"Prinčevski par poslao je svoga osobnog kuhara da prepiše recept za moj rižoto"

Zagreb, 170316. Ana Grgic, sefica kuhinje hotela Esplanade, fotografirana u Esplanadi. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 / CROPIX
Ana Grgić kao prva žena nakon 90 godina na čelu kuhinje hotela Esplanade donosi svoju priču o kulinarskom putu i radu u jednom od najboljih hrvatskih restorana

piše: Silvija Glavić

snima:Boris Kovačev, Berislava Picek, Željko Grgić, Neja Markičević/EPH

Uzvanici svečane večere u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku, organizirane u čast britanskog prestolonasljednika Charlesa i njegove supruge Camille prošlog ponedjeljka, uglavnom su prilazili čestitati kuharskom timu. Iako je riječ o ljudima koji običavaju jesti u vrhunskim restoranima, odreda su komplimentirali na nadmašenim visokim očekivanjima, a Ana Grgić široko se smiješila od sreće u tom posljednjem u nizu uspjeha svoje kulinarske karijere.

Prva žena na čelu kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade, široj publici poznata i kao članica žirija kuharskog showa Celebrity MasterChef na Novoj TV, kuhala je već za mnoge zahtjevnog nepca, ali priznaje da joj je ovaj zadatak po mnogočemu bio osobit izazov, što će joj zauvijek ostati urezano kao uspomena. Sve je bilo prirodno – Drago mi je što su gosti bili zadovoljni jelovnikom osmi- šljenim za princa Charlesa, koji je poznat i po tome da pazi što jede. Na njegovu tanjuru sve mora biti prirodno i organski uzgojeno, kao i riba iz odr- živog uzgoja. Važno mi je to jer sam nedavno postala ambasadorica Hrvatske za Fish Forward, projekt World Wildlife Funda za podizanje svijesti o održivosti ribljeg fonda.

/ CROPIX
Zagreb, 191115. U hotelu Regent Esplanade predstavljen je projekt podizanja svijesti o vaznosti odrzivih proizvoda iz ribarstva. Na fotografiji: Ana Grgic. Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Minimalno sam, u nekim detaljima, doradila odličan predložak menija s jelima koja prinčevski par voli, dostavljen iz Predsjedničkog ureda. Serviran je prvo lagani mousse od lososa s gelom od šipka i naranče te crumbleom od kruha. Nakon toga išao je kremasti rižoto sa šparogama i bijelim tartufima, što predstavlja Istru. Onda smo imali brancin s kremom od špinata, maslinova ulja i krumpira, a na kraju mousse od malina – pripovijeda Ana Grgić, ponosno pokazujući fotografije sljedova što ih je pripravila s troje svojih suradnika iz hotela Esplanade u suradnji s vrsnim timom kuhara predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji ih je već drugi put ugostio u svojoj kuhinji. Ured predsjednice poslužio je vina Iločkih podruma. Jednu je arhivsku butelju traminca te vinarije, baš kao i kraljica Elizabeta II. za svoje ustoličenje, princ Charles dobio na dar.

/ CROPIX
Zagreb, 170316. Ana Grgic, sefica kuhinje hotela Esplanade, fotografirana u Esplanadi. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

– Kad su se vratili prespavati u hotel, princ i vojvotkinja još su mi jednom zahvalili pa poslali svojeg osobnog kuhara da uzme recept za jelo koje im se najviše svidjelo: moj kremasti rižoto sa šparogama i bijelim tartufima, kojim sam prije tri godine uvrštena u izdanje talijanskog vodiča Guida Gallo ‘101 najbolji rižoto u restoranima svijeta’ – rekla je zadovoljna chefica kuhinje hotela Esplanade.

Usporedo s tom večerom, sudjelovala je u Celebrity MasterChefu kao članica žirija. Ugodno je, kaže, iznenađena trudom domaćih zvijezda koje su se pokazale pristupačnima, pa joj se show pokazao kao jedno lijepo iskustvo. Drago joj je što se kuhanje napokon percipira kao umjetnost.

/ CROPIX
Zagreb, 250314. Sefica kuhinje Espalnade Ana Grgic pripremila je jela za ovogodisnji Uskrs. Foto: Berislava Picek / CROPIX

– Premda sam već četiri godine na čelu kuhinje hotela Esplanade, i to kao prva žena nakon 90 godina, dobro se sjećam kako je u doba kada sam se ja školovala za kuharicu moje kolege to bilo sram priznati, stoga mi je drago što razbijamo predrasude – kaže pa opservira zašto je tako malo žena u svijetu vrhunske kuhinje.

