Pljuni u ruke pa valjaj preko bedra: Ana Tevšić

Dizajnerica Ana Tevšić urezala je recepte bake Foške na kuhinjske daske, valjke za tijesto, kuhače… Sve je strpala u platnenu vreću i nazvala je Nonina borša. Piše Mila Batinica, snima Berislava Picek.

Ana Tevšić završila je produkt dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Mlada 25-godišnja dizajnerica, u samo godinu dana nakon završenog studija, postigla je velike uspjehe. Ovog je ljeta sa svojim radovima nastupila na Clerkenwell Design Weeku u istočnom Londonu, gdje je bila jedina od novootkrivenih izlagača koja nije iz Britanije. Neki njezini radovi mogu se pronaći u Elfs dućanu u Zagrebu, trebala bi uskoro ući i u Dizajnholik…

Ali nećemo se sada time baviti. Ono što zanima Dobru hranu je Anina “Nonina borša”. Riječ je o platnenoj vrećici u kojoj se nalazi valjak za tijesto, dvije daske za rezanje, kuhača, pregača, kuhinjska krpa i traka za kosu. Možda to i ne zvuči toliko posebno, ipak se radi o standardnoj opremi svake kuhinje. Ali Anini kuhinjski predmeti postižu vrijednost onime što je ugravirano na njih. Da, ugravirano. Laserom.

To su recepti njezine bake Foške. Pravi istrijanski, usotalom, i Ana je rođena u Puli. Baka Foška bila je majstorica za tjestasta jela, kao što su pljukanci, fuži, njoki, kroštule i fritule.

– Ona je sve, naravno, radila iz glave, a tako rade i moja mama i sestra. Budući da nema šanse da ja ikad zapamtim recepte, odlučila sam ih zapisati trajno. Na sigurniji način nego što je list papira u bilježnici – priča Ana.

Prvo je krenula s ručnim graviranjem, pa bi se to onda otisnulo, ali zbog svježeg tijesta, koje je ipak jedna ljepljiva smjesa, odlučila se na kraju za gravuru laserom. Na taj način recepti će biti zauvijek sačuvani. Osim toga, svi navedeni sastojci su ili slatko ili duhovito ilustrirani (npr. za mlijeko je nacrtala vime) pa nema šanse da vam ne izvuku osmijeh na lice dok čitate recept.

Ako nekome nešto nije jasno, Ana je doslovno nacrtala na koju veličinu treba izrezati tijesto za fuže. Dok, recimo, veličinu na koju treba izrezati pljukance jednostavno označava stvarna veličina drške oklagije.

– Recept za pljukance sadrži i uputu “Pljuni u ruke pa izvaljaj preko bedra”. Svi se čude tom pljuvanju, ali što ja tu mogu, tako je baka Foška radila – smije se Ana. Ona i sestra uvijek su se u kuhinji motale oko none, a paštu u svim oblicima i danas obožava.

Pljukance je i sama probala napraviti. Prvi su, kaže, bili grozni, tvrdi kao kamen. No, već drugi pokušaj bio je uspješniji. Napravila je ozbiljnu količinu, koju su onda zamrznuli pa jeli kod kuće neko vrijeme. Ana je i inače posljednjih tjedana u fazi kuhanja.

– Ma, prestala sam pušiti pa sad samo kuham i jedem. Dečko mi je u potpunom šoku, zbog obje promjene.

Nonina borša dolazi kao veliki set sa svim već nabrojanim predmetima, ali mogu se naručiti i manji kompleti – slatki, pašta i oprema za kuhanje. Koji je sadržaj? Kontaktirajte Anu, potražite je na web stranici i Facebooku, kladimo se da će vas osvojiti i ona i dizajn njezinih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:08