Kristijan Marenić obožava sladoled! Najdraži mu je silk milk čiji je povratak jedva dočekao, a jako su mu dragi i svježi okusi poput jogurta i limuna. Inače, Kristijan je chef u zagrebačkom bistrou i wine baru Pod zidom. Inače, vodi i blog Lionhearts Diary...blog jednog chefa, a odnedavno je i naš suradnik!
Napravio je preludi okus sladoleda i to od kajmaka u kućnoj radinosti! Donosimo step by step recept, a Kristijan nam je otkrio i neke zanimljivosti!
Slučajno sam došao do ideje gledajući video recepte na YouTube o grčkom jogurtu za kojim sam lud! Radili su neku varijantu panna cotte s jogurtom pa mi je palo na pamet kako bi bilo cool pripremiti nešto za svoj zimski meni u St.Michaelu. Kajmak mi se činio idealnim jer kad ga zasladite dobije okus vrlo sličan dobro poznatom cheesecakeu!
Za početak treba će nam :
- 4 kom kajmak
- 1 l slatko vrhnje
- Mlijeko
- žumanjci 20 kom
- Šećer 300g
- tekući dušik ili aparat za sladoled
Cijeli recept pročitajte OVDJE!
Savjeti:
1. TEMPERATURE
Kod pripreme sladoleda treba dobro pripaziti na temperature. Primjerice ako je temperatura kod kuhanja smjese od žumanjaka prevelika Jaja će se zgrušati, a ako je preniska riskiramo salmonelu. Termometar je najbolji frend kod pripreme sladoleda.
2. NABAVA DUŠIKA
Danas nije teško nabaviti dušik oni u okolici Zagreba mogu ga nabaviti u Buzinu, a bitno je da imate odgovarajuću posudu za dušik jer bi u protivnom mogao ishlapiti dok dođete kući.
3. PROVJERENI OKUSI
Čokolada! To je nepogrešiv okus koje klinci vole, a cure obožavaju. Potrebna je samo kvalitetna čokolada, tipa Amadei koji se može kombinirati sa narančom da se dobije bogatiji okus. Sve što je potrebno za kućnu izradu je aparat za sladoled, bez njega će te teško moći dobiti meki i glatki sladoled kod kuće.