Somun i lepinja nisu sinonimi. Somun je u pravilu tanji i karakterističan za područje Sarajeva, dok što idemo zapadnije je prisutnija lepinja.
- 400 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca (malo više od pola kocke)
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- 300 ml mlačne vode
- 2 žlice ulja
*Možete premazati smjesom od 1 žlice kiselog vrhnja i 1 jaja.
- Bilo bi najbolje prosijati barno kako bi dobili više zraka, zatim napravite malu udubinu u sredinu gdje ćete razmrviti kvasac, dodajte šećer i 3 žlice tople vode pa pričekajte desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Postepeno dodajte vode, ubacite sol i 1 žlicu ulja pa zamijesite glatko tijesto. Morate mijesiti više od 5 minuta kako bi se gluten aktivirao.
- Kad ste zamijesili tijesto premažite ga još jednom žlicom ulja, zatim u veću posudu ispunite vodom temperature između 30 i 40°C , gdje ćete položiti posudu s tijestom koju ste prethodno pokrili folijom i ostavite da miruje 20 minuta. Možete ga ostaviti i na pobrašnjenoj podlozi prekrivenog na sobnoj temperaturi, u tom slučaju pričekajte 60 minuta, dok tijesto ne udvostruči volumen.
- Premijesite tijesto i ponovite postupak.
- Premijesite još jednom smjesu, a zatim oblikujte kuglice koje će postati lepinje pa ih položite na papir za pečenje i nek odmore još desetak minuta.
- Sad kugle tijesta pritisnite i oblikujte lepinje na kojih 1,5 cm debljine pa pustite da tako oblikovane odmore još desetak minuta.
- Po želji u ovom trenutku možete lepinje premazati smjesom od 1 žlice kiselog vrhnja i jaja, a po površini tijesto probodite vilicom nekoliko puta kako biste dobili prozračnije lepinje
- Prethodno zagrijte pećnicu na 250°C i pecite dok ne porumene (što je nekih desetak minuta)