– Žene su doista vrsne kuharice, ali ovaj posao iziskuje jako mnogo vremena i tada nam trpi privatni život. Muškarcima je tu lakše. Spol u kuhinji nije važan, važno je koliko znaš i koliko sebe daješ u sve to – objašnjava svoje viđenje stvari. Prisjeća se kako je kao 11-godišnjakinja stigla u Zagreb iz rodnog Brčkog.

– Već tada, u petom osnovne, znala sam da se želim baviti ovim poslom. Maminu kuhinju uvijek sam gledala kao mjesto gdje se nešto zanimljivo događa i fino miriše, pa sam upisala kuharski smjer u srednjoj ugostiteljskoj u Utrini, završila peti stupanj i majstorski ispit te krenula u potragu za poslom. U početku nije bilo jednostavno, ali već u školi bila sam na praksi u Esplanadi, pa su mi ponudili da volontiram. Prihvatila sam jer bolje mi je bilo stjecati iskustvo nego sjediti kod kuće i tako je sve krenulo. Eto me sad već 16 godina u istom hotelu – prisjeća se Grgić.

Kako je Esplanada u lancu hotela The Regent, u međuvremenu su je slali u njihove restorane Sea Grill u Bruxellesu i Fischers Fritz Berlinu, koje rese dvije Michelinove zvjezdice. Naučila je od njih puno u organizaciji, ali drago joj je što je shvatila da u samoj kuhinji nema neke velike razlike od njezine.

Osim čuvenih restorana, za nju se vezuju i neka zvučna imena kojima je kuhala, poput američkog potpredsjednika Joea Bidena kada je posjetio Hrvatsku prošle jeseni, pop-zvijezde Shakire, poznatih nogometaša Davida Beckhama i Christiana Ronalda…

/ CROPIX
Zagreb, 101214. Francuski chef Pascal Tingaud u hotelu Esplanade sljubljivao je jela sa pjenuscima Moet i Chandon. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

– Ovaj je hotel iznimno lijep i po mnogočemu poseban, pa nam dolaze zanimljivi gosti, od okrunjenih glava, poput kralja i kraljice Danske, preko U2 i drugih bendova, do cijelih sportskih klubova, kao što su Paris Saint-Germaine i Real Madrid. Među najdražim iskustvima mi je gostovanje maestra Ennija Morriconea, koji je bio oduševljen mojim tjesteninama. Divno je kad od Talijana dođe takva pohvala. Bilo mi je drago, ali nisam bila iznenađena jer sve ručno pripremamo, od tijesta do umaka, i u tome je jedina tajna. Za Božić organiziramo već tradicionalne gala večere za kolege chefove iz restorana s Michelinovim zvjezdicama i to bude jako zanimljiva razmjena iskustava – govori Ana s napomenom da uživa u svakom trenutku ovog posla.

U njezinu je timu 25 ljudi i nije joj, kaže, problem biti autoritet iako je među njima 19 muškaraca. – Ponavljam, bitno je koliko znate, a ne jeste li muško ili žensko – otkriva ključ njihove dobre suradnje.

/ CROPIX
Zagreb, 170316. Ana Grgic, sefica kuhinje hotela Esplanade, fotografirana u Esplanadi. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Gostima poslužuje ono što i sama voli jesti, a najsretnija je kad zatraže repete. Doma kuha samo vikendom, za sebe i sestru s kojom živi.

– Moja je kuhinja mediteranska, fino začinjena i po svemu decentna. Kuham po osjećaju i više sam slani tip. Slatko volim prepustiti slastičarima jer to je druga priča, u kojoj se sve važe na gram. S karijerom sam više nego zadovoljna jer nikad nisam za njom trčala, sama mi se događala, a u svemu uživam. Vjerujem da tako funkcionira većina najboljih chefova, koji već na prvi pogled na serviranom tanjuru vide ima li pogrešku.

Najdraže su mi namirnice tartuf, riba, riža i vino, a ne volim žabe i puževe, koje kušam samo ako treba za neku promociju. Uskoro počinje sezona divljih šparoga, koje ove godine malo kasne pa im je cijena još 200 kuna za kilogram i stoga ih još nema na jelovnicima jer se to nikome ne isplati. Nadam se da će zaživjeti već od sljedećeg tjedna, s poširanim jajima, pršutom s kroštinima ili u juhi s kroketima od sira brie, što dobro prolaze kod gostiju. Čak smo radili i tortu od šparoga i bijele čokolade, što se fino sljubljuje pa se kušačima svidjela, pa ćemo to ponoviti – otkrila nam je Ana Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:34