Savršeni duet!

Recept dana: Grah i kukuruz u osvježavajućoj ribljoj salati

U ovoj prigodi usmjerit ćemo se istovremeno na praktične pogodnosti i izvanredan okus kratko kuhanih ljetnih jela od mladoga graha i kukuruza.

Upravo sada, sredinom ljeta, najbolji je trenutak svake godine prisjetiti se prastarog indijanskog mita o ljubavi graha i kukuruza. Kult tog dvojstva bio je vidljiv od polja do stola: sadili su se zajedno, tako da se grah povijao oko kukuruza, a zajedno su se i kuhali u zdjeli. Sada, kada bobe mladog graha tek izvadimo iz mahune, ne treba ih kuhati dugo. Slatka zrna vrlo mladog kukuruza slasna su čak i sirova. I u našim krajevima, osobito u Istri, ovaj dvojac stvar je dugovjeke tradicije.

Bowls of cereal grains: red lentils, green mung, corn, beans and peas on wooden kitchen table. Selective focus.
Getty Images/iStockphoto

Danas ga podržavaju nutricionisti preporučujući ovaj par posebno vegetarijancima. Grah i kukuruz, naime, sadrže većinu egzistencijalno nužnih sastojaka. U ovoj prigodi usmjerit ćemo se istovremeno na praktične pogodnosti i izvanredan okus kratko kuhanih ljetnih jela od mladoga graha i kukuruza.

Kidney beans salad with corn in a white bowl. More pictures...
Getty Images

Bogato jelo

Grah je zapravo već gotovo skuhan u onih nekoliko minuta dok se s klipa kukuruza ostružu svijetla zrna mliječnog kukuruza. Skuhani u malo slane vode ne traže puno dodataka. Mogu se poslužiti kao salata, začinjeni, recimo samo sokom limuna i maslinovim uljem. No, voda u kojoj su se kuhali toliko je ukusna da je ni slučajno ne smijemo izliti u slivnik. Zadržimo se ipak na zamisli okrepljujuće salate. Istina je da naš par iz priče ne zahtijeva puno drugih sastojaka. S druge strane, pak, salata od graha i kukuruza podobna je za velik broj namirnica i lako izrasta u bogato glavno jelo ljetnog ručka. Ova je zamisao privlačna kuharima u velikom rasponu, od anonimnih domaćica do najrazvikanijih imena, poput Jamieja ili Gordona.

A buffet bowl of mixed bean salad.
Getty Images/iStockphoto

Gotovo svima je po redu luk, osobito mladi, prvi na listi poželjnih namirnica. Držim kako nije nužno naglašavati da u ovakvoj prigodi treba iskoristiti cijelu biljku, bijeli i zeleni dio sve do vrhova. Dresing za salatu može biti vrlo izdašan. Uobičajen je senf, majoneza isto tako. No, jaja u ovakvoj salati mogu imati i naglašeniju ulogu. Tvrdo kuhana i grubo narezana, na primjer. Potpuno zaokružena salata od mladog graha i kukuruza, ona koja ne zahtijeva čak ni kruh, jest ona u koju se umiješa kuhani krumpir. Ako se umjesto kuhanog doda pečeni, pa čak i police, dobivamo iznimno zanimljivo jelo. Privlačno je već i izgledom, osobito ako mu dodamo i crvenu boju, u vidu polovica mladih rajčica i/ili kockica paprika. Paprike, naravno mogu biti svih boja, šarenilu i dobrom okusu pridonijet će i mrkva i sve drugo uobičajeno korjenasto povrće.

Svježe povrće u najboljem svjetlu

Ako žurimo i razmišljamo u prvome redu o nutritivnim učincima ovakve salate, onda ćemo korjenasto povrće rezati sirovo. Vrlo je ukusna inačica ovog recepta kada mladi krumpir, korjenasto povrće, pa čak i mladu ciklu ispečemo u pećnici i onda ih dodajemo ovoj salati. Grančica timijana, odnosno majčine dušice u vatrostalnoj posudi u kojoj se peče povrće fantastično će zaokružiti okus. Jednako tako i nekoliko češnjeva češnjaka, pa čak i cijela glavica. U tom izdanju češnjak izgubi agresivnu žestinu, a postaje i kremast pa ga je najzgodnije umiješati u dresing. No, tu je već toliko sastojaka da se mladi grah i kukuruz izgube u mnoštvu.

salad with beans,parsleys,carrot and sugar beets..etc
Getty Images/iStockphoto

Ako i nisu više u glavnoj ulozi, to nipošto ne znači da se žrtvovao dobar konačni okus. Štoviše, broj sastojaka može se i dalje, gotovo u beskraj povećavati. Umjesto silnog nabrajanja podsjetio bih na mogućnost da salata od mladoga graha i kukuruza bude riblja ili mesna. U ovom prvom slučaju već je i svježa sirova riba izvrstan izbor. Ona onda naravno preuzima glavnu ulogu, osobito ako se poslužuje tanko narezana kao carpaccio pa je salata u podlozi. Možda je ipak dimljena riba najprivlačnija opcija za ovakve ljetne salate. U mesnom izdanju piletina je prvi praktičan odabir. Izbor vina širi se prema broju sastojaka. U većini spomenutih slučajeva rajnski je rizling dobitna kombinacija.

Riblja salata od mladog graha i kukuruza

Doslovce sve vrste dobre dimljene ribe mogu poslužiti za ovaj recept. Najlakša je varijanta dimljena pastrva, najsnažniji okus ima dimljena haringa.

200 g mladog graha
2 klipa mladog kukuruza
100 g dimljene ribe, na primjer pastrve
1 dl majoneze
1 stručak kopra
sok jednog limuna
mala glavica ljubičastog luka

Grah i kukuruz skuhajte u vrlo malo vode ili na pari. U majonezu umiješajte vrlo sitno nasjeckan luk i kopar posut sokom limuna. Taj dresing pomiješajte s ohlađenim grahom i kukuruzom. Na salatu položite ploške ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:42