LAGANA I HRSKAVA

PIZZA ROMANA: Omiljena tanašna hrskavica!

 Berislava Picek / Hanza Media
Pizza Romana, poznata i kao “hrskava” (scrocchiarella) zbog svoje glavne karakteristike – hrskavosti, je jedan od stilova pripreme pizze koji se proširio na vrlo široko područje i imao snažan utjecaj na druge stilove pizza koje postoje u svim regijama talijanskog juga.

Pizza Romana ima manju težinu u usporedbi s pizzom pripremljenom klasičnim napolitanskim stilom, a peče se na temepraturi od 350°C kako bi se maksimalno “isušila” u pećnici i postigla prepoznatljivu hrskavost. Tijesto Romane ima maksimalnu hidrataciju od 55% po kilogramu brašna, ulje se stavlja u tijesto kako bi se postigla baš ta hrskavost, a kompaktnost tijesta se dobiva ručnim miješenjem tijesta, a kasnije se uz pomoć valjačice postiže da tijesto bude tanko i široko.

Zagreb, 170215.
Pizerija Karijola od pocetka 11 mjeseca prosle godine na novoj adresi u blizini nekadasnje pizerije, na uglu Kranjceviceve i Badaliceve. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Naravno da postoje rizici i greške u pripremi ovakvog tipa tijesta, a većinom su vezani uz pečenje. Pogotovo u ovom dijelu treba biti vrlo pažljiv kako se rubovi ne bi previše “spalili” budući da ovo tijesto karakteriziraju pougljene mrlje, ali one opet ne smiju dominirati i tu treba dobro paziti budući da se tijesto više ne može štiti svojom vlažnošću. Sama priprema Romane nije odveć komplicirana za iskusnog pizza majstora, a rezultat je lagana i hrskava pizza koja je vrlo zahvalna za kombiniranje različitih nadjeva.

PIZZA NAPOLETANA: Sve što trebate znati o kraljici Napulja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:02