VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

POSLASTICE IZ REGIJE TOKAJ: Slatko mađarsko vino kojemu je posvećen i stih nacionalne himne!

Slatko mađarsko vino kojem je čak posvećen i stih nacionalne himne odavna je izgradilo svoj status na vinskoj sceni, a sad opet osvaja svijet i suhim izdanjima.

Posjetitelji ovogodišnjeg Vinskog grada na Špancirfestu u Varaždinu te na Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima imaju priliku na kućici vinarije Holdvolgy kušati vino velike povijesti - tokajac iz istoimene mađarske regije Tokaj. Koliko je tokajsko vino važno za Mađare i povijest vina uopće najbolje svjedoči podatak da se u jednom stihu mađarske himne Bogu zahvaljuje na daru slatkog nektara iz vinograda Tokaja.

Varazdin, 270815.
Novost ovogodisnjeg Spancirfesta je Vinski grad u dvoristu palace Sermage. Uz svakodnevne ponude 20-tak vinarija dogadjaju se i tematske promocije i kusaonice vina. U subotu je tema Posip, a u nedjelju Slatko za kraj; desertna i slatka vina.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

O tome koliko je, pak, u prošlosti bio prestižan status tokajskog vina u cijeloj Europi svjedoči činjenica da su i Francuzi i Talijani, dvije velike vinske zemlje, neka svoja vina iz Alzasa (pinot gris) i Friulija (friulano) nazvali Tokay/Tokai, ne bi li preuzimanjem naziva i na njihova vina prešlo nešto tog plemenitog sjaja. Ruski su carevi u istoimenom mađarskom gradiću imali stalnu misiju s izaslanicima čija je jedina briga bila da osiguraju dovoljnu količinu slatkog nektara za potrebe dvora. Ni ostali europski monarsi nisu ništa manje žudjeli za tokajcima. Slatki Tokaj je bilo vino rezervirano za najutjecajnije i najimućnije. Era socijalizma je omasovljavanje produkcije imala devastirajući efekt po to povijesno vino, no danas je Tokaj ponovno vruća stvar. Iako, stvari su se nepovratno promijenile.

Red wine. Glass of wine. Pouring red wine.
Getty Images/iStockphoto

Povijesne slatke Aszu verzije tokajca (tehnologija miješanja baznog vina s određenom količinom prethodno probranih bobica zaraženih plemenitom plijesni, punih grožđanog sladora) i dalje su najprestižnija izdanja tokajca, ali vinska scena današnjice sve više traži suhe tokajce (koji su i dalje većinom blend više sorti) ili monosortna vina s oznakom sorte na etiketi, bilo suha, slatkasta ili potpuno slatka. Jedna od vinarija koja je sjajno prepoznala potrebe novog doba i nove, pedigreom neopterećene, generacije ljubitelja vina je vinarija Holdvolgy, osnivača Pascala Demka.

A woman's hand reaches out to select a bottle of red wine from the shelf of a wine shop
Getty Images

Uz klasični Aszu Tokaj s određenim brojem puttonya (oznaka za slatkoću) osmislili su vina koja vjerno reprezentiraju tokajski karakter, ali su razumljivija kupcu i prihvatljivija populaciji nemađarskog govornog područja. Sva su vina, naravno, bazirana na tradicionalnim sortama te regije. Okosnica je furmint, koji mi nazivamo još moslavac, šipon ili pušipel, Slovenci koji ga također uzgajaju u ozbiljnim količinama zovu ga šipon, a Austrijanci mosler. Zatim je tu harslevelu koju mi i Slovaci zovemo lipovina, pa zatim još zeta, muškat žuti i poneka rjeđa sorta. Vinarija Holdvolgy je svoja vina razdvojila u dvije linije. Prva je naziva Hold and Hollo i potpuno je revolucionarna za jednu klasičnu regiju toliko ukorijenjenu u tradiciji.

Restaurant or bar table with plate of appetizers and wine. Two people talking on background. Toned picture

Modernog i atraktivnog dizajna te angliziranih naziva kako bi bila razumljivija publici van matične zemlje, ali okusima i aromama vjerna unikatnom izričaju tokajskih vina nagla- šene mineralnosti i živih kiselina. Druga nosi naziv vinarije - Holdvolgy, decentnog je dizajna koji poštuje sve uzuse tradicionalizma i očekivanja klasičara. Sva vina u svojim cjenovnim kategorijama nude izvrsnu kvalitetu i prava je šteta da ih još nema na našoj sceni dobrih restorana i vinskih barova, jer tokajska vina nemaju stilističkog pandana ni u jednoj drugoj vinskoj regiji zemlje ili inozemstva.

HOLD AND HOLLO DRY 2015., cijena cca 70 kn

Blend četiri sorte, furminta, lipovine, muškata žutog i zete. Jedan od tri predstavnika linije Hold and Hollo. Ovaj je suh, drugi je sladak, a treći pjenušav i polusuh. Svi su provokativni izgledom, kao i okusom. Ovaj suhi naziva dry pršti svje- žinom i kiselkasto-slanim okusima. Limeta, kruška, zelena jabuka i ogrozd arome su koje pronalazimo dominantnima, a u tragovima se još javlja i bazgin cvijet. U ustima vrlo živ, čvrstih i naglašenih kiselina, aperitivnog karaktera. Ima solidno tijelo za jedno tako živo vino, kao i trajanje. Idealne dobi za konzumaciju.

Ocjena 86/100

HOLDVOLGY VISION 2015., cijena cca 100 kn

Od sorti furmint 65%, lipovina (harslevelu) 25% i kabar 10%. Prekrasan primjerak suhog tokajca. Iako ima 7 grama sladora, zbog jednako zastupljenih kiselina od 6,9 g djeluje potpuno suh. Radi se o izvanrednom vinu za razmjerno mali novac. Unikatnog tokajskog stila brutalne mineralnosti, čvrste kičme, živih kiselina intenzivnog okusa i dugačkog trajanja. Na nosu se izmjenjuju citrusno voće, zrelo voće i mineralnost, a u ustima i na retrookusu grejp i breskva. Izvanrednog balansa, jako bogato aromama, kompleksnog okusa koji se razvija te s puno potencijala za čuvanje.

Ocjena 91/100

HOLDVOLGY SIGNATURE SELECTION 2007., cijena cca 300 kn

Veličanstveno desertno vino. Po slatkoći spada u vrlo slatka vina sa 125 g neprovrelog sladora. Od sorti furmint, lipovina (harslevelu) i zeta. Dobiveno kombiniranjem nekoliko tokajskih tehnologija poput Aszu i Szamorodni kako bi se postigao savršen balans i dobilo jedinstveno vino s jasnim autorskim potpisom. Dominiraju arome potekle od plemenite plijesni kao kandirana kora naranče, zatim začinski tonovi đumbira pa citrusi pa obilne note meda. Iznimno dugotrajno. Tamnije zlatne boje s refleksom svjetlo jantarne. Slatko vino sa superbalansiranim vibrantnim kiselinama, dubinom i trajanjem, jedinstvenom slašću, najviše gastronomske klase.

Ocjena 94/100

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:06