od najljepših kineskih vina. Na Pelješcu se uglavnom koristi za miješanje s plavcem malim iz polja, dakle inferiornijih vinograda za plavac. Marselan je aromatičan, podsjeća dijelom na zelenije kabernetske arome, zatim jako obojen i obično je mekanih tanina, što ga čini fantastičnim partnerom plavcu kojem ta svojstva mogu biti deficitarna. Međutim, pravi potencijal pelješkog marselana do sada nismo mogli spoznati jer ga se miješalo sa slabijim vinima, s iznimkom vina Tajano Vedrana Kiridžije. Tek s vinom vinarije Matković postaje jasno koliko bi važan marselan mogao biti za Pelješac. Naime, kad ga se miješa sa snažnim i često prezrelim vinima s Dingača i sličnih položaja koji daju vina visoke koncentracije, tada njegova svježina i mekoća, kao i aromatičnost, mogu savršeno uravnotežiti te teškaše i dati plemeniti finalni rezultat.

Matković, Di-Mare 2017.

Cijena: 187,50 kn
Kvaliteta: 90/100

Plavac mali 70%, marselan 30%. Krasno vino, mekano i odiše zrelošću. Brak zrelog i snažnog plavca s vegetalnom svježinom marselana. Miris suhih šljiva dingača isprepliće se s mesnatošću marselana i tvori privlačnu kombinaciju. U ustima marselan ublažava taničnost dingača i dodaje mu svježinu, a plavac pak daje svoje puno tijelo, blagu slatkoću, koncentraciju i obilnu zrelost. Sve skupa savršeno uravnoteženo. 14,8% alk.



4. Tribidrag (crljenak, zinfandel, primitivo, kratošija)

Povratak tribidraga s ruba nestanka u dalmatinske vinograde popraćen je fanfarama jer spoznaja da jedna od popularnijih internacionalnih sorti vuče korijene u ovim krajevima i da je k tome još i jedan od roditelja plavca malog razbuktala je nemali interes vinske javnosti. Tribidrag se posljedično zasadio diljem Dalmacije, od Petrčana kod Zadra do Konavala. Danas, petnaestak godina kasnije, jasno je zašto je plavac mali svojedobno istisnuo svojeg roditelja. Lakši je i pouzdaniji za rad. Plavac je znatno kasnija sorta i zrelost postiže u idealnom jesenskom terminu, koji dočekuje zdrav, a tribidrag je pun šećera već u kolovozu, pa zbog te, ranije prirode i urođene sklonosti visokim kiselinama teže postiže balans. Stoga nije čudo da u Kaliforniji od njega uglavnom prave slatkasti rose, a i kad rade ambiciozna crna vina, kao što je onaj kalifornijske vinarije Ridge, kvalitetom jedan od najboljih tribidraga na svijetu, u pravilu ga se miješa s još nekoliko sorti kako bi se postigao savršeni balans. Međutim, tribidrag potencijala u Dalmaciji svakako ima, iskustvo koje je prije s njim nedostajalo sada je tu te prvi šampioni kvalitete polako zauzimaju pozicije. Već je pisano o mnogima, a ovaj recentni iz vinarije Korta Katarina, koja je među prvima zasadila svoj tribidrag, nominira se za sam vrh.

Korta Katarina, Zinfandel 2018.

Cijena: na upit
Kvaliteta: 92+/100


Prekrasno vino. Živo i bogato, visoke koncentracije i ugodno naglašene kiseline. Miriše intenzivno na zrelu višnju marasku i suhe šljive. Okusa raskošnog, punog tijela, mesnate teksture, s obiljem višnjaste slasti na finišu i nešto tamne čokolade. Dugačkog je trajanja, savršenog balansa između zrelosti i svježine, intenzivnog retrookusa na džem od višnje. S potencijalom za dugogodišnje čuvanje i u nastupajućim će godinama kvalitetom vjerojatno i dalje rasti. Vino kolekcionarske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:44