VRIJEME JE ZA FILM

Pogledajte genijalan nagrađivani dokumentarac o čokoladi priznatog španjolskog chefa

 Celler De Can Roca Facebook
Dokumentarac koji u potpunosti mijenja pogled na gastronomiju i čokoladu

Španjolski pastry chef i veliki genijalac Jordi Roca snimio je početkom prošle godine dokumentarac El Sentido del cacao (eng. The Sense of Cocoa), a nedavno je upravo za taj uradak nagrađen International Business Stevie nagradama. Na stvaranje dokumentarca potaknuo ga je prijatelj koji je izgubio osjet okusa pa je tako Roca, uz veliku pomoć znanstvenika i brojna istraživanja, odlučio stvoriti nevjerojatne deserte koji će osobama s istim problemom pomoći da se još jednom uspiju prisjetiti okusa čokolade.

On je, naime, kreirao tanjure prema opisima okusa čokolade koji su sudionici naveli kao zadnje kojih se sjećaju. Ovaj je dokumentarac odmah po izlasku prozvan značajnim kako za gastronomiju, tako i za znanost pa stoga i ne čude brojne nagrade koje su mu nedavno dodijeljene. Dobra je vijest i da ga oni s nešto boljim znanjem španjolskog jezika na YouTube kanalu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria mogu pogledati potpuno besplatno.

Pastry chef Jordi Roca inače je jedan od najcjenjenijih na svijetu, a svakako je najpoznatiji po fantastičnim desertima koje priprema u obiteljskom i jednom od najboljih restorana na svijetu, španjolskom El Celler de Can Roca s tri Michelinove zvjezdice. Poznat je i po tituli "World Best Pastry Chef" koju mu je 2014. godine dodijelio Restaurant magazin, a javnost ga je mogla upoznati i u jednoj od epizoda Netflixovog serijala Chef's Table. Zanimljivo je spomenuti kako Jordi Roca i sam boluje od rijetke bolesti zbog koje otežano govori te mu je i to bio jedan od poticaja da se upusti u avanturu koja bi danas mogla promijeniti živote velikog broja ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:28