RADOVAN MARČIĆ

RECENZIJA RESTORANA: Možda je ipak jelovnik opatijskog Ružmarina preopširan za fino i precizno kuhanje!

 Davor Žunić / Hanza Media
Trostruko uređenje prostora govori o naumu vlasnika da želi privući goste različite platežne moći i ukusa - previše zbrke da bi restoran bio kvalitetno definiran.

RESTAURANT RUŽMARIN
Veprinački put 2, 51410 Opatija
Vlasnik: Ružmarin Opatija d.o.o.
Chef: Dario Ban
Tel: 051/712673
www.restaurant-ruzmarin. com
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 10 do 01. Zatvoren ponedjeljkom od 1. 11. do 1. 4.

Opatijski Ružmarin jako je popularan i često se spominje i kao mjesto večernjeg izlaska. Bio je to i prije uređenje od prije malo više od godinu dana, što se i nastavilo, potvrđuju moji riječki i opatijski poznanici. Do pred desetak godina svi su ga zvali “Ruža” i za njega se vezalo podosta toga od glazbene i uopće javne opatijske scene. Nešto od toga sam u drugoj polovici osamdesetih i početkom devedesetih i sam iskusio, kad sam u nekoliko navrata i više mjeseci boravio u Opatiji ili Rijeci. To je bila odlična gostionica u kojoj se mogla pojesti fina domaća spiza podneblja koju je spravljala majka Igora i Gorana Marijanovića, koji su vođenje Ružmarin preuzeli već jako dugo, a prije više od godinu dana sasvim ga i preuredili.

Opatija, 100715.
Kantinon, dodatni prostor restorana Ruzmarin u Opatiji.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media

Sada je to pomalo čudan spoj tri sasvim različitih prostora, koje sam pohodio u dva navrata krajem travnja i mjesec dana kasnije. Prvi dio je natkrivena terasa i zimski vrt s puno zelenila. Drugi dio nekadašnje stare gostione razveden je u tri manja povezana prostora, sav u teškim tkaninama i toplim tonovima ima nešto od elegancije starih jadranskih hotela. Treći dio uređen je u stilu modernih talijanskih bistroa i vinskog podruma.

Ova trostrukost u uređenju očito govori o naumu vlasnika da žele privući različite goste. Svojim jelovnikom koji grafič- ki gotovo da izgleda kao kakva gastronomska brošura još više potvrđuju ovu pretpostavku. Na njemu ima i malih zalogaja i koketiranja s bistro uzdanicama, pa jela od tjestenine i rižota, ribe, nekoliko wok izvedenica i burgera, roštilja s mesnim jelima, a uz sve još i pizze. Ukupno čak sto jela. Možda ipak malo previše. Za precizno kuhanje sigurno.

To se odmah moglo vidjeti u prvom blagovanju s prijateljem. On je naručio rižoto, a ja šurlice, i jedno i drugo s kozicama i šparogama. Iako dosta ukusna, oba su jela bila spravljana tako da su spajana od već skuhanih elemenata. Pogotovo za rižoto to je svetogrđe. Drugi put ovdje sam jeo puno bolje. Brusketa s kozicama, mozzarellom i feta sirom bila je na malo premalo zapečenom kruhu s prekuhanim i bezukusnim kozicama, no za pohvaliti je da su fetu stavili na brusketu kad je ona već bila pečena.

Potom, vrlo ukusne i dobro pečene komade teletine nabodene na ražnjić naizmjenično s velikim mariniranim sušenim smokvama. Toliko su velike da sam ih rezao na manje komadiće kako ne bi dominirale okusom mesa. Sve servirano na vrlo ukusnom pire krumpiru pomiješanom s koprivom. Iako je po mnogim detaljima vidljivo da se gazde jako trude, mislim da bi bili uspješniji da se odreknu nečeg s ogromnog jelovnika, a da uvrste i pokoje mamino jelo ili bar njegovu interpretaciju.

Odabir vina

Otvorena vina (malvazija i merlot Vretenar, Labin) 90 kn, te frizzante (Parolvini, Italija) 110 kn. Vina kuće, sva pod etiketom “Ružmarin” (chardonnay, cabernet sauvignon i žuti muškat 110, te pjenušac 140. 24 butelje bijelih vina, 135 - 245; 30 etiketa crnih vina, 135 - 390; 6 butelja rosea i orange vina 165 - 415; 8 etiketa desertnih vina od 140 - 185 (4 toče isključivo u čaše); 4 etiketa pjenušaca 230 - 380; 4 etikete šampanjaca 900 - 2.400. Desetak vina istaču u čaše. Pretežu domaća, pogotovo istarska vina te ona iz Slovenije.

Cijene

Rižoto/šurlice s kozicama i šparogama 88 kn, bruschetta s kozicama mozzarellom i fetta sirom 42, teleći ražnjić mariniran biljem i voćem 110, miješana lisnata salta 22 kn. Domaći kruh, lepinju i focaccu napla- ćuju posebno (od 6 do 24 kn).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:35