KUHAJ BOLJE

SLUŠAJ CHEFICU: Ana Grgić otkriva trikove kako postići primamljiv i kremasti rižoto baš svaki put!

Postoji li primamljivije jelo od kremastog rižota u kombinaciji s mirisnim rajčicama i neodoljivom kraljicom talijanskih sireva - burratom? Važno je birati namirnice koje su svježe i kvalitetne - to ćete najlakše zaključiti osjetom mirisa.

Važno je napomenuti da se rižoto tijekom kuhanja mora podlijevati toplim temeljcem, u ovom slučaju povrtnim, koji lako možete napraviti kod kuće - očistite i narežite povrće koje imate u hladnjaku (mrkve, peršin, luk, tikvice…) i nakon kratkog pirjanja prokuhajte ga u vodi, procijedite i ohladite.

Priprema marmelade

Pripremu započnite guljenjem i sjeckanjem zelenih rajčica kako bi se oslobodile sve skrivene arome u njima. Karamelizirajte šećer u tavici dok ne dobije zlatnosmeđu boju te u njega dodajte rajčice. Smjesu miješajte na laganoj vatri, zalijte je octom - preporučujem da se potrudite naći domaći vinski ocat koji će jelu dati posebnu notu.

Getty Images/iStockphoto
Rižoto s gljivama

Kada ocat ishlapi, dodajte 1,5 dcl povrtnog temeljca i začinsko bilje - velika sam obožavateljica majčine dušice koja uz svoj poseban okus ima ljekovita svojstva, prava je blagodat za organizam, ali nemojte pretjerati, sve što je dobro dolazi u malim količinama. Ostatak začina (bosiljak, papar) koje se odlučite staviti u marmeladu ubacite pri kraju kako bi se sačuvali mirisi i okusi. Smjesu ostavite da se ohladi.

Priprema rižota

Za kremasti rižoto prepun okusa najvažnije je - ponavljanje! Kuhajte, kombinirajte, eksperimentirajte dok ne budete zadovoljni. Proces koji za mene predstavlja dobitnu kombinaciju je sljedeći: zagrijte posudu s debelim dnom, dodajte maslinovo ulje i maslac, sotirajte luk i jedan cijeli češanj češnjaka, dodajte rižu, svježe začine, ponovno sve sotirajte, dodajte bijelo vino i pustite da ga riža upije. Potom postupno dodajte topli temeljac.

Mario Kučera/EPH

Dodajte koricu sira Grana Padana ili parmezana koji će ostaviti lijep okus tijekom kuhanja. Riža se treba tijekom kuhanja miješati kako bi se oslobodio škrob iz zrna te prilikom termič- ke obrade posebno pripazite da se riža ne prekuha ili zagori. Ako se to dogodi, proces ćete morati ponoviti. Preporučujem arborio, carnaroli ili neku drugu vrstu riže koja ima veći postotak škroba koji se postupno oslobađa tijekom kuhanja. Vrijeme kuhanja trebalo bi biti oko 15 minuta.

Posluživanje

Topli rižoto poslužite s hladnom marmeladom na vrhu uz neodoljivu kremastu burratinu s prstohvatom cvijeta soli.

Rižoto s burattinom i marmeladom od zelene rajčice

320 g riže
1,2 litre povrtne juhe
2 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
1 cijeli luk srednje veličine
100 g maslaca
75 g parmezana ili sira Grana Padano
150 ml bijelog vina
5 g majčine dušice
1 burratina po osobi (ako ne možete nabaviti burratinu, uzmite kvalitetniju mozzarellu)

Marmelada od zelene rajčice:

3 zelene rajčice srednje veličine
50 g šećera
100 ml vinskog octa
150 ml povrtnog temeljca
majčina dušica
sol
papar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:57