Braća Lars i Jesper Carlsen

PEOPLE LIKE US: Danska craft pivovara koja zapošljava osobe s autizmom!

 People Like Us - Skippinge Brew Facebook page
People Like Us je danska craft pivovara koja zapošljava osobe s autizmom. Osnovana je prošle godine, a za njezino pokretanje su zaslužna braća Lars i Jesper Carlsen, vlasnici LeVas-a, udruge koja pruža edukaciju i usavršavanje osobama s autizmom.

Braća Carlsen su pivovaru osnovali potaknuti nedostatkom prilika za zapošljavanje kada su u pitanju osobe s autizmom. ''Postajali smo sve više frustrirani kada smo shvatili da se mlade osobe pod našom skrbi u centru LeVas, kada naspuštaju centar, nigdje ne mogu zaposliti.'' - kažu brača Carlsen kako prenosi Guardian.

People Like Us - Skippinge Brew Facebook page

Ta frustracija je izražena i u brojkama. Nedavno provedena istraživanja pokazuju kako samo 16% odraslih osoba s autizmom ima stalne poslove. Osobe s autizmom se individualno razlikuju, neki imaju poteškoća s razgovorima za posao te socijalnom interakcijom na radnom mjestu. Bez individualnog pristupa poslodavaca svakoj pojedinoj osobi s autizmom, teško da osobe s autizmom posao mogu pronaći i zadržati.

People Like Us - Skippinge Brew Facebook page

Nasreću, u Ujedinjenom Kraljevstvu se stvari polako mijenjaju. Kompanije poput Microsofta, Vodafona i GCHQ-a aktivno zapošljavaju osobe s autizmom.

People Like Us - Skippinge Brew Facebook page

Danas, piva proizvedena u pivovari People Like Us se mogu kupiti na 40 lokacija u Danskoj, uključujući i Michelinov restoran Dragsholm Castle. Ono što je posebno kada je u pitanju kreiranje i proizvodnja piva jest to da svatko od osoba može obavljati više uloga i tako se rotirati u krug. Ali ovdje braća Carlsen ne staju, na ljeto će otvoriti bar u Danskoj gdje će biti zaposlene četiri osobe s autizmom, posjetit će šest festivala...

People Like Us - Skippinge Brew Facebook page

Lindgreen, jedan od zaposlenika pivovare kaže: ''Ne znam hoću li ovaj posao raditi do kraja svog života, ali trenutačno je ovo jako lijepo mjetso za mene. Ponovno postajem dio radne zajednice i nadam se da ću na ovaj način uspjeti promijeniti percepciju ljudi spram osoba s autizmom.'' - prenosi Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:45