Pet trikova za najbolje muffine

Već su nekoliko godina na svakom koraku pa vjerujemo da ne zahtijevaju posebnu najavu – muffini, kolači koji su nam došli iz SAD-a pravi su hit kako kod djece tako i kod mama. Djeca ih vole jer su obično blagog okusa i najčešće puni onoga što djeca i inače često rado vide na tanjuru – čokolade, bobičastog voća, lješnjaka i sl. A mame? Mame vole muffine jer je to valjda jedan od najjednostavnijih kolača koji možete zamisliti.

Idealan muffin ima tanku smećkastu koru i zaobljen neravan vrh. Unutrašnjost mu je sočna i mekana. Na površini ne bi smjelo biti većih izbočina niti udubljenja – to je znak da se tijesto previše miješalo i da u njemu ima prevelika količina tekućine (tijesto za muffine ne bi trebalo biti tekuće).

Kako dobiti takav savršen muffin? Recepata ima mnogo, a mi ćemo se zadovoljiti time da vam damo nekoliko prijeteljskih savjeta. Onako, iza ramena, dok kuhate.

  • Najljakše je koristiti poseban pleh za muffine – pazite samo da ga dovoljno namastite (bez obzira na to što je često riječ o teflonskim kalupima).
  • Želite li si maksimalno smanjiti trud, koristite papirnate košarice za muffine – tako poslije gotovo da i nema pranja.
  • Napunite li kalupe više od 3/4, muffini će imati ravan vrh nalik letećem tanjuru. Moraju imati dovoljno mjesta za širenje prije no što izađu iz udubljenog dijela kalupa.
  • Ako vam se muffini ipak zalijepe za dno pleha, stavite pleh nekoliko minuta na mokri ručnik.
  • Nikad nemojte previše miješati sastojke za muffine – pomiješajte suhe sastojke u jednoj zdjeli, tekuće u drugoj i zatim ih samo lagano sljubite vilicom. To će biti sasvim dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:07