ĆEVAPI U DOMAĆOJ LEPINJI? O, DA!

RECEPT DANA: Domaće lepinje

    AUTOR:
    • Sponzorirani sadržaj

  • OBJAVLJENO:
  • 09.09.2016. u 09:37

Pita, a napkin, a basket on a wooden table horizontal
Getty Images/iStockphoto

Ne možemo govoriti o porciji sočnih ćevapa bez lepinje. Ovog puta pokušajte napraviti svoje. E sad, trebat će vam dosta vremena budući da se tijesto mora dva puta dizati, ali okusom sigurno neće razočarati.

Somun i lepinja nisu sinonimi. Somun je u pravilu tanji i karakterističan za područje Sarajeva, dok što idemo zapadnije je prisutnija lepinja.

  • 400 g glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca (malo više od pola kocke)
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica šećera
  • 300 ml mlačne vode
  • 2 žlice ulja
     

Baker holding pita bread. Captured in Turkey.
Getty Images/iStockphoto
 

*Možete premazati smjesom od 1 žlice kiselog vrhnja i 1 jaja.

  1. Bilo bi najbolje prosijati barno kako bi dobili više zraka, zatim napravite malu udubinu u sredinu gdje ćete razmrviti kvasac, dodajte šećer i 3 žlice tople vode pa pričekajte desetak minuta da se kvasac aktivira.
  2. Postepeno dodajte vode, ubacite sol i 1 žlicu ulja pa zamijesite glatko tijesto. Morate mijesiti više od 5 minuta kako bi se gluten aktivirao.
  3. Kad ste zamijesili tijesto premažite ga još jednom žlicom ulja, zatim u veću posudu ispunite vodom temperature između 30 i 40°C , gdje ćete položiti posudu s tijestom koju ste prethodno pokrili folijom i ostavite da miruje 20 minuta. Možete ga ostaviti i na pobrašnjenoj podlozi prekrivenog na sobnoj temperaturi, u tom slučaju pričekajte 60 minuta, dok tijesto ne udvostruči volumen.
  4. Premijesite tijesto i ponovite postupak.
  5. Premijesite još jednom smjesu, a zatim oblikujte kuglice koje će postati lepinje pa ih položite na papir za pečenje i nek odmore još desetak minuta.
  6. Sad kugle tijesta pritisnite i oblikujte lepinje na kojih 1,5 cm debljine pa pustite da tako oblikovane odmore još desetak minuta.
     
  7. Po želji u ovom trenutku možete lepinje premazati smjesom od 1 žlice kiselog vrhnja i jaja, a po površini tijesto probodite vilicom nekoliko puta kako biste dobili prozračnije lepinje
  8. Prethodno zagrijte pećnicu na 250°C i pecite dok ne porumene (što je nekih desetak minuta)

Iz drugih medija

Izdvajamo